prąd to nie bardzo. tutaj musisz rozróżnić, że do wytwarzania prądu służą panele fotowoltaiczne, a kolektory słoneczne do wytwarzania ciepła właśnie, ale używa się ich jednak najczęściej jedynie do ogrzewania cwujakubgrabowski pisze:Jakiego typu solary należy wybrać do domku jedno rodzinnego? Słyszałem że zakup solarów, to duża oszczędność w rachunkach za prąd i ogrzewanie. Czy ktoś może podać wyliczenie jak duże to są oszczędności?
Solary - montować czy nie montować?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
marekzzabek
- Zaawansowany

Re: Solary - montować czy nie montować?
Sama zastanawiam się nad solarami, jednak powiedźcie mi, czy dobiera się jakoś specjalnie pod kątem wielkości domu? Przyznam się szczerze, że jednak jest to dla mnie spora nowość, ale odkąd natrafiłem na ofertę http://www.jkmultisystem.pl/ , firmy działającej w moim regionie tj. chociażby w okolicy Tarnowskich Gór, coraz poważniej myślę o ich montażu.
Nie to nie są dobre kolektory. Lepsze są tu:PawełNM pisze: coraz poważniej myślę o ich montażu.
[link usunięty]
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Przyjmując, ze to rozwiazanie ma sens, bo po pewnym czasie sie zwróci, warto pozyskac sensownego wykonawce z dużym doświadczeniem , do takich nalezy http://systemysolarne.co to jest inwesycja długoterminowa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jakie warunki muszą być, by kiedykolwiek się to zwróciło?carlson pisze:Przyjmując, ze to rozwiazanie ma sens, bo po pewnym czasie sie zwróci, warto pozyskac sensownego wykonawce z dużym doświadczeniem , do takich nalezy http://systemysolarne.co to jest inwesycja długoterminowa.
Kolektory nigdy nie miały aspektu ekonomicznego, tylko jako wygoda przy ogrzewaniu paliwami stałymi. A ogrzewanie paliwami stałymi należy dziś do najmniej komfortowych i najdroższych, dlatego nawet słabo myślący i liczący, nie instalują takich rzeczy.
rekuperacja od 1989r
A ponieważ paliw stałych ci u nas dostatek to branża ma się dobrze, nawet "gazownicy" dołączają do instalacji kolektory.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Kolektory nigdy nie miały aspektu ekonomicznego, tylko jako wygoda przy ogrzewaniu paliwami stałymi.
A więc zaklinanie nie zmieni tego stanu.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Tak, kolektory to bardzo dobre rozwiązanie, tylko musi być dopasowanie do obiektu i do rozbioru ciepłej wody - więc nie wszędzie ich instalacja jest ekonomicznie uzasadniona (patrz szkoły, przedszkola). Rośnie im silna konkurencja w postaci pomp ciepła do cwu.bachus pisze: nawet "gazownicy" dołączają do instalacji kolektory.
Rośnie od jakieś 10 lat i zbytnio nie urosła.Konsultant Viessmann pisze: Rośnie im silna konkurencja w postaci pomp ciepła do cwu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoły w wakacje są zamknięte... a pompy ciepła to już nie konkurencja. Na kolektor można namówić kogoś tylko oszukując go.Konsultant Viessmann pisze:Tak, kolektory to bardzo dobre rozwiązanie, tylko musi być dopasowanie do obiektu i do rozbioru ciepłej wody - więc nie wszędzie ich instalacja jest ekonomicznie uzasadniona (patrz szkoły, przedszkola). Rośnie im silna konkurencja w postaci pomp ciepła do cwu.bachus pisze: nawet "gazownicy" dołączają do instalacji kolektory.
rekuperacja od 1989r
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

No wiem, że są zamknięte! Właśnie o tym napisałem - nie wszędzie możemy takie systemy polecaćTomasz_Brzeczkowski pisze:Szkoły w wakacje są zamknięte... a pompy ciepła to już nie konkurencja. Na kolektor można namówić kogoś tylko oszukując go.Konsultant Viessmann pisze:Tak, kolektory to bardzo dobre rozwiązanie, tylko musi być dopasowanie do obiektu i do rozbioru ciepłej wody - więc nie wszędzie ich instalacja jest ekonomicznie uzasadniona (patrz szkoły, przedszkola). Rośnie im silna konkurencja w postaci pomp ciepła do cwu.bachus pisze: nawet "gazownicy" dołączają do instalacji kolektory.
Wtedy nie ma rozbioru ciepłej wody i pojawia się problem... Bo kolektor trudno "wyłączyć"
Takie samo oszustwo jak twierdzenie, że prąd to najtańszy sposób ogrzewania.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Na kolektor można namówić kogoś tylko oszukując go.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

[quote="Konsultant Viessmann"][quote="Tomasz_Brzeczkowski"][quote="Konsultant Viessmann"][quote="bachus"] nawet "gazownicy" dołączają do instalacji kolektory.
A więc zaklinanie nie zmieni tego stanu./quote]
NIe wiem co za mądry wciska szkołom solary... a tak z innej beczki to w tym roku od marca do dzisiaj solary przynajmniej w małopolsce niewiele dały. NIestety taka aura tej wiosny że wiecej chmur. Zeszły rok był znacznie lepszy.
A więc zaklinanie nie zmieni tego stanu./quote]
NIe wiem co za mądry wciska szkołom solary... a tak z innej beczki to w tym roku od marca do dzisiaj solary przynajmniej w małopolsce niewiele dały. NIestety taka aura tej wiosny że wiecej chmur. Zeszły rok był znacznie lepszy.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

No nie, wiadomo jak ktoś ma za darmochę drewno i lubi się tym bawić to wiadomo, że taniej nie będzie prądem. Też zależy jak to ogrzewanie na prąd jest zamonotowane.bachus pisze:Takie samo oszustwo jak twierdzenie, że prąd to najtańszy sposób ogrzewania.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Na kolektor można namówić kogoś tylko oszukując go.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nawet gdyby m3 gazu kosztował 0zł to sam abonament + prąd zużyty przez kocioł wyjdą drożej niż samo ogrzewanie prądem.
Oczywiście, przy prawidłowo wykonanej instalacji.
Kolejna sprawa, to jak utrzymać komfortową temperaturę i wilgotność latem?
Oczywiście, przy prawidłowo wykonanej instalacji.
Kolejna sprawa, to jak utrzymać komfortową temperaturę i wilgotność latem?
rekuperacja od 1989r
No i niech tak zostanie. Jak ktoś chce w to uwierzyć to uwierzy i zastosuje.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nawet gdyby m3 gazu kosztował 0zł to sam abonament + prąd zużyty przez kocioł wyjdą drożej niż samo ogrzewanie prądem.
Teraz wciskanie kitu jest bardzo modne i na czasie, to taka dobra zmiana.