Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Myślałem żeby dać wywiew blisko kominka sterowany elektrycznie przepustnica, jak się nie będzie paliło będzie zamykany kanał, choć zamierzam ogrzewać kominkiem dom. Ciepłe zasysane powietrze lepiej by ogrzewało to nawiewane
To bardzo zły pomysł. Kominek jest ogrzewaniem drogim i niekomfortowym. Są ogromne wahania temperatury. Kominek nadawał się do domów z ogromną akumulacją i źle izolowanych. Przy małych potrzebach ciepła się nie sprawdza.
Kolejna kwestia. Nie łączy się ogrzewania z wentylacją!!! 100m3/h to 0,5 -0,6 kW !! Poza tym, stracimy wentylację, bo ciepłe i świeże powietrze będzie pod sufitem. Przesuszy Pan tak powietrze, że nie da się mieszkać.
Przy takiej nadprodukcji ciepła jak kominek czy nawet centralny system ogrzewania odradzam rekuperację, lepiej będzie z wentylacją mechaniczną plus.
I kolej kwestia... kotłownia w salonie, to brud i obowiązek, czyli coś co zabija urok i przyjemność posiadania kominka.
rekuperacja od 1989r

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie Januszu:
Kanały PE są bardzo "konstrukcyjne", są przewidziane do 5 cm styropianu i 4 cm wylewki,, więc nie ma obaw przy 6 cm styropianu i 5 cm wylewki.
Centrala 300 z air++ kosztuje już 7500, potrzeba Panu 150m kanału PE75 (1080 zł z atestem 1350 ze srebrem) i 2x rozdzielacz na 8 a lepiej na 10x75 (8 cm wys to 700zł z pianką) . Airpacki mają przewietrzanie na 120% i wentylatory o dużym sprężu. Ma Pan też 11 pkt N/W ( to 900zł ) do tego 20mb kanału izolowanego fi 200( 380 zł dobra lub ze antybakteryjna 600) . Materiały montażowe - 100zł
10660 - wersja higieniczna
11150 - antybakteryjna
Poniżej 10000 to na ONYX dream 400
Można i jeszcze taniej ale coś za coś...
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Chińska 300-tka i kanały izolowane wyjdzie 4000zł.
rekuperacja od 1989r

Janusz30
Początkujący
Początkujący

Post autor: Janusz30 »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie Januszu:
Kanały PE są bardzo "konstrukcyjne", są przewidziane do 5 cm styropianu i 4 cm wylewki,, więc nie ma obaw przy 6 cm styropianu i 5 cm wylewki.
Centrala 300 z air++ kosztuje już 7500, potrzeba Panu 150m kanału PE75 (1080 zł z atestem 1350 ze srebrem) i 2x rozdzielacz na 8 a lepiej na 10x75 (8 cm wys to 700zł z pianką) . Airpacki mają przewietrzanie na 120% i wentylatory o dużym sprężu. Ma Pan też 11 pkt N/W ( to 900zł ) do tego 20mb kanału izolowanego fi 200( 380 zł dobra lub ze antybakteryjna 600) . Materiały montażowe - 100zł
10660 - wersja higieniczna
11150 - antybakteryjna
Poniżej 10000 to na ONYX dream 400
Witam

