Kanały wentylacyjne

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

Kanały wentylacyjne

Post autor: Przemek1982 »

Witam.
Na wstępie dodam że pomieszczenia które opisuje nie mają podłączenia do kanału wentylacyjnego w kominie.
Mieszkam w murowance z lat 50-60 z nieocieplonym poddaszem. Chce wyprowadzić wentylację z łazienki, okapu kuchennego i jednego pokoju za pomocą ocieplonej rury spiro do kominków wentylacyjnych które planuje zamontować przy kalenicy dachu (wysokość od stropu do kalenicy to 3 m).
Czy jest to dobre rozwiązanie, i czy nie będą występować skropliny, a jak tak to jak ten problem rozwiązać.
Z góry dzięki za wszystkie porady.

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

Re: Kanały wentylacyjne

Forumowicze, nie wieżę że nikt nie miał podobnego problemu. Bo z tego co wyczytałem po tematach to były ale nikt nie napisał konkretnej odpowiedzi. Może teraz ktoś pomoże.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Przemek1982 pisze:Forumowicze, nie wieżę że nikt nie miał podobnego problemu. Bo z tego co wyczytałem po tematach to były ale nikt nie napisał konkretnej odpowiedzi. Może teraz ktoś pomoże.
Wentylacja jest dla ludzi. Wentylacja to nawiew 20 m3/h na osobę do pokoi a wywiew realizowany jest przez łazienkę i kuchnię. Dziury i kanały, to nie wentylacja.
Co ma zapewnić stały przepływ powietrza z pokoi di łazienki?
rekuperacja od 1989r

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

Chodzi mi jedynie o wyciąg zużytego powietrza z okapu kuchennego i łazienki. Okap kuchenny ma przecież swój wentylator. A łazienka jest umiejscowiona w środku domu jedyny dopływ powietrza do łazienki to poprzez kratki w drzwiach.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przemek1982 pisze:Chodzi mi jedynie o wyciąg zużytego powietrza z okapu kuchennego i łazienki. Okap kuchenny ma przecież swój wentylator. A łazienka jest umiejscowiona w środku domu jedyny dopływ powietrza do łazienki to poprzez kratki w drzwiach.
Nie można robić mechanicznego wywiewu z kuchni i łazienki, gdy nie ma mechanicznego nawiewu, gdy jest wentylacja naturalna, tzw grawitacyjna. Tak stanowi polska norma. Ale poza tym, szkoda zdrowia. Będzie Pan niszczył organizm zarodnikami grzybów strzępkowych, czyli pleśni.
rekuperacja od 1989r

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

To według Pana jak mam rozwiązać swój problem?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Będzie Pan niszczył organizm zarodnikami grzybów strzępkowych, czyli pleśni.
Taaaaa, no i jeszcze wszelkie inne plagi tego świata.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przemek1982 pisze:To według Pana jak mam rozwiązać swój problem?
Jak? - zrobić wentylację
Wentylacja dotyczy domu, nie łazienek czy kuchni.
Wentylacja ma dostarczyć po 20 m3/h na osobę powietrza do pokoi, powietrze to ma wyjść przez kuchnie i łazienki.
PODSTAWĄ WENTYLACJI JEST NAWIEW DO POKOI.
ja robię tak:
- gdy jest ogrzewanie zryczałtowane to wentylacja plus - mechaniczny nawiew powietrze do pokoi jak najwyżej, jak najbliżej sufitu.
-gdy mamy swoje ogrzewanie, to wentylacja z odzyskiem ciepła.

W przypadku wentylatorów wywiewnych w okapie i w łazience, dalej nie będzie wentylacji a tylko zwiększy się zagrzybienie. Najwięcej tego syfu jest w kanałach pionowych "mokrych" kuchnia i łazienki. Gdy włączamy wentylator w łazience cofa się powietrze z kanału w kuchni, gdy włączamy w kuchni, cofa się w łązience.
Skażenie powietrza zarodnikami pleśni przekracza w takim mieszkaniu 15 x dopuszczalne normy
"Problemy jakości powietrza wewnętrznego w Polsce"
Załączniki
0_ef8882cd41ed59a15c1d37e34fc5941eb2261795.jpg
rekuperacja od 1989r

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

Panie Tomku mam nawiewniki w oknie w kuchni sadze ze to wystarczy. W łazience nie ma okna. A po drugie beda to dwa oddzielne kanaly ktore chce zrobi z okapu i lazienki wiec nie będzie żadnych cofek. Czy może Pan lub ktoś inny normalnie bez książkowych cytatów odpowiedzieć na mój temat.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przemek1982 pisze:Panie Tomku mam nawiewniki w oknie w kuchni sadze ze to wystarczy. W łazience nie ma okna. A po drugie beda to dwa oddzielne kanaly ktore chce zrobi z okapu i lazienki wiec nie będzie żadnych cofek. Czy może Pan lub ktoś inny normalnie bez książkowych cytatów odpowiedzieć na mój temat.
Cofki są dlatego, że są dwa oddzielne kanały.
Nawiewniki w pokojach by były skuteczne przy pionowych kanałach tylko w kuchni i łazience, powinien mieć wg dr Jarosława Mullera z Politechniki Krakowskiej od 9 do 12 m dł. W czasach wentylacji grawitacyjnej, okna były obwodowo nieszczelne a pionowe kanały (kratki) w każdym pomieszczeniu!
Gdyby
mam nawiewniki w oknie w kuchni sadze ze to wystarczy
tak było, nie pisałby Pan o problemach. Pan zmierzy CO2 i wilgotność w sypialniach rano.

Dodam, że ja nikomu nie doradzę - wentylacji grawitacyjnej, czy wentylatorów wywiewnych.
rekuperacja od 1989r

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

Proszę Pana ja nie mam problemów z wentylacja w pozostałych pomieszczeniach domu. Po prostu remontowałem kuchnie i okap mam teraz w innym miejscu tak samo i łazienka była po remoncie. Chce wypuścić przez nieocieplone poddasze ruru ocieplone spiro i na dachu zakończyć to komonkami wentylacyjnymi najlepiej ocieplonymi. Czy to dobry pomysl. Chyba nie jest trudne pytanie.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: szari »

Przemek1982 pisze:Proszę Pana ja nie mam problemów
I tu się grubo mylisz Brzęczu już zarzucił wędkę i zaczyna mącić. Huk z tym że nie możesz zrobić czerni w łazience musi tam być bo pleśń, bo zarodniki, co2 i wilgotność.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

szari pisze:
Przemek1982 pisze:Proszę Pana ja nie mam problemów
I tu się grubo mylisz Brzęczu już zarzucił wędkę i zaczyna mącić. Huk z tym że nie możesz zrobić czerni w łazience musi tam być bo pleśń, bo zarodniki, co2 i wilgotność.
W taki sposób to my się nie dogadamy.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: szari »

Przemek1982 pisze:W taki sposób to my się nie dogadamy.
Zaraz Ci się od Brzęcza dostanie że nie martwisz się o swoje zdrowie i o jego finanse. A tak w ogóle to jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz ;).
Ciepłowniku jeden... bierz poprawki że Brzęczu sprzedaje wszystko co jest ci potrzebne do życia.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

Przemek1982
Początkujący
Początkujący

Widać jakie w macie pojecie, i jak doradzacie ludziom. Non stop jeden i ten sam tekst powtarzacie. Szkoda moego czasu na te pisanie z wami.
TEMAT DO ZAMKNIECIA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”