Kocioł pulsacyjny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
W takim razie szacunek
bo uprości to sprawę typu sklep na instalatora, instalator na producenta itd,a przede wszystkim wyklucza pośredników......Jestem ciekawy tych 30-40% oszczędności zrekopensuję to zapowiadaną 30 % podwyżkę gazu .A prostota obsługi zapobiegnie wielu kłopotów dla kupujących jak również serwisowi.

nie tylko ten garaż jest kontrowersyjny!
a komin plastikowy to nie?
przecież do września 2003 można było montować do
kondensatów kominy ja to robiłem z rur kanalizacyjnych PP
a dzisiaj co?- przepisy tego rodzaju kominy dyskwalifikują
stalowe kominy to zdzieranie z ludzi dodatkowych pieniędzy.
ale życie dyktuje swoje -Na targach dykutowaliśmy z kominiarzami
i przekonaliśmy ich do przepisów UE,które takie kominy dopuszczają.
zresztą rozejrzyjcie się w koło-kocioł MCR de dietricha wyjście spalin plastikowe
junkers kocioł z wyjściem plastikowym ,immergas wyiście plastikowe i myślę
że będzie tego więcej.
ja korzystam z rur PCV-U Geberita/system Pluvia/ jest to niepalne
tworzywo z odpowiednimi średnicami.Tutaj wszystkie przepisy są
zachowane "komin ma być z materiału niepalnego" ale jaka
różnica w kosztach.
a z przepisami byliśmy zawsze w tyle i " świętsi od pap...."
ale nie myślcie ,że popierem łamanie przepisów-nie,natomiast
popieram kierowanie się zdrowym rozsądkiem.
a wracając do naszego garażu to wystarczy ścianka działowa za 100 zł
i nie jest to już garaż......
Uśmiechnijcie się...pozdrawiam wszystkich.
a komin plastikowy to nie?
przecież do września 2003 można było montować do
kondensatów kominy ja to robiłem z rur kanalizacyjnych PP
a dzisiaj co?- przepisy tego rodzaju kominy dyskwalifikują
stalowe kominy to zdzieranie z ludzi dodatkowych pieniędzy.
ale życie dyktuje swoje -Na targach dykutowaliśmy z kominiarzami
i przekonaliśmy ich do przepisów UE,które takie kominy dopuszczają.
zresztą rozejrzyjcie się w koło-kocioł MCR de dietricha wyjście spalin plastikowe
junkers kocioł z wyjściem plastikowym ,immergas wyiście plastikowe i myślę
że będzie tego więcej.
ja korzystam z rur PCV-U Geberita/system Pluvia/ jest to niepalne
tworzywo z odpowiednimi średnicami.Tutaj wszystkie przepisy są
zachowane "komin ma być z materiału niepalnego" ale jaka
różnica w kosztach.
a z przepisami byliśmy zawsze w tyle i " świętsi od pap...."
ale nie myślcie ,że popierem łamanie przepisów-nie,natomiast
popieram kierowanie się zdrowym rozsądkiem.
a wracając do naszego garażu to wystarczy ścianka działowa za 100 zł
i nie jest to już garaż......
Uśmiechnijcie się...pozdrawiam wszystkich.
-
..:::M:D:::..
- Początkujący

W gospodarstwie domowym kocioł HRE Remehy może dostarczyć około 2500-3000 kilowatów prądu rocznie (75% przeciętnego zużycia). Jego używanie prowadzi do wydzielania 20% mniej CO2 (ogrzewanie i równoczesne wytwarzanie prądu)adamis pisze:Właśnie wróciłem ze szkolenia z Wrocławia.Wchodzę w te kotły na całego,bo to jest wielki skok do przodu.Nawet najlepszy kondensat przy kotle pulsacyjnym to przeżytek
-
..:::M:D:::..
- Początkujący