Dziękuje Panie Tomaszu za rady i wstępny kosztorys. Czyli jak rozumiem wszędzie do pokojów daję po jednej rurze fi 75zew/63wew + pralnia. Salon 3 i sypialnia 2x - czy może salon 4 a sypialnia 1? Przy skrzynce 10x75 wywiewy - łazienki 3x75 a kuchnia 4x75? Co do ceny ponad 10k zł moim zdaniem jest do przyjęcia. Poza tym centrala będzie zakupiona dopiero na przyszły rok tak więc i może i ceny trochę spadną. I jeszcze jedno. Zastanawiają mnie nadal te rury ze srebrem o których Pan wspomina. Czy chodzi może rury z firmy Technokontrol z jonami srebra czy może jakieś inne? Czytałem kilka postów gdzie pokazuje Pan zdjęcie i certyfikat rur Q VENT (szary środek) jednak w internecie nie mogę ich znaleźć. Jak rozumiem można je kupić wyłącznie u Pana?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Dziękuje Panie Tomaszu za rady i wstępny kosztorys. Czyli jak rozumiem wszędzie do pokojów daję po jednej rurze fi 75zew/63wew + pralnia. Salon 3 i sypialnia 2x - czy może salon 4 a sypialnia 1?
Można dawać na nawiewie redukcje kątowe 125/2x75 w salonie i swojej sypialni
Przy skrzynce 10x75 wywiewy - łazienki 3x75 a kuchnia 4x75?
Ja daję 4x75 łzienki a 2x75 kuchnia. (ten gaz nie pali się cały czas, poza tym gdy się pali to można włączyć okap, który ma więcej niż 40m3/h) Proszę zauważyć, że w kuchni między nawiewem a wywiewem nic nie ma, a łazienki mają drzwi, sypialnie też. Przy takim układzie jak Pan proponuje, góra w nocy mogłaby być bardzo słabo wentylowana, powietrze leci po najmniejszej linii oporu.
Co do ceny ponad 10k zł moim zdaniem jest do przyjęcia. Poza tym centrala będzie zakupiona dopiero na przyszły rok tak więc i może i ceny trochę spadną.
Lepiej nie zostawiać na zimę kanałów bez centrali, chba, że szczelnie zatkane.
I jeszcze jedno. Zastanawiają mnie nadal te rury ze srebrem o których Pan wspomina. Czy chodzi może rury z firmy Technokontrol z jonami srebra czy może jakieś inne? Czytałem kilka postów gdzie pokazuje Pan zdjęcie i certyfikat rur Q VENT (szary środek) jednak w internecie nie mogę ich znaleźć. Jak rozumiem można je kupić wyłącznie u Pana?
Środek jest srebrny - to srebro (jak jest napisane w ateście) i jak Pan widzi, nie wszystko jest w internecie, tak to kanały produkowane dla mnie. Zbyt dużo razy dostawałem nie to za co płaciłem.
rekuperacja od 1989r

Janusz30
Początkujący
Początkujący

Post autor: Janusz30 »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Dziękuje Panie Tomaszu za rady i wstępny kosztorys. Czyli jak rozumiem wszędzie do pokojów daję po jednej rurze fi 75zew/63wew + pralnia. Salon 3 i sypialnia 2x - czy może salon 4 a sypialnia 1?
Można dawać na nawiewie redukcje kątowe 125/2x75 w salonie i swojej sypialni
Przy skrzynce 10x75 wywiewy - łazienki 3x75 a kuchnia 4x75?
Ja daję 4x75 łzienki a 2x75 kuchnia. (ten gaz nie pali się cały czas, poza tym gdy się pali to można włączyć okap, który ma więcej niż 40m3/h) Proszę zauważyć, że w kuchni między nawiewem a wywiewem nic nie ma, a łazienki mają drzwi, sypialnie też. Przy takim układzie jak Pan proponuje, góra w nocy mogłaby być bardzo słabo wentylowana, powietrze leci po najmniejszej linii oporu.
Co do ceny ponad 10k zł moim zdaniem jest do przyjęcia. Poza tym centrala będzie zakupiona dopiero na przyszły rok tak więc i może i ceny trochę spadną.
Lepiej nie zostawiać na zimę kanałów bez centrali, chba, że szczelnie zatkane.
I jeszcze jedno. Zastanawiają mnie nadal te rury ze srebrem o których Pan wspomina. Czy chodzi może rury z firmy Technokontrol z jonami srebra czy może jakieś inne? Czytałem kilka postów gdzie pokazuje Pan zdjęcie i certyfikat rur Q VENT (szary środek) jednak w internecie nie mogę ich znaleźć. Jak rozumiem można je kupić wyłącznie u Pana?
Środek jest srebrny - to srebro (jak jest napisane w ateście) i jak Pan widzi, nie wszystko jest w internecie, tak to kanały produkowane dla mnie. Zbyt dużo razy dostawałem nie to za co płaciłem.
Ok dziękuję. Salon wykonam na skrzynkach 2x75 + 1x75 oraz sypialnię na 2x75. I jeszcze jedno mnie nurtuje. To znaczy, po włączeniu okapu (wydajność np. między 100-300m3/h) gdy pracuje WM na pierwszym biegu - 100m3/h powietrze skądś musi zostać zassane. Jak rozumiem w pierwszej kolejności kanałami nawiewnymi. Jednak w kuchni jest tez wywiew. Czy tym kanałem nie będzie cofki gdy włączę okap np. na 300m3/h?

