Wentylacja a brak komina

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Pnd21
Początkujący
Początkujący

Wentylacja a brak komina

Post autor: Pnd21 »

Witam. Chciałem zapytać o kwestię wentylowania dwóch pomieszczeń bez możliwości podpięcia ich pod komin wentylacyjny. Budowa domu rozpoczęła się w 2009 roku. Jak się później okazało, komin z cegły w którym docelowo miały się znaleźć 3 kanały wentylacyjne ma je tylko dwa. Trzeci konczy się pod deskowaniem dachu, gdyż poprzez błąd wykonawcy ponad dachem wyszedłby na styku dachu z lukarną. Kierownik budowy zalecił wspólny kanal dla dwóch lazienek :cry: :lol: , jednak jest to pomysł absurdalny. Dekarz zaproponował, aby z malej garderoby i lazienki poprowadzić rury spiro do kominków wentylacyjnych i powietrze wyciągać mechanicznie.

Nasuwa się pytanie. Czy takie rozwiązanie ma sens? Jeśli tak, to w jaki najkorzystniejszy sposób to rozwiązać? Jeden z kominowych przewodow wentylacyjnych zaczyna się w mniejszej lazience na dole. Czy lepiej byłoby go zaślepić i wykuć kanał w górnej - wiekszej lazience? Natomiast w tej na dole wykulbym otwór przynależący do niedokonczonego kanalu i przedlużylbym go rurą aż do kominka wentylacyjnego. A może jakieś inne pomysły? Bylbym wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Wentylacja a brak komina

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Trzeba zacząć od tego, co to jest wentylacja? To 20m3/h na osobę podawane w sposób ciągły.
Kominy są od spalin.
Dziurawienie domu to nie wentylacja i nie ma sensu.
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Trzeba zacząć od tego, co to jest wentylacja? To 20m3/h na osobę podawane w sposób ciągły.
Kominy są od spalin.
Dziurawienie domu to nie wentylacja i nie ma sensu.
Trzeba koniecznie od wewnątrz dać folię paroizolacyjna i zastosować rekuperator najlepiej z odzyskiem ciepła i po kłopocie a wszystkie kominy pozalepiać.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Pnd21
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pnd21 »

Panie Tomaszu Pan wybaczy, ale mój budżet nie przewiduje instalacji rekuperatora tym bardziej, że w większości pomieszczeń mam już wentylację grawitacyjną. Przypominam, ze chodzi tylko o dwa małe pomieszczenia. Wiem, że sposób o którym wspominałem może mieć nikłą skuteczność, jednak da więcej, niż nic. Może jakieś inne sugestie?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Pnd21 pisze:Panie Tomaszu Pan wybaczy, ale mój budżet nie przewiduje instalacji rekuperatora tym bardziej, że w większości pomieszczeń mam już wentylację grawitacyjną. Przypominam, ze chodzi tylko o dwa małe pomieszczenia. Wiem, że sposób o którym wspominałem może mieć nikłą skuteczność, jednak da więcej, niż nic. Może jakieś inne sugestie?
Wentylacja grawitacyjna według Pana Tomasza to tak jak by jej wcale nie było - brak wentylacji, musi być koniecznie wentylacja mechaniczna bo inaczej to wszystkie plagi tego świata się przy plątają.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Amarantus
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Amarantus »

Podpiąć się pod 3 kanał i zrobić wyjście na strych, pod deskowanie. Na strychu zrobić w ścianach bocznych kanał wentylacyjny, lub 2 kanały w ścianach przeciwległych.
W pomieszczeniach wentylowanych musi być wentylacja mechaniczna, bo grawitacyjna nie będzie działać.
Tanie rozwiązanie, sam mam tak w kuchni w domu i w łazience w zakładzie pracy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Pnd21 pisze:Panie Tomaszu Pan wybaczy, ale mój budżet nie przewiduje instalacji rekuperatora tym bardziej, że w większości pomieszczeń mam już wentylację grawitacyjną. Przypominam, ze chodzi tylko o dwa małe pomieszczenia. Wiem, że sposób o którym wspominałem może mieć nikłą skuteczność, jednak da więcej, niż nic. Może jakieś inne sugestie?

Nie chodziło o zwiększenie a zmniejszenie wydatków.
Wentylacja grawitacyjna - jest droga.
Bardzo wiele firm, zawyża znacznie ceny wentylacji. Podobnie jak np. pompy ciepła. Nowoczesna pompa ciepłą na dom 140m2 kosztuje 4000zł netto.
Dr Jerosław Meller z politechniki krakowskiej... we współczesnych domach nawiewniki na poddaszu użytkowym powinny mieć 12m dł. na parterze 9m.
Czy opinia dr Jerzego Sowy z politechniki Warszawskiej
Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji.
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”