Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: TwojOszczednyDom »

paw3leek pisze:Czytałem ten wątek ale mało w nim konkretów co do samego montażu kanalowki. Czy przy kanalowce puszczamy osobne kanały do grzania a chłodzenia osobne?
Wyczytalem w jakimś wątku że także robi się powrót? WTF?
Nie. Kanały jedne są. Kanałówka ma nawiewy i powrót. Ona mieli powietrzem. Jakich konkretów pan oczekuje? Ja pisałem nie raz można przyjechać, obejrzeć, porozmawiać względnie podeslac rzuty.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

paw3leek
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: paw3leek »

Chodzi mi o ten powrót, chodzi tutaj o zasys powietrzna np z dołu?
paw3leek

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

paw3leek pisze:Chodzi mi o ten powrót, chodzi tutaj o zasys powietrzna np z dołu?
Powrót robi się przeważnie w korytarzu, głównym holu.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

lony1
Początkujący
Początkujący

Post autor: lony1 »

Witam po spędzeniu wielu godzin na studiowaniu powyższego forum postanowiłem sam wykonać WM w swoim domu.
Bardzo proszę o weryfikację poprawności projektu, który sam wykonałem. :? Oczywiście ja też wykonuje projekt od du..y strony ponieważ muszę liczyć się z kosztami i nie wiem ile kasy zostanie mi na centrale, która zamierzam zamontować na końcu.
Biorę pod uwagę Dospel Optimal 400 ze względu na cenę (chcę się zmieścić w 5k)
Myślałem też o nowej Lunie 350 ale to nowy produkt i nie znalazłem opinii na jej temat a te o 200 są nie najlepsze, może ktoś z was mógłby coś o niej powiedzieć- byłbym wdzięczny :mrgreen:
Z drugiej strony będę posiadał 7 lub 8 nawiewów przewodem PE-FLEX 75/63 i tyleż wywiewów jak nic prosi się centrala z króćcem fi 160 a żadna z powyższych takiego nie posiada. Myślałem też o Onyx Dream 200 ale tam jest króciec fi 125. Bardao proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniej centrali.
W domu będzie mieszkało 3/4 osoby w przyszłości może więcej -mam dorastającego syna :wink:
Reku będzie wisiał w piwnicy (pomieszczenie pod garażem) przewody zasilające skrzynki rozprężne będą przechodziły przez garaż, skrzynki rozprężne będą umieszczone nad stropem za ścianką kolankową, przewody pe-flex 75/63 będą ułożone w warstwie izolacji i zalane w posadzce część schowam za ścianką kolankową, te zasilające poddasze poprowadzone zostaną po konstrukcji więźby i ukryte w izolacji poddasza.
Mam mały dylemat:
1. czy do sypialni na parterze poprowadzić 1czy 2 przewody bo odległość od skrzynki rozdzielczej to prawie 10mb, no i brakuje mi 1 nawiewu
2. czy zrezygnować z jednego wyciągu w łazience na poddaszu wtedy wyjdzie 7n i7w.
Załączniki
reku poddasze.jpg
Mam pewne wątpliwości co do nawiewu w sypialni na parterze, zastanawiam się czy nawiew 1przewodem fi75/63 nie będzie za moło bo przewód będzie miał długość ok 9mb
Mam pewne wątpliwości co do nawiewu w sypialni na parterze, zastanawiam się czy nawiew 1przewodem fi75/63 nie będzie za moło bo przewód będzie miał długość ok 9mb

lony1
Początkujący
Początkujący

Przepraszam oczywiście pomyłka 8 lub 9 nawiewów i wywieów

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

W jakiej kwocie musi się Pan zmieścić? Jakie materiał dobierać?
Instalację najlepiej dobrać pod konkretną centralę, optimal ma wyjścia na boki, w piwnicy lepsze są wyjścia do góry.
rekuperacja od 1989r

mybox
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mybox »

Witam wszystkich forumowiczów!
Mam nadzieję, że na tym forum ktoś mi pomoże. Założyłem wątek na innym forum lecz ciężko tam mi uzyskać pomoc. Jakoś tak to ociężale idzie. Nie wiem czy spowodowane to jest nietypowym tematem czy tak niechętnie ludzie odpisują. Dawno nie pisałem na forach .... może ludzie się zmienili.
Do rzeczy!
Planuję sam wykonać instalację wentylacyjną mechaniczną z rekuperatorem na swoim poddaszu. Powierzchnia 55m2 i 120m3 wszędzie nisko, bo tylko 2,2m. Planuję instalację na izolowanych przewodach termoflex spiro, chciałem na małym przekroju z racji na niewielkie odległości ale najmniejsze są chyba tylko 100-ki. Przewody by szły pod nieocieplonym dachem. Początkowo chciałem też tam zainstalować centralę (Lunę 200) ale zdecydowałem o przeniesieniu jej do środka mieszkania kosztem części garderoby. Luna już mi do garderoby nie wejdzie, więc szukam czegoś innego. Chciałem się z całą instalacją zmieścić w 4 tysiącach ale ciężko mi znaleźć przyzwoitą centralę do 3 tyś. Liczę, że poza centralą to materiały mnie wyniosą max 1000zł. Zależy mi na cichej pracy (jak wszystkim) tym bardziej, że jest nisko i jeden z anemostatów najbardziej pasuje nad łóżkiem. Ze względu na małą kubaturę i metraż chciałbym mieć możliwość sterowania wentylatorami od zera, by ustawić czasami jak najmniejszą wydajność centrali. To tylko 55m2 a centrale są praktycznie na 150m2 stąd taka decyzja o regulacji wentylatorów.

Może póki co starczy. Liczę na jakąś pomoc, dobrą radę.
Aha, rekuperatory które teraz mam na oku to:
1. VUT 200 V mini EC - 4000zł
2. KINETIC B 446342 Ø125 - 4000zł
3. HARMANN REQURA 20 - 4200zł

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

mybox pisze:Witam wszystkich forumowiczów!
Mam nadzieję, że na tym forum ktoś mi pomoże. Założyłem wątek na innym forum lecz ciężko tam mi uzyskać pomoc. Jakoś tak to ociężale idzie. Nie wiem czy spowodowane to jest nietypowym tematem czy tak niechętnie ludzie odpisują. Dawno nie pisałem na forach .... może ludzie się zmienili.
Do rzeczy!
Planuję sam wykonać instalację wentylacyjną mechaniczną z rekuperatorem na swoim poddaszu. Powierzchnia 55m2 i 120m3 wszędzie nisko, bo tylko 2,2m. Planuję instalację na izolowanych przewodach termoflex spiro, chciałem na małym przekroju z racji na niewielkie odległości ale najmniejsze są chyba tylko 100-ki. Przewody by szły pod nieocieplonym dachem. Początkowo chciałem też tam zainstalować centralę (Lunę 200) ale zdecydowałem o przeniesieniu jej do środka mieszkania kosztem części garderoby. Luna już mi do garderoby nie wejdzie, więc szukam czegoś innego. Chciałem się z całą instalacją zmieścić w 4 tysiącach ale ciężko mi znaleźć przyzwoitą centralę do 3 tyś. Liczę, że poza centralą to materiały mnie wyniosą max 1000zł. Zależy mi na cichej pracy (jak wszystkim) tym bardziej, że jest nisko i jeden z anemostatów najbardziej pasuje nad łóżkiem. Ze względu na małą kubaturę i metraż chciałbym mieć możliwość sterowania wentylatorami od zera, by ustawić czasami jak najmniejszą wydajność centrali. To tylko 55m2 a centrale są praktycznie na 150m2 stąd taka decyzja o regulacji wentylatorów.

Może póki co starczy. Liczę na jakąś pomoc, dobrą radę.
Aha, rekuperatory które teraz mam na oku to:
1. VUT 200 V mini EC - 4000zł
2. KINETIC B 446342 Ø125 - 4000zł
3. HARMANN REQURA 20 - 4200zł
Nie wiem gdzie problem? Zapewne nie był Pan jeszcze w sklepie.
Przewody, izolowane 63mm i 68mm są. Centrala Luna nie zmieści się w takim mieszkaniu. Przy małych centralach różnica w zużyciu a cena nie preferuje wcale wentylatorów DC
Nie ma problemu zmieścić sie z kanałami rozdzielaczami anemostatami w 4000zł brutto 23%
rekuperacja od 1989r

mybox
Zainteresowany
Zainteresowany

Problem jest tego typu, że w mojej miejscowości i w okolicy nie ma sklepów z takimi rzeczami. Wszystko przez internet, niestety. Jeśli się Pan zainteresował i wyraża chęć w pomocy przy projektowaniu to bardzo dziękuje.

Może zerknie Pan na moje wyliczenia:

Powierzchnia 55m2
Kubatura 120m3
Liczba osób 4 (dwie dorosłe i dwójka dzieci – liczę 4 dorosłe)

Wymagana ilość powietrza usuwanego z pomieszczeń Vu:
Sypialnia 35m3/h
Pracownia komputerowa 10m3/h
Łazienka 30m3/h
Salon 30m3/h
Pokój dzieci (sypialnia) 25m3/h
Korytarz + schody 15m3/h
Łącznie Vu = 145m3/h
Okresowe zwiększenie wydajności centrali o 70%:
Vmax = 145m3 + 0,7 x 145m3/h = 246,5m3/h

Wymagana ilość świeżego powietrza nawiewnego:
Dla 4 osób 4*30 m3/h = 120m3/h
Dodatkowa okresowe zwiększenie o 100m3/h
Vn = 220m3/h

Krotność wymian:
220/120 = 1,8

Dane instalacji i straty strony nawiewnej:
Długość najdłuższego odcinka kanału nawiewnego: 7 m - 14 Pa
Ilość skrzynek rozdzielczych: 1 - 4 Pa
Ilość anemostatów (jeden końcowy): 1 - 30 Pa
Ilość łuków: 1 - 3 Pa
Ilość kolan 90°: 2 - 8 Pa
Długość kanału od czerpni do centrali: 2 m - 4 Pa
Ilość czerpni: 1 - 20 Pa
Ilość kolan do czerpni: 1 - 4 Pa

Suma strony nawiewnej: 87 Pa

Dane instalacji i straty strony wywiewnej:
Długość najdłuższego odcinka kanału wywiewnego: 8 m - 16 Pa
Ilość skrzynek rozdzielczych: 1 - 4 Pa
Ilość anemostatów (jeden końcowy): 1 - 30 Pa
Ilość łuków: 2 - 3 Pa
Ilość kolan 90°: 2 - 8 Pa
Długość kanału od wyrzutni do centrali: 4 m - 8 Pa
Ilość wyrzutni: 1 - 20 Pa
Ilość kolan do wyrzutni: 2 - 8 Pa

Suma strony wywiewnej: 97 Pa

Co gdy krotność wymian wychodzi za duża? Czy coś źle liczę?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

.Nie robi się wywiewów poza łazienkami i mniejszym w kuchni!!! Nie zbilansuje Pan wentylacji. Wywiew tylko łazienka i mniejszy w kuchni.
A kanały są w sklepach
Wentylacja to 20m3/h na osobę NIE NA KUBATURĘ
rekuperacja od 1989r

mybox
Zainteresowany
Zainteresowany

No dobrze, bo zetknąłem się też z opiniami, że domów jednorodzinnych się nie "liczy".
W takim razie co bierzemy pod uwagę?
Liczbę osób:
4. Dwie dorosłe i 2 dwójka dzieci. Na każdego po 20 - 30m3 to daje: przepływ 80-120m3/h

Kubatura:
120m3 i licząc jedną wymianę na godzinę to wychodzi 1 do 1: 120m3/h

Centrale które póki co biorę pod uwagę mieszczą się. Chciałbym też zrobić w lato w upalne dni przysłowiową wichurę, by przewiać mieszkanie, na przykład wieczorem gdy jest już chłodniej. Do tego "wyliczenia" dorzucić trzeba ile... ze 100m3/h ? Dobrze rozumuję?

Co do wentylatorów DC. Czy one mają faktycznie regulację od zera? Czyli, że można sobie puścić nawiew bardzo powolutku, żeby w sypialni na głowę nie leciało zimno? W sumie czy zimno czy ciepło to przy niskim suficie dobrze jakby nic nie było czuć, że coś wieje po schabach w nocy.

lony1
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:W jakiej kwocie musi się Pan zmieścić? Jakie materiał dobierać?
Instalację najlepiej dobrać pod konkretną centralę, optimal ma wyjścia na boki, w piwnicy lepsze są wyjścia do góry.
Panie Tomaszu to może inaczej.
Mój dom to:
https://www.studioatrium.pl/projekty-do ... z,457.html
z niewielkimi zmianami głównie na poddaszu, (rysunki zamieściłem w poprzednim wątku) powierzchnia użytkowa to ok145m2 czyli jakieś 370m3 x 0,8 = 300m3 wymiany/h tak w przybliżeniu
W domu będą mieszkały 4 osoby jaką centrale Pan by mi polecił
Jedyne miejsce gdzie mogę ją zainstalować to pomieszczenie w piwnicy pod garażem.
Przewody chcę poprowadzić na stropie w warstwie izolacji i zalać posadzką na poddaszu
Kwota której nie chcę przekroczyć to 8000 za całość.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak dobrze to będzie trudno.
Rozdzielacze 160/8 x 75 (dwie szt) + 9 redukcji kątowych z anemostatami (nawiew wywiew ) + 100m kanału higienicznego PE75 + 20m kanału głównego izolowanego fi 160mm + materiały montażowe -
do tego dobra centrala z kontrolą elektroniczną (EC) np. )NYX dream 400 -
wyjdzie 9000zł

W 8000 zmieści się Pan z dream 200.
Chyba, że chińska centrala i kanały izolowane a kanały 75 nie PE(polietylen) a bez atestu, takie do puszczania kabli w gruncie)
rekuperacja od 1989r

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tak dobrze to będzie trudno.
Rozdzielacze 160/8 x 75 (dwie szt) + 9 redukcji kątowych z anemostatami (nawiew wywiew ) + 100m kanału higienicznego PE75 + 20m kanału głównego izolowanego fi 160mm + materiały montażowe -
wyjdzie 9000zł

Chyba, że chińska centrala i kanały izolowane a kanały 75 nie PE(polietylen) a bez atestu, takie do puszczania kabli w gruncie)
Kanałów do puszczania kabli to możnaby jedynie na wywiew dać... Niektóre wręcz śmierdzą więc bóg jeden wie z czego to robią.

lony1
Początkujący
Początkujący

TwojOszczednyDom pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tak dobrze to będzie trudno.
wyjdzie 9000zł

Kanałów do puszczania kabli to możnaby jedynie na wywiew dać... Niektóre wręcz śmierdzą więc bóg jeden wie z czego to robią.
http://cennik.peflex.pl/8370-large_defa ... e-flex.jpg
przewód pe-flex 50mb= 328zł co daje 6,56zł za mb to chyba dobra cena ten antybakteryjny kosztuje 408 za 50mb. Tańszych nigdzie nie znalazłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”