Piec C.O. Fachowiec źle zamontował? czy wada pieca?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

cytra
Początkujący
Początkujący

Piec C.O. Fachowiec źle zamontował? czy wada pieca?

Post autor: cytra »

Posiadam nowy piec do centralnego ogrzewania na węgiel i drewno. Zamówiłam "fachowca" do wykonania całej instalacji grzewczej (podłączenie pieca, poprowadzenie wszystkich rur, zamontowanie grzejników)
Wcześniej zamówiłam opinie kominiarza odnośnie tego czy przewód kominowy nadaje się do zamontowania pieca C.O. - mam na piśmie że się nadaje.

Z zamontowanej gotowej instalacji nie da się korzystać - przy paleniu węglem każde otwarcie drzwi powoduje że dym bucha na pomieszczenie, przy paleniu drewnem mimo że ciąg jest to powstaje przy drzwiach mnóstwo smoły która po ostygnięciu niemal uniemożliwia otwarcie drzwi.
Kaloryfery "jęczą" jak się grzeje w piecu, słychać jak się coś w nich przelewa. Dodatkowo przy jednym z pierwszych prób grzania wysadziło zbiornik wyrównawczy i zalało pomieszczenie wrzątkiem

Pytanie co jest źle zrobione? Kto spartaczył robotę? kominiarz czy hydraulik. Mam umowy i gwarancję na wykonanie ale "fachowcy" umywają ręce.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Piec C.O. Fachowiec źle zamontował? czy wada pieca?

Post autor: szari »

W pierwszej kolejności sprawdzić czy jest jakaś czerpnia powietrza - skoro ma być cug to i powietrze musi skąś się brać w kotłowni.
Jeśli słychać przepływającą wodę w kaloryferach wyłączyć ogrzewanie, odpowietrzyć wszystkie grzejniki. Później ustawić pompę od co. na najniższy bieg.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Żaden fachowiec nie zamontuje kotła na paliwa stałe.
rekuperacja od 1989r

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Żaden fachowiec nie zamontuje kotła na paliwa stałe.
Wiemy to wiedza tajemna którą zna tylko TB. A 90% domów w Polsce mają te kotły nie podłączone bo Brzęczu nie ma czsu ich poprawnie podłączyć.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Oj tak, nie zamontuje.
Natomiast "fachowiec" zmontuje ogrzewanie na klimatyzator a Brzęczkowski to jedyny tu fachowiec.
Zaraz będzie jego wykład.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

Nie każdy chce mieszkać w sklepie. Głównie tam montuje się urządzenia które usiłuje opiardolić poprzez forum jęczu.

cytra
Początkujący
Początkujący

Ja się kompletnie na tym nie znam, dlatego zleciłam zrobienie instalacji fachowcowi.
A teraz nie wiem co zrobić bo to kompletnie nie działa. Fachowiec coś schrzanił czy jest tego inna przyczyna?

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

A moją pierwszą propozycję przeczytałeś? Wykonałeś czy liczysz że przekażesz tylko informację z forum "fachowcowi" a on będzie przy tym robił?

cytra
Początkujący
Początkujący

Przeczytałam ale nie znam się na tym, nie wiem jak sprawdzić "czerpnię powietrza" cokolwiek to znaczy. Zatrudniłam faceta żeby zrobił gotową działającą instalację. A nie działa.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik

OK innymi słowy nic od siebie wszystko ktoś ma zrobić za mnie. Jaki inwestor taki i fachowiec.
Sprawdzić czerpnię... nawet nie wpisał w googla co to jest czerpnia. Na tym moja pomoc niestety się kończy.