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Piotr Nowik »

Jestem ciekaw, co pan TB ma do powiedzenia w sprawie przesuwających się ścian, w temacie z innego wątku?
http://www.forumbudowlane.pl/ekspertyzy ... nku-t60192
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego

mysza26
Początkujący
Początkujący

Post autor: mysza26 »

Ok. rozumiem. Wywiew przy kominku odpada. Powiedzmy, że kominkiem będę sporadycznie tylko dogrzewał dom, a chciałbym wentylację mechaniczną co w takim układzie z kotłownią ( pralnią ) czy można dawać nawiew i wywiew ? czy sam nawiew wystarczy i kominiarz się nie doczepi ? Jaki rekuperator ?

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Post autor: maniek_ch88 »

Witam wszystkich.

Przymierzam się do budowy domu z wentylacją mechaniczną z rekuperatorem. Powierzchnia użytkowa 175m2, docelowo 5 osób (2 dorosłych + 3 dzieci). Czytałem trochę na forum, i chciałbym poprosić o sprawdzenie mojego projektu instalacji.
Plany domu poniżej:
Parter: https://goo.gl/mRMl8k
Góra: https://goo.gl/8eKSIB
Niebieskie kółko - nawiew, czerwone wywiew.

Instalacje chciałym zrobić na airpacku thesslagreen 400. Średnica wyjścia 200, co daje pole przekroju 314cm2. Czytałem że suma pól kanałów nawiewnych/wywiewnych powinna być równa polu przekroju króćca na reku + 20%, to daje 375cm2. Używając kanałów 75zew/65wew (nie wiem tylko gdzie je można kupić) można zrobić 11 kanałów po 33cm2 każdy:

Nawiew:
Parter
pokój 1
salon 3
korytarz 1
pokój 1
pokój 1
pokój 1
sypialnia 2
garderoba 1(2x0.5) - nie wiem czy można dać jakiś trójnik i z 75mm zrobić 45mm(wew)

Wywiew:
Parter
łazienka 2
kuchnia 2 + okap z zaworem zwrotnym podłączony do komina
kotłownia 1
spiżarnia 1
Góra:
łazienka 3
pralnia 1
korytarz 1

Oprócz pytania o dobre rozłożenie kanałów, zastanawiam się też czy podział powinien być od razu za rekuperatorem, z 200 na 11x75 czy może najpierw jakieś 200 na 2x100 a dopiero na parterze i na pietrze podział na mniejsze kanały. Czerpnię chcę zrobić na ścianie, zaraz za reku, na wysokości około 1.8-2m, wyrzutnie wprowadzić do komina.

Kanały parteru rozprowadzę w wylewce piętra, kanały piętra pod sufitem podwieszanym. Czy kanały w wylewce mogą być nieizolowane? Czy do kanałów umieszczonych w wylewce trzeba robić jakieś rewizje, np. w suficie parteru?

Nie bardzo wiem też jakich anemostatów użyć, ponieważ standardowo mają one średnicę 80mm (czyli rura wewnątrz powinna mieć 80?), używając polecanych tutaj 75/65 trzeba jakąś redukcję?

