Riwiera 3 koszty ogrzewania
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Riwiera 3 koszty ogrzewania
Witam, czy nie orientuje się ktoś jakie będą koszty ogrzewania Riwiery 3
dom: 100% podłogówka, kominek z płaszczem wodnym wentylacja mechaniczna z rekuperacja , pustak ceramiczny 30 (lub 3, wełna 15 lub 20
oto dane domu
Dane techniczne:
Kubatura: 1277,99 m3
Powierzchnia zabudowy: 168,43 m2 (z podcieniami: 188,29 m2)
Powierzchnia całkowita: 318,26 m2
Powierzchnia netto: 220,74 m2 + garaż 32,73 m2
Powierzchnia użytkowa:
214,39 m2 wg PN-70/B-02365
220,74 m2 + garaż wg PN-ISO 9836:1997
Powierzchnia dachu: 230,56 m2
Nachylenie dachu: 30 stopni
Wysokość budynku: 9,13 m (9,53 m z podmurówką)
Szerokość budynku: 16,70 m
Długość budynku: 11,20 m
Min szerokość działki: 23,30 m
Min długość działki: 19,20 m
Wysokość pomieszczeń: 2,7 i 2,5 m
Materiały:
Fundamenty - betonowe ławy i ściany fundamentowe z bloczków betonowych
Ściany zewnętrzne - ściany murowane - pustaki porotherm 30(lub3 + wełna mineralna + tynk cienkowarstwowy
Strop - Teriva
Elewacje - tynk cienkowarstwowy na styropianie
Pokrycie dachu - dachówka ceramiczna
Charakterystyka Energetyczna
Dla domu standardowego z wentylacją grawitacyjną:
Ep - 92,3 kWh/(m2)
Ek - 82,4 kWh/(m2 rok)
EUco - 65,83 kWh/(m2 rok)
Dla budynku z wentylacją mechaniczną i rekuperacją:
Ep - 75,72 kWh/(m2)
EUco - 33,97 kWh/(m2 rok)
dom: 100% podłogówka, kominek z płaszczem wodnym wentylacja mechaniczna z rekuperacja , pustak ceramiczny 30 (lub 3, wełna 15 lub 20
oto dane domu
Dane techniczne:
Powierzchnia użytkowa:
Materiały:
Ściany zewnętrzne - ściany murowane - pustaki porotherm 30(lub3 + wełna mineralna + tynk cienkowarstwowy
Strop - Teriva
Ep - 92,3 kWh/(m2)
Ek - 82,4 kWh/(m2 rok)
Ep - 75,72 kWh/(m2)
anield
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Riwiera 3 koszty ogrzewania
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Gość10463
Enerbau Tanie Grzanie pisze:A co z tym wątkiem?
http://www.forumbudowlane.pl/vt/59791/0 ... nie#362719
.
anield pisze:Dane techniczne domu to pomysł mgprojekt, czy jest szansa ze taki metraż może kosztować około 3tys?chodzi mi o ogrzewanie domu plus woda, myślałem zrobić 15 lub 20cm styropian xps na zakładkę a wewnątrz nie mam pojęcia
płaszcz wodny obowiązkowo
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Koszty ogrzewania od zera w górę.anield pisze:Witam, czy nie orientuje się ktoś jakie będą koszty ogrzewania Riwiery 3
oto dane domu
Dane techniczne:
Powierzchnia użytkowa:
Materiały:
Strop - Teriva
Ep - 92,3 kWh/(m2)
Ek - 82,4 kWh/(m2 rok)
Ep - 75,72 kWh/(m2)
Powyższe wyliczenia robił bezmózg. Nie da się policzyć wentylacji grawitacyjnej, więc i strat. Nie da się policzyć strat przez takie przegrody, jeszcze z "przecinkiem"
Cały ten audyt służy wyłącznie oszukiwaniu ludzi, by im wcisnąć drogą instalację i potem kasować VAT, marżę, akcyzę za nośniki.
Ps. Ocieplanie z zewnątrz ceramiki na fundamencie nie ma sensu.
Przy identycznych izolacjach największe straty ciepła są do gruntu, dlatego tam najwięcej izolacji.
Proszę podać ile ma wynosić roczny koszt utrzymania komfortowej temperatury i ogrzania wody, a ja podam jak powinna wyglądać instalacja.
20-22 stopnie myślę 3-4tys to nie było by źle (wiadomo im mniej tym lepiej)
Jeżeli chodzi o budowę o elewacje to nie mam zamiaru oszczędzać
Tomasz_Brzeczkowski jakbyś mógł to będę wdzięczny bo w tym temacie jestem laikiem :/ niestety
Tomasz_Brzeczkowski jakbyś mógł to będę wdzięczny bo w tym temacie jestem laikiem :/ niestety
anield
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

2000zł rocznie ogrzewanie chłodzenie i 200 lcwu dziennie.anield pisze:20-22 stopnie myślę 3-4tys to nie było by źle (wiadomo im mniej tym lepiej)
1) > 30 cm izolacji od gruntu
2) wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłą
3) ogrzewanie podłogowe kable , maty lub grzejniki elektryczne
4) klimatyzacja/ogrzewanie kanałową pompą ciepłą (inwertorowa)
5) zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła.