A może instalacja działa ale nie wiesz jak ona ma działać prawidłowo ;)

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

OK pani szuka pomocy a nie ma się co dziwić że jest kompletnym laikiem bo nie wszyscy muszą się znać. Szum w grzejnikach przy zimnej instalacji lub przy normalnej temperaturze pracy czy ok 50'C świadczy o zaburzeniach w przepływach instalacji lub jej zapowietrzeniu. Uruchomienie każdej instalacji polega na sprawdzeniu szczelności instalacji uruchomieniu na niskich temperaturach grzania i na wysokich taką instalację można oddać klientowi po wcześniejszym wytłumaczeniu klientowi zasady działania i obsługi - tak też powinien zachować się fachowiec a nie zamontować skasować i się sam martw.
Do kotłowni na paliwa stałe powinna być wykonana czerpnia powietrza które jest niezbędne do spalania jeżeli takowej nie ma należy ją wykonać. Może pani wezwać kominiarza na inspekcję i poprosić go o zdanie czego nie ma w kotłowi a powinno być i czy może on widzi usterkę np zatkany komin czy właśnie czerpnia lub jej brak. Po kominiarzu wezwać sobie inną firmę instalatorską i poprosić o opinię na piśmie odnośnie instalacji.
Jeżeli instalator nie reaguje na pani skargi i uwagi co do zaistniałych sytuacji u pani w domu proszę wysłać mu pismo poleconym z opisem usterki i wezwaniem do jej usunięcia. Jeżeli delikwent nie ustosunkuje się do niego w ciągu 14dni - też na piśmie proszę wysłać kolejne z adnotacją że usterka będzie usunięta przez firmę inną a koszty przerzucone na gwaranta który pani instalację wykonał. Jest to droga trochę przez piekło ale jedyny sposób aby legalnie przerzucić koszta naprawy lub zmusić go do wykonania dobrze instalacji.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Bolas pisze: Do kotłowni na paliwa stałe powinna być wykonana czerpnia powietrza
O kurcze, Bolas skąd u ciebie takie wiadomości, wygląda na to jakbyś kotły montował na co dzień. A przecież:
No to jak to jest???????????
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Bolas pisze: Do kotłowni na paliwa stałe powinna być wykonana czerpnia powietrza
O kurcze, Bolas skąd u ciebie takie wiadomości, wygląda na to jakbyś kotły montował na co dzień. A przecież:
Bo:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie da się pogodzić rozumu z paleniem w kociołku, więc Pan i tak nie zrozumie, że kotłownia zużywa tyle samo prądu, co współczesne ogrzewanie elektryczne.
No to jak to jest???????????

cytra
Początkujący
Początkujący

Bolas pisze: Szum w grzejnikach przy zimnej instalacji lub przy normalnej temperaturze pracy czy ok 50'C świadczy o zaburzeniach w przepływach instalacji lub jej zapowietrzeniu.
A te "zaburzenia w przepływach" to wada wykonania instalacji czy inna przyczyna? Nigdzie indziej nie słyszałam takich odgłosów w kaloryferach. Kilka dni po pierwszym uruchomieniu instalacji wysadziło zbiornik wyrównawczy, "spec" przyjechał i ponoć odpowietrzył instalację. Ustawił pompę na maksymalną wartość i ciągle bulgocze jak się grzeje a w nocy jak stygnie to wyje i jęczy.
Bolas pisze: Do kotłowni na paliwa stałe powinna być wykonana czerpnia powietrza które jest niezbędne do spalania jeżeli takowej nie ma należy ją wykonać. Może pani wezwać kominiarza na inspekcję i poprosić go o zdanie czego nie ma w kotłowi a powinno być i czy może on widzi usterkę np zatkany komin czy właśnie czerpnia lub jej brak. Po kominiarzu wezwać sobie inną firmę instalatorską i poprosić o opinię na piśmie odnośnie instalacji.
Kominiarza już zamawiałam wcześniej, stwierdził na piśmie że komin jest drożny i się nadaje do CO. Zapytany co jeszcze trzeba zrobić w pomieszczeniu przystosować nic nie wymienił. O żadnej czerpni nie wspomniał. Otwory wentylacyjne (o ile to to samo) są w pomieszczeniu z piecem. Zamówić wizytę innego kominiarza?

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

Jeśli przekrój otworów wentylacyjnych jest większy niż 160mm to jest ok. Tylko pytanie czy jest to dziura w ścianie z kratką czy podejście do komina z kanałem wentylacyjnym.
Druga sprawa "smoły" i problemów z otwarciem drzwiczek-może drewno to mocno mokra i zażywicona sosna? Przy węglu nie ma mowy o tego typu akcjach. Chyba że węgiel jest w postaci brykietu który potem okazuje się być farbowanymi na czarno prasowanymi trocinami sosnowymi- market łankenobi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”