Czy puszkę rozprężną montuje się w wylewce, czy podwiesza pod sufitem na parterze (zaraz obok rekuperatora)?

Czy taki rekuperator (Airpack 400H) wystarczy dla 5 osobowej rodziny (plus sporadycznie babcie, dziadkowie i paru szwagrów?).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nawiew: redukcje kątowe
Parter
pokój - 100/ 1x75
salon 2 szt 125/2x75
korytarz Boże broń!
pokój 1 100/1x75
pokój 1 100/1x75
pokój 1 100/1x75
sypialnia 125/2x75
garderoba - lub jeden w sypialni drugi w garderobie - powietrze i tak przejdzie przez sypialnię.
To przy 10 - jak Pan chce 12, to można dać 125/2x75 w dwóch pokojach na górze, gdzie będą najdłuższe odcinki.

Wywiew:
Parter
łazienka 160/4x75
kuchnia 125/3x75 + okap z zaworem zwrotnym podłączony do komina
kotłownia (jeżeli Pan chce drogo ogrzewać ) 100/1x75
spiżarnia (Boże broń, bo będzie gniło)
Góra:
łazienka 160/4x75
pralnia - Dlaczego Pan chce zepsute wilgotne powietrze przepuszczać przez czystą pralnię!!
korytarz (NIE MOŻNA ROBIĆ ANEMOSTATÓW W CIĄGACH KOMUNIKACYJNYCH, BO ZGNIJĄ ŁAZIENKI!!
rekuperacja od 1989r

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Witam. Dziękuję za odpowiedź.

Co to jest redukcja kątowa? Pisze pan np. do łazienki 160 / 4x75 czy to oznacza że do łazienki ciagne rurę 160 a nad łazienką montuje skrzynkę 160 na 4x75 ? Czy to dokładnie na odwrót, czyli ciagne 4 rury 75 i łącze je w jedną 160 i daje taki anemostat?

Gdzie powinny być umieszczone skrzynki ?

Co do pralni to myślałem raczej o wyciaganiu z niej wilgoci? W takim razie dac tam nawiewnik? To samo spiżarnia? Nawiew?

Co do garderoby, to w idealnym planie miało to być podzielone na 2 mniejsze części (jak na planie) z dwoma osobnymi wejściami.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Co to jest redukcja kątowa? Pisze pan np. do łazienki 160 / 4x75 czy to oznacza że do łazienki ciagne rurę 160 a nad łazienką montuje skrzynkę 160 na 4x75 ? Jeśli tak to rura 160 nie zmieści się w wylewce.
Obrazek Redukcja to przejście z jednych kanałów na inne. Tu przechodzi Pan z jednej czy kilku PE75 na rurę do anemostatu. Jak pod kątem to "kątowa" jak nie, to przelotowa Obrazek
Gdzie powinny być umieszczone skrzynki ?
Tam gdzie Panu pasuje i najłatwiej się rozprowadza.
Co do pralni to myślałem raczej o wyciaganiu z niej wilgoci? W takim razie dac tam nawiewnik? To samo spiżarnia? Nawiew?
Powietrze zabiera wilgoć, gdy przechodzi przez pomieszczenia cieplejsze - jak kuchnia czy łazienki. W pralni jest na ogół chłodniej, więc by powietrze się tam ogrzewało i zabierało wilgoć, to musi być z zewnątrz. Poza tym, po co przez czyste pranie przepuszczać brudne powietrze?
Co do garderoby, to w idealnym planie miało to być podzielone na 2 mniejsze części (jak na planie) z dwoma osobnymi wejściami.
Wentylacja jest dla ludzi!! Jeżeli drzwi garderoby są do sypialni, to tak jakby sypialnię wentylować.
rekuperacja od 1989r

maniek_ch88
Początkujący
Początkujący

Dziękuje za wyjaśnienie. Muszę na spokojnie sprawdzić ten mój projekt i pozmieniać zgodnie z Pana wskazówkami. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy jest jakaś różnica między tymi skrzynkami rozprężnymi (poza oczywiście montażem) - czy któraś jest lepsza, cichsza, lepiej rozprowadza powietrze? Obie mają wejście 200 i 12 wyjść 75.

