Sciana 3 warstwowa ocieplenie ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Krystian82
- Początkujący

Sciana 3 warstwowa ocieplenie ?
Witam posiadam.sciany trzywarstwowe beton komorkowy 24/styropian 5 / pusta przestrzen/beton komorkowy 12 cm., zastanawiam sie nad ociepleniem budynku.z zewnatrz , jaki rodzaj styropianu , ile cm i.czy jest sens ?
-
Krystian82
- Początkujący

Re: Sciana 3 warstwowa ocieplenie ?
dom kupilem rok temu mieszkam dopiero kilka msc , podjezdzalem zima czasem nagrzac w domu i zauwazylem ze nawet po kilku godz. grzania sciany byly bardzo zimne ,oczywiscie przed scianami zamierzam najpierw ocieplic poddasze , poprostu zastanawiam sie czy ocieplenie scian z zewnatrz poprawi energooszczednosc domu biorac pod uwage ze sciany sa 3 warstwowe i czy nie bedzie problemu z wilgocia
-
Gość10463
już masz problem z wilgocią skoro masz ściany zimne nie myśl jak odizolować ściany od strony zewnętrznej a jak zatrzymać ciepło wewnątrz
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Gdy ogrzewasz dom w zimne zimowe dni jedynie od czasu do czasu, to parę godzin na nagrzanie się ścian może nie wystarczyć.Krystian82 pisze:...podjezdzalem zima czasem nagrzac w domu i zauwazylem ze nawet po kilku godz. grzania sciany byly bardzo zimne...
Osobiście jestem przeciwnikiem akumulowania ciepła w ścianach zewnętrznych i swój dom dociepliłem od wewnątrz. Akumulacja w ścianach wewnątrznych, betonowych schodach, stropie międzykondygnacyjnym czy nawet w podłodze - moim zdaniem - jest wystarczające. Niepotrzebne nagrzewanie ścian zewnętrznych zawsze wiąże się ze stratą ciepła.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
Nie prościej założyć ogrzewanie utrzymujące stałą temperaturę, np. 7 stopni?
Wyjdzie to taniej i lepsze będzie dla substancji budynku, aniżeli okresowe dogrzewania...
Wyjdzie to taniej i lepsze będzie dla substancji budynku, aniżeli okresowe dogrzewania...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Sens ekonomiczny ma akumulowanie ciepła słonecznego, a nie tego za które płacimy. Nie ma czegoś takiego jak izolacja od zewnątrz, za murem na fundamencie, choć jest to dość powszechne, to nie jest to izolacja.Piotr Nowik pisze:Gdy ogrzewasz dom w zimne zimowe dni jedynie od czasu do czasu, to parę godzin na nagrzanie się ścian może nie wystarczyć.Krystian82 pisze:...podjezdzalem zima czasem nagrzac w domu i zauwazylem ze nawet po kilku godz. grzania sciany byly bardzo zimne...
Osobiście jestem przeciwnikiem akumulowania ciepła w ścianach zewnętrznych i swój dom dociepliłem od wewnątrz. Akumulacja w ścianach wewnątrznych, betonowych schodach, stropie międzykondygnacyjnym czy nawet w podłodze - moim zdaniem - jest wystarczające. Niepotrzebne nagrzewanie ścian zewnętrznych zawsze wiąże się ze stratą ciepła.
rekuperacja od 1989r
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie wnoszę do tych słów zastrzeżeń. Czasami nawet z Panem Tomaszem mogę się w zupełności zgodzić.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Sens ekonomiczny ma akumulowanie ciepła słonecznego, a nie tego za które płacimy. Nie ma czegoś takiego jak izolacja od zewnątrz, za murem na fundamencie, choć jest to dość powszechne, to nie jest to izolacja.
Kochajmy się!
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego