Solary - montować czy nie montować?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Solary - montować czy nie montować?
Ja, prawdę mówiąc, nie mam dylematu, jak Pan TB, odnośnie systemu centralnego. Straty na przesyle w obrębie domu są znikome, a nawet można je potraktować jako nie straty. Ponadto centralna "kotłownia" we współczesnych domach jest zwykłym pomieszczeniem gospodarczym, a nie brudnym od węgla miejscem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To dlaczego różnice są tak ogromne?Piotr Nowik pisze:Ja, prawdę mówiąc, nie mam dylematu, jak Pan TB, odnośnie systemu centralnego. Straty na przesyle w obrębie domu są znikome, a nawet można je potraktować jako nie straty. Ponadto centralna "kotłownia" we współczesnych domach jest zwykłym pomieszczeniem gospodarczym, a nie brudnym od węgla miejscem.
Nie ma domów, które z poprawnie wykonaną instalacją nie-co na ogrzewanie zużywałyby ponad 30kWh/m2?
Dlaczego przy odnawianiu starego domu, po przeniesieniu grzejników spod okien na ściany działowe i puszczeniu podłogówki w łazienkach (zamiast drabinek), zużycie gazu spadło ponad 2x?
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Zmiana ułożenia grzejników w pomieszczeniach nie zmienia centralnego źródła ciepła w źródło rozproszone.
A wy się tu zastanawiacie jak cokolwiek oszczędzić. A miszczu znalazł prosty sposób jak sikanie i jak za dotknięciem ruszczki zuzycie spada dwukrotnie.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Dlaczego przy odnawianiu starego domu, po przeniesieniu grzejników spod okien na ściany działowe i puszczeniu podłogówki w łazienkach (zamiast drabinek), zużycie gazu spadło ponad 2x?
No i o czym tu dyskutować, kto pierwszy zastosuje?
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wiem, że lepiej mieć podłogówkę niż kaloryfery, a kominek montować w centralnej części, a nie przy ścianie zewnętrznej. U mnie np. radosna twórczość architekta przewidziała miejsce pod kominek w najgorszym możliwym miejscu - w zaułku salonu, przy zewnętrznej ścianie od północy. Jedynie przekucie ściany pozwoliło na w miarę swobodne wędrowanie ciepłego powietrza dalej.
Ps. Pan TB wspomniał o odnawianiu domu. Rozumiem, że zakres prac był szerszy niż tylko zamiana kaloryferów na podłogówkę?
Ps. Pan TB wspomniał o odnawianiu domu. Rozumiem, że zakres prac był szerszy niż tylko zamiana kaloryferów na podłogówkę?
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Wiem, że lepiej mieć podłogówkę niż kaloryfery, a kominek montować w centralnej części, a nie przy ścianie zewnętrznej. U mnie np. radosna twórczość architekta przewidziała miejsce pod kominek w najgorszym możliwym miejscu - w zaułku salonu, przy zewnętrznej ścianie od północy. Jedynie przekucie ściany pozwoliło na w miarę swobodne wędrowanie ciepłego powietrza dalej.
hmm, to pewnie prawda, ale o ile solary tanieją i pewnie nie jest to duży wydatek, to pompa ciepła to już gruba kasa (i nie mówie o tej co bierze ciepło z kilku metrów tylko z kilkudziesięciu).Piotr Nowik pisze:Kto tylko może, niech nie marudzi, tylko zakłada zarówno pompę ciepła, jak i solary. Jedno drugie jest w stanie ładnie się uzupełniać
Przy remoncie za kilka lat, jak już będzie dużo wiadomo o solarach, to pewnie się zdecyduję. Jak na razie zbieram informacje, i jak dotąd zbierają plusy.
benek
Ależ beniu o solarach wiadomo już wszystko, pytaj.beniu_ogr pisze: Przy remoncie za kilka lat, jak już będzie dużo wiadomo o solarach, to pewnie się zdecyduję. Jak na razie zbieram informacje, i jak dotąd zbierają plusy.
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc tutaj napiszę, że do swoich solarów zakupiłem lustra - 38 sztuk - które niezwłocznie zamontowałem. Wypełniają one przestrzenie między rurami. Pierwsze wrażenie jest pozytywne ale do własciwej oceny ich zastosowania muszę poczekać aż pojawi się więcej słońca.
A z czego te lustra są wykonane?
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Są wykonane ze stali nierdzewnej. Wprawdzie dośc cienkiej, do czego mam obiekcje, że mogą nie wytrzymać ciężaru śniegu i się wykrzywiać.
Poczekamy - zobaczymy.
Tak samo śruby mocujące są ze stali nierdzewnej. Sprawdzałem to magnesem. Stal nierdzewna, poza odpowiednim kolorem, nie jest magnetyczna.
Poczekamy - zobaczymy.
Tak samo śruby mocujące są ze stali nierdzewnej. Sprawdzałem to magnesem. Stal nierdzewna, poza odpowiednim kolorem, nie jest magnetyczna.
-
jakubgrabowski
- Początkujący

Jakiego typu solary należy wybrać do domku jedno rodzinnego? Słyszałem że zakup solarów, to duża oszczędność w rachunkach za prąd i ogrzewanie. Czy ktoś może podać wyliczenie jak duże to są oszczędności?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Żeby dużo oszczędzić, trzeba zrobić złą instalację, która będzie bardzo dużo zużywać. Trzeba nie izolować domu itp. Czy warto źle i drogo budować, by uzasadnić potem wydatki na kolektor?
rekuperacja od 1989r
Wbrew temu co mój szanowny przedmówca powiedział wprowadzając w błąd bez udziałujakubgrabowski pisze:Jakiego typu solary należy wybrać do domku jedno rodzinnego? Słyszałem że zakup solarów, to duża oszczędność w rachunkach za prąd i ogrzewanie. Czy ktoś może podać wyliczenie jak duże to są oszczędności?
świadomości, takie wyliczenie oszczędności sporządziłem już kilka lat temu:
http://www.słoneczny.com.pl
po lewej stronie w zakładce pod nazwą: "Wspomaganie ogrzewania pomieszczeń"
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Moim zdaniem to jest fajna sprawa, wiadomo w zimie szału nie ma ale jak jest troszkę cieplej to już widać różnicę.