wykończenie ściany fundamentowej
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
wykończenie ściany fundamentowej
Aktualnie sytuacja jest taka, że na ławie fundamentowej jest wymurowana ściana fundamentowa z bloczków betonowych. Ściana ta została ocieplona 4 cm styropianem, na którym wykonano hydroizolację.
Chcę tą ścianę, w widocznej ponad grunt części, wykończyć cegłą klinkierową - połówkową.
Jak to zrobić ?
Czy obok tej docieplonej ściany fundamentowej wykonać dookoła cokół betonowy (zazbrojony) ? Jakiej szerokości powinna być taka podstawa pod tę cegłę klinkierową połówkową ?
Czy takie rozwiązanie będzie poprawne ?
Chcę tą ścianę, w widocznej ponad grunt części, wykończyć cegłą klinkierową - połówkową.
Jak to zrobić ?
Czy obok tej docieplonej ściany fundamentowej wykonać dookoła cokół betonowy (zazbrojony) ? Jakiej szerokości powinna być taka podstawa pod tę cegłę klinkierową połówkową ?
Czy takie rozwiązanie będzie poprawne ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: wykończenie ściany fundamentowej
Ocieplenie jest tylko od zewnętrznej strony. Od tej właśnie strony mam zamiar wykonać ponad gruntem wykończenie cegłą klinkierową - połówkową.
Jak to najlepiej będzie zrobić ?
Czy wykonanie dookoła cokół betonowego (zazbrojonego) będzie dobrym rozwiązaniem ?
Czy wykonanie dookoła cokół betonowego (zazbrojonego) będzie dobrym rozwiązaniem ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma takiej figury jak ocielenie z jednej strony. Zakopany pionowo w gruncie styropian z której strony izoluje ? Pan postawi płytę styropianu zimą w innym środowisku, powietrzu i powie z której strony izoluje!ekmir pisze:Ocieplenie jest tylko od zewnętrznej strony. Od tej właśnie strony mam zamiar wykonać ponad gruntem wykończenie cegłą klinkierową - połówkową.
Trafił Pan na kierownika budowy, który nie zna PN i fizyki.
rekuperacja od 1989r
Jakie jest pytanie ?
Przypomnę: chodzi o rozwiązanie pod wykonanie - wykończenie widocznej (ponad poziomem gruntu) ściany fundamentowej cegłą klinkierową (połówkową).
Przypomnę: chodzi o rozwiązanie pod wykonanie - wykończenie widocznej (ponad poziomem gruntu) ściany fundamentowej cegłą klinkierową (połówkową).
Brzęczkowski jest trochę niedysponowany psychicznie więc nie denerwuj się że wszędzie ucieka swój parchaty zarozumiały ryj i ma w [...] o co kto pyta i co do niego mówi.
Wracając do tematu, miałem taki sam dylemat. Lepiej zamiast płytek i oklejania po prostu wylać płytką ławę wokół fundamentu i na niej murować ze zwykłych cegieł klinkierowych a nie oklejać płytkami. Trwalsze a i koszt podobny.
Wracając do tematu, miałem taki sam dylemat. Lepiej zamiast płytek i oklejania po prostu wylać płytką ławę wokół fundamentu i na niej murować ze zwykłych cegieł klinkierowych a nie oklejać płytkami. Trwalsze a i koszt podobny.
Jedno jest pewne, trzeba to dopracować w 100 procentach.
Wylewałeś taką ławę ?xander119 pisze:Wracając do tematu, miałem taki sam dylemat. Lepiej zamiast płytek i oklejania po prostu wylać płytką ławę wokół fundamentu i na niej murować ze zwykłych cegieł klinkierowych a nie oklejać płytkami. Trwalsze a i koszt podobny.
-
Gość10463
wtrące się wracając do pierwszego posta ...
ściana betonowa została ocieplona 4 cm styropianu a na styropian została dana hydroizolacja ??? to mija się z celem przecież
a co jeśli pod styropian dostanie się woda gruntowa? czy od spodu styropian jest zabezpieczony tą hydroizolacją
na co komu ocieplenie na wskroś mokrego fundamentu ?
ściana betonowa została ocieplona 4 cm styropianu a na styropian została dana hydroizolacja ??? to mija się z celem przecież
na co komu ocieplenie na wskroś mokrego fundamentu ?
Tak. Na głębokość i szerokość łopaty po obwodzie domu wylałem beton produkowany w betoniarce 1:3 i na tym murowałem cegłę klinkierową. Koszt u mnie jednej cegły dziurawki to nie cała złotówka a płytki kosztują coś koło 40 złotych za metr kwadratowy. Po pierwsze trwałe, po drugie tanie a po trzecie prawie pokrywa się z elewacją ścian powyżej i wygląda jak całość a nie doklejona kurza łapka.ekmir pisze:
Wylewałeś taką ławę ?
Zbroiłeś tak wylewany beton ?xander119 pisze: Tak. Na głębokość i szerokość łopaty po obwodzie domu wylałem beton produkowany w betoniarce 1:3 i na tym murowałem cegłę klinkierową.
Pewnie styropian nie jest od spodu zabezpieczony hydroizolacją. Niestety nie ja wykonywałem ten etap prac. Takich mamy w PL fachowców.Krystian_Tarnowski pisze: a co jeśli pod styropian dostanie się woda gruntowa? czy od spodu styropian jest zabezpieczony tą hydroizolacją
Na szczęście u mnie poziom wód gruntowych jest bardzo niski i nie mam z tym problemu
Nie.ekmir pisze: Zbroiłeś tak wylewany beton ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wody gruntowe dla zawilgocenia styropianu, nie mają znaczenia. Wilgoć i tak wejdzie.Na szczęście u mnie poziom wód gruntowych jest bardzo niski i nie mam z tym problemu
Dom zatrzymuje parowanie w tym miejscu, więc nawet jak położymy styropian na "pustynnym" piasku, to i tak będzie mokry. Proszę sprawdzić, że nawet w czasie suszy, pod kamieniem w lesie jest wilgoć.
rekuperacja od 1989r
Czyli w którym miejscu ?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dom zatrzymuje parowanie w tym miejscu, więc nawet jak położymy styropian na "pustynnym" piasku, to i tak będzie mokry. Proszę sprawdzić, że nawet w czasie suszy, pod kamieniem w lesie jest wilgoć.