Starndard NF15, jak to jest z tym ogrzewaniem???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Starndard NF15, jak to jest z tym ogrzewaniem???
Może Pan w takim razie wyjaśnić czemu w 100 procentach montuje się współcześnie termostaty w górnym gnieździe grzejnika?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nieprawda. Rzaden instalator i producent grzejników nadających się do budownictwa, tego nie czyni.LedPolska pisze:Może Pan w takim razie wyjaśnić czemu w 100 procentach montuje się współcześnie termostaty w górnym gnieździe grzejnika?
Przez te ponad ćwierć wieku, instalowałem
roundline, noirot, airlec, adax, atlantic... żaden szanujący się producent nie dał termostatu na górze.
rekuperacja od 1989r
Myślałem że ma Pan na myśli grzejniki CO.
P.S. "rzaden" pisze się przez z z kropką. Nie przystoi doktorowi robić takich błędów. Aż w oczy szczypie.
P.S. "rzaden" pisze się przez z z kropką. Nie przystoi doktorowi robić takich błędów. Aż w oczy szczypie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie jestem doktorem. Poza tym pisałem wielokrotnie... systemy hydrauliczne nie nadają się do budownictwa, więc instalujący CO nie mogą się znać na termodynamice. Stąd u nich, grzejniki pod oknami, termostaty na górze, konwekcja w łazience ...LedPolska pisze:Myślałem że ma Pan na myśli grzejniki CO.
rekuperacja od 1989r
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Każdego kto grzeje wodę by potem grzać dom czy mieszkanie uważam, za źle wykształconego, za oszukanego. A tych co twierdzą, że ogrzewanie hydrauliczne jest tańsze od bezpośredniego, uważam za oszustów.LedPolska pisze:Gdzie tak napisałem? Chodzi mi oczywiście o czasy teraźniejsze. Czy nie uważa Pan za ignoranta kogoś kto w dzisiejszych czasach montuje sobie w domu piec na węgiel, gaz czy innego rodzaju paliwo? To co było ćwierć wieku temu nie ma nic wspólnego z ignoranctwem bo nie było takich technologii jak dziś! A jakoś ludzie musieli uzyskiwać ciepło.
Zaś, za ignoranta uważam każdego kto, instalację grzewczą czy chłodniczą, wykonuje bez rekuperacji.
Kompletne tumany, to ci co instalują grzejniki pod oknami, termostaty w górnej części grzejnika, grzejniki drabinkowe czy konwekcyjne w łazienkach.
Panie Brzeczkowski, co do Pana dewizy - co do za dom bez komina??!!
No to dużo Pan wyjaśnił. Nie znam się za bardzo na grzejnikach elektrycznych ale z tego co wiem to chyba tylko w starych grzejnikach olejowych termostaty były montowane w wyższej części "żeberka". Nie były one co prawda u samej góry ale zdecydowanie powyżej połowy.
Nowocześniejsze konwektorowe raczej wszystkie miały termoregulator umiejscowiony u dołu konstrukcji.
Nowocześniejsze konwektorowe raczej wszystkie miały termoregulator umiejscowiony u dołu konstrukcji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Grzejniki olejowe z założenia nie miały termostatu w sensie pomiar temperatury w pomieszczeniu. Grzejnik olejowy ma termostat do temperatury oleju, czyli ustawia Pan temperaturę grzejnika.LedPolska pisze:No to dużo Pan wyjaśnił. Nie znam się za bardzo na grzejnikach elektrycznych ale z tego co wiem to chyba tylko w starych grzejnikach olejowych termostaty były montowane w wyższej części "żeberka". Nie były one co prawda u samej góry ale zdecydowanie powyżej połowy.
Swoją drogą, widać od razu, widać różnice w wiedzy o termodynamice. To nie przypadek, że producenci grzejników wodnych są dość tępawi jak chodzi o wiedzę.
rekuperacja od 1989r