Małe koszty inwestycyjne, opłaty roczne koło 2000zł i największy komfort.
"1) > 30 cm izolacji od gruntu" czym najlepiej izolować? płyty XPS? na mijanke? bo rozumiem ze to jest ocieplenie poziome
?
"2) wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłą " REKUPERATOR ZEHNDER ComfoAir Aeris 350 Luxe VV mysle ze bedzie dobrym wyborem
"3) ogrzewanie podłogowe kable , maty lub grzejniki elektryczne " jezeli chodzi o podłogówkę to mam blisko gaz i chyba bym wolał gazem grzać niż prądem
"4) klimatyzacja/ogrzewanie kanałową pompą ciepłą (inwertorowa) " chciałem własnie w późniejszym czasie zamontować pompe ciepła z z fotowoltaikami
"5) zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła. "
a jeżeli chodzi o elewacje ścian dachu ?
chce cegłę porotherm 30cm(0,60 lambda) lub 38cm (0,35lambda) chciałem dać 15cm wełny przy 30cm wyszło by około 0,20 U ściany już z tynkiem a przy 38 około 0,18 "nie wiem czy dobrze liczę"
a co myślisz o kominku z płaszczem wodnym (kominek hybrydowy - na pelety)?
"2) wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłą " REKUPERATOR ZEHNDER ComfoAir Aeris 350 Luxe VV mysle ze bedzie dobrym wyborem
"3) ogrzewanie podłogowe kable , maty lub grzejniki elektryczne " jezeli chodzi o podłogówkę to mam blisko gaz i chyba bym wolał gazem grzać niż prądem
"4) klimatyzacja/ogrzewanie kanałową pompą ciepłą (inwertorowa) " chciałem własnie w późniejszym czasie zamontować pompe ciepła z z fotowoltaikami
"5) zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła. "
a jeżeli chodzi o elewacje ścian dachu ?
chce cegłę porotherm 30cm(0,60 lambda) lub 38cm (0,35lambda) chciałem dać 15cm wełny przy 30cm wyszło by około 0,20 U ściany już z tynkiem a przy 38 około 0,18 "nie wiem czy dobrze liczę"
a co myślisz o kominku z płaszczem wodnym (kominek hybrydowy - na pelety)?
anield
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Aż tak hardkorowych myśli nigdy nie miałem. Kotłownia w salonie? Niesterowalny system ogrzewania przy małych potrzebach... w życiu.anield pisze:"1) > 30 cm izolacji od gruntu" czym najlepiej izolować? płyty XPS? na mijanke? bo rozumiem ze to jest ocieplenie poziome :)?/quote] W naszych domach jest EPS 40 cm
To zależy, od wymiennika. Ale to są takie centrale ze styropianu, drogo sprzedawane."2) wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłą " REKUPERATOR ZEHNDER ComfoAir Aeris 350 Luxe VV mysle ze bedzie dobrym wyboremGaz, poza drogim ogrzewaniem - oszukuje się, by sprzedawać gaz- ma ogromne wady. Kocioł musi być przewymiarowany. Poza tym instalacja jest droga i nie chłodzi."3) ogrzewanie podłogowe kable , maty lub grzejniki elektryczne " jezeli chodzi o podłogówkę to mam blisko gaz i chyba bym wolał gazem grzać niż prądemJako uzupełnienie do pompy ciepła, nadaje się ogrzewanie elektryczne nie hydrauliczne."4) klimatyzacja/ogrzewanie kanałową pompą ciepłą (inwertorowa) " chciałem własnie w późniejszym czasie zamontować pompe ciepła z z fotowoltaikamiPrzy dużym zużyciu się opłaca."5) zasobnik ciepłej wody z pompą ciepła. "Elewacja to kolor, tynk... nie ma praktycznie udziału w ogrzewaniu.a jeżeli chodzi o elewacje ścian dachu ?Bez paroizolacji nie można liczyć .chce cegłę porotherm 30cm(0,60 lambda) lub 38cm (0,35lambda) chciałem dać 15cm wełny przy 30cm wyszło by około 0,20 U ściany już z tynkiem a przy 38 około 0,18 "nie wiem czy dobrze liczę"
Między wełną a tynkiem musi być paroizolacja, inaczej wilgoć wejdzie w przegrodę, nie będzie szczelne.
a co myślisz o kominku z płaszczem wodnym (kominek hybrydowy - na pelety)?[
No to jestem w szoku! Zamiast ogrzewać dom gazem stawiasz na prąd, myślałem że prąd dają ludzie którzy nie mają za bardzo dostępu do gazu
czyli za rok ogrzewanie prądem 200m 100% podłogowka da mi rachunki 2tys na rok
AŻ ciężko mi w to uwierzyć, nie mówię nie bo się nie znam, Jeżeli chodzi o pompę ciepła to chodzi o powietrzna pompę?