Obrazek

Obrazek

Czy to tylko kwestia doboru dla wygody montazu?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Kątowa jest do przejścia przez strop i ma 8 cm, by być w styropianie 5 cm i wylewce 5cm, a przelotowa
Załączniki
pompa ciepła dystrybucja.jpg
pompa ciepła dystrybucja.jpg (19.32 KiB) Przejrzano 1520 razy
rekuperacja od 1989r

gme
Początkujący
Początkujący

Post autor: gme »

Witam

Miałbym prośbę do forumowiczów o pomoc w skompletowaniu zestawu do WM opartego na centrali Dospel Luna 200. Budżet przewidziałem mikry 3,5k PLN, może z minimalnym przekroczeniem o 300-500PLN ale to tylko w wyjątkowych okolicznościach.

Ten zestaw chciałbym zainstalować w domu z przełomu 60/70 lat ogrzewanie CO z kotłem gazowym, podpiwniczony, nadbudowa nad częścią parteru, nieocieplony (aktualnie bez planu na ocieplenie), w piwnicy pod częścią stropu przyklejony jest styropian 8mm (mam plan dokleić pod całością).
Aktualnie 2 os., trzecia w drodze, zapotrzebowanie z dużym zapasem liczę na 4 os. czyli od 80m3/h do 120m3/h. Planujemy w nim mieszkać jeszcze około 5 lat, różnie może być dlatego zakładam że ta inwestycja ma się bilansować 5-7 lat

Konfiguracja wygląda następująco:
Parter:
kuchnia - 9m2 (wywiew)
łazienka - 4,5m2 (wywiew)
sypialnia - 14,5m2 (nawiew 1x)
salon - 20m2 (nawiew 2x)
pokój - 12m2 (nawiew 1x)
Piętro:
pokój - 21m2 (nawiew 2x)
łazienka - 4,5m2 (wywiew)

Do przeciągnięcia kanałów wywiewno/nawiewnych chcę użyć istniejące kanały wentylacyjne (kominy). które „zasłonie” od góry styropianem (słupki styropianu włożone od góry w komin) i przykryję kominy blachą.

Rury o średnicy 75mm w komin zmieszczą się po dwie (tak mi się wydaje musze zrobić jakąś przymiarkę), w jednym z kominów mam akurat 3 kanały. Skrzynkę rozdzielczą zainstaluję jak najbliżej tego komina.

Drugi komin ma 5 kanałów, korzystają z nich kuchnia, łazienka, łazienka 1p, terma do ogrzewania wody, jeden kanał jest wolny, chcę go użyć jako wyrzutnię z centrali. W pobliżu tego komina zaplanowałem zainstalować centralę to będzie około 5-6m od komina z nawiewami.

Jest jeszcze trzeci komin (2 kanały) z niego korzysta kocioł CO i zwykły piec węglowy, on nie będzie używany w systemie WM.

Początkowo wywiewy miałem zamiar zrobić bez dodatkowych kanałów, ale gdzieś wyczytałem żeby użyć do tego celu kanałów płaskich, a takie 110x55 weszły by mi w jeden kanał 2 czyli mógłbym wygospodarować jeden kanał.

Czy użycie kanałów płaskich w kanałach kominowych do wywiewów ma sens? oraz czy powinny być ocieplone?
Czy na nawiewie z Luny zastosować redukcję?
To samo odnośnie wywiewu czy zastosować redukcję?

Kolejne pytanie mam o czerpnię gdzie ją zainstalować, czy wykorzystać filtr DN160 oraz czy zachodnia ściana się nada na czerpnie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”