kocioł pulsacyjny
kucand, adamis, mam serdeczną prośbę. Latem zmieniam kocioł z tradycyjnego węglowego na ..? ( i tu mam dylemat )
Auer pulsacyjny , prawdziwe cudo, prostota i .. jak z kosztami ? Mam na myśli licznik gazu.
Koszt całkowity nowej kotłowni już mi obliczono ( przy Auer 32kW) i to jest do przyjęcia bez problemu, mając na uwadze też to, że chodzi o urządzenia ze stali nierdzewnej, trwałe. Dotąd użytkuję 11letni rzemieślniczo zrobiony piec węglowy, stalowy. Palę miałem, flotem. Przeciętnie 45-50°C na piecu. Piec ma około 3,5 m² pow. wymiennika. Zużywam za sezon około 13 t paliwa o wartości plus minus 20KJ. To mnie kosztuje około 3, 2tyś zł.
Auer 32, jak mi podano, zużywa max 3,5 m³gazu/godz. Ale na moje zapotrzebowanie na temp. w domu 19-20°C wystarcza przeciętnie 50°C na wyjściu z pieca CO. To jest średnia na podstawie ostatnich 5 lat. Jak obliczyć ile spali pulsacyjny Auer w moich warunkach, może macie jakieś dane od użytkowników, które można by porównać ?
Teoretycznie policzyłem, że to będzie 900m³gazu GZ 50, czyli około1400zł na miesiąc! To jednak dużo. Czy mam rację? Gdybym zużywał około 600 m³, czyli pracy kotła na poziomie 6 godz na dobę, to byłoby to dla mnie do przełknięcia, zwłaszcza, że gaz przecież zdrożeje. Obawiam się, że takie cuda jednak nie wyjdą ? Ale może coś liczę nie tak? Aha, dodam jeszcze, ze w instalacji jest dużo wody i bardzo wydajne grzejniki aluminiowe. System dotąd jest grawitacyjny, bez pompy. Sprawdzał się nawet w niskich temperaturach przy –15-20°C na zewnątrz i 70-80°C na wyjściu z kotła.
Auer pulsacyjny , prawdziwe cudo, prostota i .. jak z kosztami ? Mam na myśli licznik gazu.
Koszt całkowity nowej kotłowni już mi obliczono ( przy Auer 32kW) i to jest do przyjęcia bez problemu, mając na uwadze też to, że chodzi o urządzenia ze stali nierdzewnej, trwałe. Dotąd użytkuję 11letni rzemieślniczo zrobiony piec węglowy, stalowy. Palę miałem, flotem. Przeciętnie 45-50°C na piecu. Piec ma około 3,5 m² pow. wymiennika. Zużywam za sezon około 13 t paliwa o wartości plus minus 20KJ. To mnie kosztuje około 3, 2tyś zł.
Auer 32, jak mi podano, zużywa max 3,5 m³gazu/godz. Ale na moje zapotrzebowanie na temp. w domu 19-20°C wystarcza przeciętnie 50°C na wyjściu z pieca CO. To jest średnia na podstawie ostatnich 5 lat. Jak obliczyć ile spali pulsacyjny Auer w moich warunkach, może macie jakieś dane od użytkowników, które można by porównać ?
Teoretycznie policzyłem, że to będzie 900m³gazu GZ 50, czyli około1400zł na miesiąc! To jednak dużo. Czy mam rację? Gdybym zużywał około 600 m³, czyli pracy kotła na poziomie 6 godz na dobę, to byłoby to dla mnie do przełknięcia, zwłaszcza, że gaz przecież zdrożeje. Obawiam się, że takie cuda jednak nie wyjdą ? Ale może coś liczę nie tak? Aha, dodam jeszcze, ze w instalacji jest dużo wody i bardzo wydajne grzejniki aluminiowe. System dotąd jest grawitacyjny, bez pompy. Sprawdzał się nawet w niskich temperaturach przy –15-20°C na zewnątrz i 70-80°C na wyjściu z kotła.
-
antek boryna
- Zainteresowany

Myślę że to niemożliwe, żeby zużycie bylo tak wielkie. Może w tradycyjnum kotle gazowym. U mnie przy kondensacyjnym ostatni rachunek byl 1100 z groszami, za dwa miesiące. Plus ciepla woda i kuchenka. Sezon zamykam w granicach 3 - 3,5 tys max za 150 m2 plus garaż. A podobno ten pulsacyjny jest jeszcze lepszy. Nie ma sie co zastanawiać. Mnie też wszyscy straszyli: że gazowy, ze strasznie drogo , a teraz placą więcej za węgiel. No ale przede wszystkim: obsluga tego kotla zawiera sie w dwóch czynnościach raz na 2 miesiące: nastawienie temperatury i zaplacenie rachunku.To jest najważniejsze. 
piec pulsacyjny
Antek Boryna, z twoich danych wynika, że w sezonie spalasz niecałe 13m³ gazu na dobę. Ile kW ma twój piec? U mnie pow. ogrzewana ma około 250 m². Na gaz mam pojemnościowy podgrzewacz wody Americanos 120 l i kuchnię czteropoalnikową i to zużywa 3,5m³ (5 osób).
-
antek boryna
- Zainteresowany