Nie chodziło mi o elewacje a izolacje to jaką grubość na dach?
jeżeli chodzi o paroizolacje to jaka musi być przerwa między pustakiem a wełną?
Czyli bez kominka w ogóle?
czyli za rok ogrzewanie prądem 200m 100% podłogowka da mi rachunki 2tys na rok
anield
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nie kwestia wiary. Wystarczy zobaczyć jak ludzie są oszukiwani. Podaje się sprawność 110 % - mało tego podaje się, że sprawność kotła to koszt ogrzewania (sprawność systemu, instalacji nie ma znaczenia) Nawet Norwegia grzeje się prądem. Nawet gdyby m3 gazu kosztował 0 zł, to i tak by się nie opłacało. Dziwne? Ale prawdziwe.anield pisze:No to jestem w szoku! Zamiast ogrzewać dom gazem stawiasz na prąd, myślałem że prąd dają ludzie którzy nie mają za bardzo dostępu do gazu
czyli za rok ogrzewanie prądem 200m 100% podłogowka da mi rachunki 2tys na rok :) AŻ ciężko mi w to uwierzyć, nie mówię nie bo się nie znam, Jeżeli chodzi o pompę ciepła to chodzi o powietrzna pompę?
- kocioł gazowy zużywa również kWh, gaz to poza zużyciem m3 abonament. Koszt samego ogrzewania, przy dobrej izolacji będzie porównywalny do abonamentu+kWh.
Po czym poznać, że instalator nie zna się na robocie
- zakłada ogrzewanie przy WG (w durszlaku)
-zakłada ogrzewanie pośrednie - hydrauliczne
- montuje podłogówkę na <30cm styropianu
-montuje grzejniki pod oknami!!!
-montuje termostaty w górnej części grzejnika
-montuje grzejniki konwekcyjne lub drabinkowe tam gdzie wentylacja jest z dołu do góry
-nie zakłada chłodzenia
Należy unikać złych fachowców.
Teraz nie wiem na co stawiać, bo rzeczywiście masz rację co do gazu, bo nikt nie wie co dokładnie tam płynie w rurach z gazem, a prąd jest prądem.
co do fachowców to znasz jakiś na Śląsku?
Jakbyś mógł odp na pozostałe pytania
anield
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Na Fakturze za gaz ma Pan nie m3 a kWh - i to przeliczane 11.1/m3 - a jest 8.6 - gdby nie był zaazotowany, palił się bezpośrednio w pokojach i nie miał strat w komin.anield pisze:Teraz nie wiem na co stawiać, bo rzeczywiście masz rację co do gazu, bo nikt nie wie co dokładnie tam płynie w rurach z gazem, a prąd jest prądem.
W identycznych budynkach instalacja gazowa w stosunku do niecentralnej elektrycznej zużywa w najlepszym wypadku 3 x więcej kWh.
Nie należy zapominać o bardzo taniej kWh z pompy ciepła, przy dobrej izolacji domu, można zejść do 5gr!
Jak pompa to tylko kanałowa pompa ciepła inwertorowa?
raz pytałem o pompę ciepła gruntową z pionowymi odwiertami koszt około 60 tys firmy viessman, to tamci Panowie sami mówili że jak mam w pobliżu gaz to tylko gaz bo pompa ciepła się nie opłaca a zwróci się za około 10 lat i zaproponowali mi kocioł gazowy dwufunkcyjny za około 10 tys razem z podłogowka.
Trochę dziwnie jako firma powinni mi wcisnąć to co droższe w sumie oni na tym zarabiają, pytałem mojego architekta to on znowu wychodzi z założenia że jeżeli nie ma dotacji to się nie opłaca ani pompy ciepła ani solariów itd
raz pytałem o pompę ciepła gruntową z pionowymi odwiertami koszt około 60 tys firmy viessman, to tamci Panowie sami mówili że jak mam w pobliżu gaz to tylko gaz bo pompa ciepła się nie opłaca a zwróci się za około 10 lat i zaproponowali mi kocioł gazowy dwufunkcyjny za około 10 tys razem z podłogowka.
Trochę dziwnie jako firma powinni mi wcisnąć to co droższe w sumie oni na tym zarabiają, pytałem mojego architekta to on znowu wychodzi z założenia że jeżeli nie ma dotacji to się nie opłaca ani pompy ciepła ani solariów itd
anield
Trochę poczytałem na temat ogrzewania elektrycznego i wszystko super, rzeczywiście wychodzi taniej ale trzeba mieć dom pasywny a ja takiego mieć nie będę
anield
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Brawo Tyanield pisze:Trochę poczytałem na temat ogrzewania elektrycznego
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.