Zalanie w nowym mieszkaniu przed odbiorem

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
charliesko
Początkujący
Początkujący

Zalanie w nowym mieszkaniu przed odbiorem

Post autor: charliesko »

Witam,
Teoretycznie 1 października powinienem odbierać klucze do nowego mieszkania. Wpadłem więc na budowę ze stolarzem, żeby zrobił pomiary i zaczął już powoli szykować się do produkcji mebli. Niestety zastałem tam przykrą niespodziankę - połowa sufitu w kuchni nosiła ślady zalania.
20160915_161629.jpg
20160915_162511.jpg
Nadmienię, że budynek do dnia dzisiejszego nie ma skończonego dachu. Przy pierwszym telefonie do przedstawiciela developera pani zarzekała się, że "jakie zalanie? Skąd zalanie?". Twierdziła i nadal twierdzi, że to nic takiego, że wystarczy farbą na zacieki pomalować i będzie dobrze. Przy drugim telefonie już się wygadała, że kilka tygodni wcześniej przyszła ulewa, dach był tylko z jednej strony i woda się lała, więc jednak zalanie było. Tymczasem każdy budowlaniec, którego pytałem, twierdzi, że nie wchodzi w grę żadna farba na zacieki, że tynk powinien być albo skuty albo jeśli nie odchodzi i nie odparza się, wstawiona powinna być maszyna do osuszania (ich osuszanie budynku polegało na otwarciu okien i zrobieniu przeciągu). Pani twierdzi, że mam przyjechać ze swoim fachowcem i najlepiej miernikiem wilgoci, będzie kierownik budowy, tynkarz, murarz, to pogadamy.
Co o tym sądzicie? Co zrobić, jeśli będą szli w zaparte i przy odbiorze technicznym, mimo wskazania usterki, nie będą chcieli tego naprawić?

Gość10463

Re: Zalanie w nowym mieszkaniu przed odbiorem

Post autor: Gość10463 »

bo z developerem trzeba wiedzieć jak postępować ...

charliesko
Początkujący
Początkujący

Post autor: charliesko »

Krystian_Tarnowski pisze:bo z developerem trzeba wiedzieć jak postępować ...
tzn? :)

Gość10463

Post autor: Gość10463 »

mieliśmy kilka przypadków gdzie klient za odszkodowania z tytułu wadliwie wykonanych robót i prac przez developera wykończył sobie mieszkanie, tak więc trzeba wiedzieć jak prawnie postępować i wiedzieć gdzie są luki oraz jak dochodzić swoich praw

piotr2569
Aktywny
Aktywny

Post autor: piotr2569 »

charliesko pisze:Pani twierdzi, że mam przyjechać ze swoim fachowcem i najlepiej miernikiem wilgoci, będzie kierownik budowy, tynkarz, murarz, to pogadamy.
Co o tym sądzicie? Co zrobić, jeśli będą szli w zaparte i przy odbiorze technicznym, mimo wskazania usterki, nie będą chcieli tego naprawić?
Fachowiec - najlepiej jakiś inż. budownictwa będzie wiedział jak ugryźć tą sprawę.
Higrometr jak najbardziej - lecz przy dobrym wietrzeniu w taką pogodę może się okazać że parametry wilgotnościowe są spełnione i przegroda jest sucha.
Pozostaje zbadanie przyczepności tynku do podłoża - jak było dane dobre podłoże to tynk nawet po zalaniu będzie się trzymał.
Następna kwestia to kwestia wizualna - tutaj "nie trybi" i w tym kierunku ja bym uderzał.

Jak domniemam tynki kat. III więc nie będę już taki i podpowiem ( by mnie forumowicz Jan Kalita nie zarzucił hipokryzji )
niedopuszczalne są: wykwity, zacieki, odparzenia, pęcherze :D ( norma prawna ....... )

Pozdrawiam serdecznie

Jan_Kalita
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jan_Kalita »

piotr2569 pisze: Jak domniemam tynki kat. III więc nie będę już taki i podpowiem ( by mnie forumowicz Jan Kalita nie zarzucił hipokryzji )
niedopuszczalne są: wykwity, zacieki, odparzenia, pęcherze :D ( norma prawna ....... )
Brawo :!:

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: -_- greg »

Krystian_Tarnowski pisze:tak więc trzeba wiedzieć jak prawnie postępować i wiedzieć gdzie są luki oraz jak dochodzić swoich praw
i to jest chore w tym systemie.
Powinno być prosto i zrozumiale dla każdego, szczególnie dla konsumenta.
charliesko pisze: Pani twierdzi, że mam przyjechać ze swoim fachowcem i najlepiej miernikiem wilgoci, będzie kierownik budowy, tynkarz, murarz, to pogadamy.
Tu nie ma co gadać tylko powinni usunąć usterkę jak należy.
Pogadanki są od wymigania się od odpowiedzialności.

piotr2569
Aktywny
Aktywny

Post autor: piotr2569 »

-_- greg pisze:Tu nie ma co gadać tylko powinni usunąć usterkę jak należy.
Jak uznają usterkę to usuną - sęk w tym, że każdy developer ma "panie" od sprzedaży, które znawcami tematu nie są - gdyż nie muszą się na tym znać. Mają sprzedać i tyle.
Niestety to w gestii nabywcy leży wykazanie wad oraz dopilnowanie by zostało to umieszczone w protokole przekazania mieszkania.
Jest usterka gdyż nie jest zgodne z ......... ( podać podstawę zakwestionowania ) i czekać co na to developer.
-_- greg pisze:Pogadanki są od wymigania się od odpowiedzialności.
Dziś nawet jak się auto nowe kupuje to przydaje się miernik grubości powłoki lakierniczej - bywają auta uszkodzone podczas transportu - sprzedawane jako bezwypadkowe i póki się nie sprawdzi to dealer udaje iż nie wie o co chodzi... Podobnie jak i ten developer :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”