Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

OnyX3 expierience

Dane techniczne centrali
Znamionowe napięcie zasilania 230V AC/50Hz
Wydatek powietrza (150 Pa): Nominalny 800 m3/h
(max. 1150 m3/h)
Spręż dyspozycyjny: 0-300Pa
Pobór mocy wentylatorów 2x165 W
Opcjonalna nagrzewnica elektryczna
Moc nagrzewnicy elektrycznej wtórnej 3 KW
Sprawność odzysku ciepła 92% - 400 m3/h; 86% - 800 m3/h
Parametry pompy ciepła
Czynnik chłodniczy R410A
Max moc zużywana 1700 W
Moc chłodnicza 4,4 KW
Moc grzewcza po stronie powietrza 2,6 KW
Moc grzewcza po stronie wody 6,5 KW
Zasobnik ciepłej wody użytkowej 250 litrów
Bilans mocy urządzenia
Lato
Dom 150 m2, temp. zewnętrzna 35°C, strumień powietrza 800 m3/h, temperatura nawiewu 12,5°C.
Moc zużywana Moc dostarczona
Wentylatory 2x115 W Odzysk chłodu 2872 W
Pompa ciepła 1007 W Chłodzenie powietrza 4400 W
Układ sterowania 25 W Grzanie wody 6500 W
Suma 1262 W Suma 13772 W
Nieodnawialna energia pierwotna 1 : 10,9 Energia odnawialna
Zima
Dom 150 m2, temp. zewnętrzna -8°C, strumień powietrza 800m3/h, temperatura nawiewu 30,2°C.
Moc zużywana Moc dostarczona
Wentylatory 2x115 W Odzysk ciepła 7078 W
Pompa ciepła 530 W Grzanie powietrza 2200W
Układ sterowania 25 W Grzanie wody (3500 W)
Uwaga: grzanie wody możliwe na przemian z grzaniem powietrza
Suma 785 W Suma 9278 W
Funkcja szybkiego grzania z wykorzystaniem nagrzewnicy elektrycznej o mocy 3 KW (opcja), moc grzewcza w funkcji szybkiego grzania 12,3 KW
Nieodnawialna energia pierwotna 1 : 11,8 Energia odnawialna

11.8 kWh z 1 !!! No i można?

molikk
Początkujący
Początkujący

Post autor: molikk »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:OnyX3 expierience
...
11.8 kWh z 1 !!! No i można?
Ciekawe ile sobie za to życzą?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

33 kawałki
Ale zasobnik do wody jest tak zaizolowany, że z 70st.C po 24h było 68,5.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

Z tego co ja wiem to jeszcze nie jest to przetestowane w warunkach codziennej eksploatacji. Ma być teraz dom oddany gdzie będzie to testowane a dokładnie w Czorsztynie. Zobaczymy jak to wyjdzie w pracy.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja wolę swój test.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja wolę swój test.
Nie rozumiem, przecież nie ma Pan jeszcze urządzenia.... Ja też wole swoje testy... i od początku o tym piszę, że większość rzeczy które robię to testuję
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

TwojOszczednyDom pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ja wolę swój test.
Nie rozumiem, przecież nie ma Pan jeszcze urządzenia.... Ja też wole swoje testy... i od początku o tym piszę, że większość rzeczy które robię to testuję
To kupię i przetestuję
Zapewniam Pana, że coś co się sprawdza przy dużym zapotrzebowaniu, nie musi przy małym.
Wykorzystanie zalet inwertera, to praca na 20-30% wydajności, Leżeli dom 150m2 będzie potrzebował 3000kWh na ogrzewanie z czego 800 to ogrzewanie elektryczne łazienek i kuchni, to czy "kombajn" Potrafi pracować na 120-200W dają średnio 500W ( 4000h sezonu grzewczego x 0.5 kW = 2000kWh
Jeżeli teraz urządzenie będzie na minimum brać np. 1000W to zacznie pracować ON/OFF lub spadnie znacznie efektywność.
Test producenta odbędzie się zapewne w warunkach optymalnych dla centrali.

giacon
Początkujący
Początkujący

Post autor: giacon »

Witam
Proszę o ocenę poniższego schematu i o radę, jaki rekuperator zastosować, o jakich parametrach w przedziale cenowym do max. 6 tyś. zł. Niestety albo stety mam już GWC - 60mb rury fi 200.
W domu będą mieszkały 4 osoby ( 2+2). Dom parterowy - 166m2, z czego 20 m2 zajmują pomieszczenia gospodarcze.
Strop mam już docieplony a na styro poszła 6cm wylewka, więc kanały chcę puścić pod sufitami w obudowie z k-g. Stąd taki rozkład kanałów ( po negocjacjach z drugą połówką javascript:emoticon(':D')).
Anemostaty nawiewne dałbym w:
salonie (nr 4) - 2szt, w pokojach (nr 7 i 8) po 1 szt i w sypialni (nr 10) - 1szt
Zastanawiam się jeszcze nad garderobą (nr9).
Anemostaty wywiewne dałbym w:
kuchni (nr3) - 1szt, łazienka (nr11) - 2szt, pralnia ( nr 5) -1szt.
I tutaj mam pytania:
Co zrobić z okapem w kuchni? Na środku pomieszczenia będzie wyspa z płytą gazową?
Podpiąć ją pod rekuperację czy dać do kanału grawitacyjnego?
Ile anemostatów dać w łazience? Czy będzie dobrze, jak dam jeden nad wanną a drugi nad kabiną prysznica, co z wc?
Kanały:
od rekuperatora do skrzynek - termoflex fi 125mm, od skrzynek do anemostatów termoflex fi 63mm (jak uda mi się je zdobyć) lub fi 80mm. Priorytetem ma być cicha praca układu, czy w tym wypadku od skrzynek do anemostatów muszą być kanały izolowane, czy może jednak sprawdzą się kanały elastyczne pu-flex?

