Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

tomek1413
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Post autor: tomek1413 »

manix dzieki
Dzisiaj wyłączę pid i zobaczę jak piec będzie pracował i czy nie będzie przesypywał.

tomek1413
Zainteresowany
Zainteresowany

Jarecki
Możesz mi powiedzieć czy pompa od podłogówki powinna pracować cały czas? bo u mnie włącza się co jakiś czas, trochę popracuje i znów się wyłącza.

manix76
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: manix76 »

tomek1413 pisze:manix dzieki
Dzisiaj wyłączę pid i zobaczę jak piec będzie pracował i czy nie będzie przesypywał.
Trudno powiedzieć czy nie będzie przesypywał nadal ale powinno palić się już na całości. Myślę że będziesz musiał nieznacznie skorygować te ustawienia.
Gdy wyłączysz pid zostaną Ci tylko te wartości które wpisałeś dla 100% mocy i tylko na takich kocioł będzie pracował. U mnie podawanie ma 5sekund,przerwa 35 a dmuchawa 9 z tym że mam inną dmuchawę.

manix76
Zainteresowany
Zainteresowany

manix76 pisze:
tomek1413 pisze:manix dzieki
Trudno powiedzieć czy nie będzie przesypywał nadal ale powinno palić się już na całości, tak miałem u siebie. Myślę że będziesz musiał nieznacznie skorygować te ustawienia.
Gdy wyłączysz pid zostaną Ci tylko te wartości które wpisałeś dla 100% mocy i tylko na takich kocioł będzie pracował. U mnie podawanie ma 5sekund,przerwa 35 a dmuchawa 9 z tym że mam inną dmuchawę.

tomek1413
Zainteresowany
Zainteresowany

manix
U mnie się pali na całym palenisku, tylko że nie dopalony groszek spada do popielnika. Myślałem żeby może wydłużyć czas między podawaniem lub czas podawania - ale tu mam 6sek więc chyba nie ma z czego ucinać.

manix76
Zainteresowany
Zainteresowany

Spróbuj palić bez pid,wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądać.
Mnie wkurzało to że nie mogłem wstrzelić się w optymalne ustawienia gdy miałem pid włączony. Albo wywalało mi groszek z jednej strony albo robił sie krater z drugiej. Bmuchawą też nie mogłem za mocno dmuchać bo spieki były. Teraz bardzo fajnie się pali

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: I...!
Idź Pan stąd z tymi swoimi teoryjami od siedmiu boleści
Ledwie coś Pan na własnej stronie pisał,że się nie da <70W/m2 zaktualizowałeś chociaż swoją stronę, czy tylko cyfry w swojej śpiewce zmieniasz?

Idź trolu forumowy w jasną cholerę na wątki prądowe i pompowe, bo pitolisz takie farmazony, że ręce opadają na samą myśl o próbie dyskusji. To tak jakby z małpą o astronomii gadać, bo założyła kask kosmonauty i chodzi w nim od 10lat

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

tomek1413 pisze:Jarecki
Możesz mi powiedzieć czy pompa od podłogówki powinna pracować cały czas? bo u mnie włącza się co jakiś czas, trochę popracuje i znów się wyłącza.
Nie wiem jak masz podłączone

Jak nie przez zawór, to po osiągnięciu temp. na czujniku podłogowym wyłączy ta pompę
Przy takiej pracy skokowej spalanie tez jest skokowe.

Jak Ci deko przesypuje, to odejmij 1sekunde z czasu podawania i obserwuj

tomek1413
Zainteresowany
Zainteresowany

Na dom mam zawór czterodrogowy, na podłogówkę zawór mieszający trzydrogowy z ręcznym ustawianiem na pokrętle od 1 do 6. Na belce powrotu mam założony czujnik. Nie mam siłownika.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

tomek1413 pisze:Na dom mam zawór czterodrogowy, na podłogówkę zawór mieszający trzydrogowy z ręcznym ustawianiem na pokrętle od 1 do 6. Na belce powrotu mam założony czujnik. Nie mam siłownika.
W tym wypadku jak wybrałeś w Irydzie "brak siłownika zaworu, sterowanie pompą podłogi" to po osiągnięciu temp. ustawionej jest ona wyłączana

Custom1
Początkujący
Początkujący

Post autor: Custom1 »

Witaj Jarecki. Masz może fotki tej nakładki co załatwiałeś Tomkowi?
A jeżeli chodzi o ustawienie sterownika to ja mam podawanie 9s. przerwa 45 sek. obr.dm. 6 , na podtrzymaniu 2x15 min. i podaje. PID wyłączony. Piec 20 kw.

mietek440
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mietek440 »

Jak w edycji pogody-mieszacz dodać lub zmienić temperaturę zewnętrzną ?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

mietek440 pisze:Jak w edycji pogody-mieszacz dodać lub zmienić temperaturę zewnętrzną ?
Temperatury zewnętrzne sa stałe
Do nich dopisujesz temp. za zaworem

Wartości pośrednie wyliczają się same między podawanymi przez Ciebie

Jedyną temp. zewnętrzna do zmiany jest ostatnia dodatnia, tam bowiem decydujesz przy jakiej temp. zewnętrznej sterownik ma zrezygnować z grzania obiektu i przejść na samo CWU

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Custom1 pisze:Witaj Jarecki. Masz może fotki tej nakładki co załatwiałeś Tomkowi?
A jeżeli chodzi o ustawienie sterownika to ja mam podawanie 9s. przerwa 45 sek. obr.dm. 6 , na podtrzymaniu 2x15 min. i podaje. PID wyłączony. Piec 20 kw.
Nakładka jest do palników:
stary, oryginalny brucer
lub stara, duża wersja ekoenergi 15-35kW z prostokątnym wyjściem na paliwo (jak masz już z zaokrągleniem od strony kosza, to się nie nadaje)

mietek440
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mietek440 »

Dzięki Jarecki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”