Bardzo trudno jest przewidzieć zużycie gazu w konkretnym budynku nie mając do porównania podobnego budynku i podobnej instalacji.
Wiadomo,że (jak na razie) żaden kocioł gazowy nie będzie w stanie konkurować pod względem ekonomicznym z kotłem węglowym,szczególnie na Śląsku,gdzie węgiel jest relatywnie tani.
W budynku 250m2 zużycie gazu może oscylować w granicach 500-700m3/m-c.To zależy od bardzo wielu czynników.
Wiadomo,że (jak na razie) żaden kocioł gazowy nie będzie w stanie konkurować pod względem ekonomicznym z kotłem węglowym,szczególnie na Śląsku,gdzie węgiel jest relatywnie tani.
W budynku 250m2 zużycie gazu może oscylować w granicach 500-700m3/m-c.To zależy od bardzo wielu czynników.
adam
jesteśmy już o jeden krok do przodu.
moja kotłownia już pracuje drugi miesiąc i wyniki pierwsze są;
dom kubatura 801 m3,biuro 98m3
powierzchnia użytkowa 203m2 i 28m2.
rachunek za marzec-458,-zł.Gaz GZ 50.
Dom wybudowany w 1932 roku.
Dom ocieplenie styropian 10 cm.
Okna Elit Foenster/drewniana/
zestaw Pulsator 20 z zestawem solarnym Thermosolar
300l zasobnik z3 kolektorami płaskimi.Mieszkańcy-5 osób.
Temperatura dołu i biura 20st.C .Poddasze-22 st.C.
Koszty szacunkowe ogrzewania i c.w.u. 2.500,--3.000,-zł /rok.
Uważam,że do tych wyliczeń z żadnym innym kotłem nie będzie
można się nawet zbliżyć.
moja kotłownia już pracuje drugi miesiąc i wyniki pierwsze są;
dom kubatura 801 m3,biuro 98m3
powierzchnia użytkowa 203m2 i 28m2.
rachunek za marzec-458,-zł.Gaz GZ 50.
Dom wybudowany w 1932 roku.
Dom ocieplenie styropian 10 cm.
Okna Elit Foenster/drewniana/
zestaw Pulsator 20 z zestawem solarnym Thermosolar
300l zasobnik z3 kolektorami płaskimi.Mieszkańcy-5 osób.
Temperatura dołu i biura 20st.C .Poddasze-22 st.C.
Koszty szacunkowe ogrzewania i c.w.u. 2.500,--3.000,-zł /rok.
Uważam,że do tych wyliczeń z żadnym innym kotłem nie będzie
można się nawet zbliżyć.
dodam jeszcze:
nie twierdzę ,że nie można mniej zapłacić za ogrzewanie domu ale jest to
zawsze kosztem czegoś.
ja swoim klientom tłumaczę ,że można więcej zaoszczędzić wkładając swoją
pracę i dorabiając jakby "u siebie".ale czasem to zupełnie się nie opłaca.
tak jak napisał antek boryna wolę sytuację kiedy nastawiam sterownik
i płacę rachunek a reszta dzieje się automatycznie
pozdrawiam wszystkich.
nie twierdzę ,że nie można mniej zapłacić za ogrzewanie domu ale jest to
zawsze kosztem czegoś.
ja swoim klientom tłumaczę ,że można więcej zaoszczędzić wkładając swoją
pracę i dorabiając jakby "u siebie".ale czasem to zupełnie się nie opłaca.
tak jak napisał antek boryna wolę sytuację kiedy nastawiam sterownik
i płacę rachunek a reszta dzieje się automatycznie
pozdrawiam wszystkich.
gdzie kocioł pulsacyjny
Witam, czy możecie mi podac namiary gdzie mogę dowiedzieć sie coś na temat tych kotłów i ewentualnie zlecić montaż w Wielkopolsce?
bedzie to montaz w budynku o pow. ok. 500 m2 i kubaturze ok. 1500m3
pozdr. - Tomasz
bedzie to montaz w budynku o pow. ok. 500 m2 i kubaturze ok. 1500m3
pozdr. - Tomasz
tomasz