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne wpadki. To mój pierwszy post na forum.
Pozdrawiam
Tomek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

-Zacząć należy od centrali. Reszta musi być dopasowana tak, by była optymalna ( najcichsza ) prędkość powietrza (2 do 5 m/sek.)
-Do gwc 60m centrala powinna mieć minimum 500m3/h przy 200Pa.
-6000 zł na instalację, to tylko chińskie kanały i centrale. Wiąże to się z pewnym ryzykiem. Zdarzają się "zapachowe" kanały.

giacon
Początkujący
Początkujący

Post autor: giacon »

Może źle się wyraziłem, miałem na myśli 6 tyś. na sam rekuperator.
Ale widzę, że przy tych parametrach to i ta suma będzie mała. Muszę jeszcze przemyśleć ten GWC, a może go skrócić do 40m ( miałbym jeszcze taką możliwość).
A czy samo rozłożenie, abstrahując na razie od przekrojów kanałów mogło by pozostać, czy coś zmienić?
Pod koniec stycznia przychodzi ekipa od gipsów, więc czasu mam nie wiele.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

giacon pisze:Może źle się wyraziłem, miałem na myśli 6 tyś. na sam rekuperator.
Ale widzę, że przy tych parametrach to i ta suma będzie mała. Muszę jeszcze przemyśleć ten GWC, a może go skrócić do 40m ( miałbym jeszcze taką możliwość).
A czy samo rozłożenie, abstrahując na razie od przekrojów kanałów mogło by pozostać, czy coś zmienić?
Pod koniec stycznia przychodzi ekipa od gipsów, więc czasu mam nie wiele.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Rekuperator, może być nawet droższy, a instalacja (kanały rozdzielacze ) można zrobić bardziej oszczędnie, czy kupić taniej (internetowe sklepy są dość drogie), dlatego, zawsze lepiej podać kwotę przeznaczoną na całość.
Co do rozmieszczenia...
Wywiewy duże robi się w łazienkach, mniejsze w kuchni. Pokoje i inne to nawiewy.
Skoro nie ma średnic, to nie ma co liczyć.
Co do gwc... Jego długość ma mniejsze znaczenie, gwc ma coś schłodzić. A skoro tak, to strumień powietrza musi być na tyle duży, by schładzanie w ogóle było nawet minimalnie odczuwalne.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Obecnie GWC raczej się nie opłaca... przy tych centralach które mamy to zimą sobie radzą świetnie a i latem ileż ten GWC dałby ciepła na cały dom...? Dlatego inwertorowa pompa ciepła powietrze powietrze jest super rozwiązaniem zarówno na zimę jak i na lato bo tanio dogrzewa oraz tanio chłodzi. Dzisiaj w nocy z mrozem pod -10C kanałówka ogrzewała słabo izolowany dom do temp. 21,5C poddasze/20C parter pobierając przy tym średnio 480-500W.

Co do rekuperacji to oczywiście każdy chce jak najtaniej ale warto dobrze rozeznać się w temacie aby nie dać się "wyjelenić". ostatnio mam kup... projektów które przerabiam ludziom bo ktoś im nawrzucał przepustnic, kolanek, skrzynek które są zupełnie niepotrzebne. Często też widzę, że firmy tak projektują aby jak najwięcej poszło przewodów i innych bajerów... NIestety nie każdy jest rzetelny i uczciwy jak widać.

plumr
Początkujący
Początkujący

Post autor: plumr »

czy ma Pan jakieś doświadczenia lub uwagi do polskiego rekuperatora: AMBER 1 P-300 Centrala nawiewno-wywiewna.
Centrala jest chyba niezbyt długo na rynku i brak opinii na jej temat

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jest dużo dłużej niż np. mające świetną opinię Airpacki Thessli Green.

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

plumr pisze:czy ma Pan jakieś doświadczenia lub uwagi do polskiego rekuperatora: AMBER 1 P-300 Centrala nawiewno-wywiewna.
Ja nie znam tego produktu. Nie słyszałem. Robię tylko na thessli w zasadzie i według mnie to obecnie najlepsze centrale. Co do tego amber'a to nie wiem po co tam ta nagrzewnica?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”