Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
manix dzieki
Dzisiaj wyłączę pid i zobaczę jak piec będzie pracował i czy nie będzie przesypywał.
Dzisiaj wyłączę pid i zobaczę jak piec będzie pracował i czy nie będzie przesypywał.
Jarecki
Możesz mi powiedzieć czy pompa od podłogówki powinna pracować cały czas? bo u mnie włącza się co jakiś czas, trochę popracuje i znów się wyłącza.
Możesz mi powiedzieć czy pompa od podłogówki powinna pracować cały czas? bo u mnie włącza się co jakiś czas, trochę popracuje i znów się wyłącza.
Trudno powiedzieć czy nie będzie przesypywał nadal ale powinno palić się już na całości. Myślę że będziesz musiał nieznacznie skorygować te ustawienia.tomek1413 pisze:manix dzieki
Gdy wyłączysz pid zostaną Ci tylko te wartości które wpisałeś dla 100% mocy i tylko na takich kocioł będzie pracował. U mnie podawanie ma 5sekund,przerwa 35 a dmuchawa 9 z tym że mam inną dmuchawę.
manix76 pisze:Trudno powiedzieć czy nie będzie przesypywał nadal ale powinno palić się już na całości, tak miałem u siebie. Myślę że będziesz musiał nieznacznie skorygować te ustawienia.tomek1413 pisze:manix dzieki
Gdy wyłączysz pid zostaną Ci tylko te wartości które wpisałeś dla 100% mocy i tylko na takich kocioł będzie pracował. U mnie podawanie ma 5sekund,przerwa 35 a dmuchawa 9 z tym że mam inną dmuchawę.
manix
U mnie się pali na całym palenisku, tylko że nie dopalony groszek spada do popielnika. Myślałem żeby może wydłużyć czas między podawaniem lub czas podawania - ale tu mam 6sek więc chyba nie ma z czego ucinać.
U mnie się pali na całym palenisku, tylko że nie dopalony groszek spada do popielnika. Myślałem żeby może wydłużyć czas między podawaniem lub czas podawania - ale tu mam 6sek więc chyba nie ma z czego ucinać.
Spróbuj palić bez pid,wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądać.
Mnie wkurzało to że nie mogłem wstrzelić się w optymalne ustawienia gdy miałem pid włączony. Albo wywalało mi groszek z jednej strony albo robił sie krater z drugiej. Bmuchawą też nie mogłem za mocno dmuchać bo spieki były. Teraz bardzo fajnie się pali
Mnie wkurzało to że nie mogłem wstrzelić się w optymalne ustawienia gdy miałem pid włączony. Albo wywalało mi groszek z jednej strony albo robił sie krater z drugiej. Bmuchawą też nie mogłem za mocno dmuchać bo spieki były. Teraz bardzo fajnie się pali
Idź Pan stąd z tymi swoimi teoryjami od siedmiu boleściTomasz_Brzeczkowski pisze: I...!
Ledwie coś Pan na własnej stronie pisał,że się nie da <70W/m2 zaktualizowałeś chociaż swoją stronę, czy tylko cyfry w swojej śpiewce zmieniasz?
Idź trolu forumowy w jasną cholerę na wątki prądowe i pompowe, bo pitolisz takie farmazony, że ręce opadają na samą myśl o próbie dyskusji. To tak jakby z małpą o astronomii gadać, bo założyła kask kosmonauty i chodzi w nim od 10lat
Nie wiem jak masz podłączonetomek1413 pisze:Jarecki
Jak nie przez zawór, to po osiągnięciu temp. na czujniku podłogowym wyłączy ta pompę
Przy takiej pracy skokowej spalanie tez jest skokowe.
Jak Ci deko przesypuje, to odejmij 1sekunde z czasu podawania i obserwuj
Na dom mam zawór czterodrogowy, na podłogówkę zawór mieszający trzydrogowy z ręcznym ustawianiem na pokrętle od 1 do 6. Na belce powrotu mam założony czujnik. Nie mam siłownika.
W tym wypadku jak wybrałeś w Irydzie "brak siłownika zaworu, sterowanie pompą podłogi" to po osiągnięciu temp. ustawionej jest ona wyłączanatomek1413 pisze:Na dom mam zawór czterodrogowy, na podłogówkę zawór mieszający trzydrogowy z ręcznym ustawianiem na pokrętle od 1 do 6. Na belce powrotu mam założony czujnik. Nie mam siłownika.
Witaj Jarecki. Masz może fotki tej nakładki co załatwiałeś Tomkowi?
A jeżeli chodzi o ustawienie sterownika to ja mam podawanie 9s. przerwa 45 sek. obr.dm. 6 , na podtrzymaniu 2x15 min. i podaje. PID wyłączony. Piec 20 kw.
A jeżeli chodzi o ustawienie sterownika to ja mam podawanie 9s. przerwa 45 sek. obr.dm. 6 , na podtrzymaniu 2x15 min. i podaje. PID wyłączony. Piec 20 kw.
Jak w edycji pogody-mieszacz dodać lub zmienić temperaturę zewnętrzną ?
Temperatury zewnętrzne sa stałemietek440 pisze:Jak w edycji pogody-mieszacz dodać lub zmienić temperaturę zewnętrzną ?
Do nich dopisujesz temp. za zaworem
Wartości pośrednie wyliczają się same między podawanymi przez Ciebie
Jedyną temp. zewnętrzna do zmiany jest ostatnia dodatnia, tam bowiem decydujesz przy jakiej temp. zewnętrznej sterownik ma zrezygnować z grzania obiektu i przejść na samo CWU
Nakładka jest do palników:Custom1 pisze:Witaj Jarecki. Masz może fotki tej nakładki co załatwiałeś Tomkowi?
stary, oryginalny brucer
lub stara, duża wersja ekoenergi 15-35kW z prostokątnym wyjściem na paliwo (jak masz już z zaokrągleniem od strony kosza, to się nie nadaje)
Dzięki Jarecki