Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Waldek86
- Zainteresowany

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Czy możne Pan podać jakieś propozycje dotyczące takiej inwertorowej pompy kanałowej??
Tak żeby nie było to byle co a nie kosztowało też wielkich pieniędzy..
Dom w Mandarynkach (N)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ostatnio montujemy głównie kanałówki Midea - taka na dom 150m2 kosztuje 4300zł +VATWaldek86 pisze:Czy możne Pan podać jakieś propozycje dotyczące takiej inwertorowej pompy kanałowej??
Rozdzielacz na pięć pokoi i salon 600-800zł brutto i kanały antybakteryjne z folią D2P 1200zł
-
Waldek86
- Zainteresowany

Jakiej średnicy są te kanały z izolacją??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Rozdzielacz na pięć pokoi i salon 600-800zł brutto i kanały antybakteryjne z folią D2P 1200złWaldek86 pisze:Czy możne Pan podać jakieś propozycje dotyczące takiej inwertorowej pompy kanałowej??
Wg mnie będzie je trzeba położyć na parterze po wylewką w warstwie ze styropianu do ogrzewania na dole i na parterze pod sufitem do ogrzewania na górze. Czy może inaczej się je montuje??
Rozdzielacz wtedy można było by zamontować po schodami??
Dom w Mandarynkach (N)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Powierzchnia wyjścia z kanałówki podzielona przez ilość kanałów "zaokrąglone" w górę.
-
Waldek86
- Zainteresowany

1. Czy z WM z reku i ogrzewaniem kanałowym powietrze w domu nie będzie za suche??
2. W jakim miejscu, odległościach montuje się kratki nawiewne do ogrzewania?
3. Kanałówka Midea ma agregat który stawia/wiesza się na zewnątrz??
4. Do obiegu nagrzewanego powietrza montuje się wywiewniki czy działa??
2. W jakim miejscu, odległościach montuje się kratki nawiewne do ogrzewania?
3. Kanałówka Midea ma agregat który stawia/wiesza się na zewnątrz??
4. Do obiegu nagrzewanego powietrza montuje się wywiewniki czy działa??
Dom w Mandarynkach (N)
Na to pytanie to męcz Brzęczkowskiego a najlepiej jak wykaże się jakimiś referencjami. Bo jak Ty zrobisz tak i okaże się to kompletnym bublem to do kogo pójdziesz na skargę. A tak przynajmniej będziesz mógł się przekonać osobiście jak sprawa wygląda w działaniu. Przyjmij zasadę " nic na gębę".Waldek86 pisze:Czy ma ktoś lepsze rozwiązanie dla takiego domu mieszczące się w tych kosztach zrobienia i utrzymania, które i tak nie są małe??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

1. Czy z WM z reku i ogrzewaniem kanałowym powietrze w domu nie będzie za suche??
Od wilgotności względnej powietrza jest wentylacja, nie ogrzewanie. Jak w okresie grzewczym wentylacja jest zbyt sina, to jest za sucho. Na dobrej centrali można sobie ustawić strumień powietrza wentylacyjnego taki, by za sucho nie było nawet przy 1 osobie.
Ogrzewanie jest najczęściej podłogowe, w starych domach grzejnikowe elektryczne, z kanałówka chłodzi i ogrzewa powietrze. Nawiew do klimatyzacji jest na ścianie, tam gdzie nie przeszkadza i łatwo się montuje.2. W jakim miejscu, odległościach montuje się kratki nawiewne do ogrzewania?
Nie bardzo rozumiem. Jeśli chodzi o wielkość, to część wewnętrzna przeważnie jest większa i lżejsza.3. Kanałówka Midea ma agregat który stawia/wiesza się na zewnątrz??
Niekoniecznie, to zależy. Poza tym, jak już to jeden.. Do obiegu nagrzewanego powietrza montuje się wywiewniki czy działa??
-
Waldek86
- Zainteresowany

Niekoniecznie, to zależy. Poza tym, jak już to jeden.[/quote]. Do obiegu nagrzewanego powietrza montuje się wywiewniki czy działa??
No to na jakiej zasadzie dochodzi do wymiany powietrza jeżeli urządzenie było by w przysłowiowej "kotłowni"??
Dom w Mandarynkach (N)
-
Waldek86
- Zainteresowany

Czyli w miarę blisko podłogi lub w podłodze??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewanie jest najczęściej podłogowe, w starych domach grzejnikowe elektryczne, z kanałówka chłodzi i ogrzewa powietrze. Nawiew do klimatyzacji jest na ścianie, tam gdzie nie przeszkadza i łatwo się montuje.2. W jakim miejscu, odległościach montuje się kratki nawiewne do ogrzewania?
I odrębne pytanie:
Stosując grzanie nawiewowe jest możliwość regulacji temp na poszczególne pokoje?? np aby na górze w pokojach było o 2 stopnie chłodniej niż na dole?
Dom w Mandarynkach (N)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Raczej wyżej.
Nie wiem, nie stosuję ogrzewania nadmuchowego.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Albo i taniej.... Gree które w nowszym wydaniu wyglądają znacznie lepiej można mieć i w lepszej cenie. U mnie starsza wersja i tak gaz zdeklasowała i już np. za poprzednie 2 miesiące płaciłem ponad 2 razy taniej w domu pełnym eksperymentów termomodernizacyjnych o czym już wspominałem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ostatnio montujemy głównie kanałówki Midea - taka na dom 150m2 kosztuje 4300zł +VATWaldek86 pisze:Czy możne Pan podać jakieś propozycje dotyczące takiej inwertorowej pompy kanałowej??
Rozdzielacz na pięć pokoi i salon 600-800zł brutto i kanały antybakteryjne z folią D2P 1200zł
Na jakich przekrojacj robi Pan te 7 nawiewów z kanałówki. Pytam bo sam ostatnio robiłem podobny montaż?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

można bawić się siłownikami regulowanymi termostatem ale podnosi to koszty a i dławienie pompy wpływa na pobór mocy. Z mojego doświadczenia jak obserwuję nie ma potrzeby takich regulacji robić. Temperatura pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami nie różni się bardzo. Warto jednak dobrze dobrać przekroje pod pomieszczenia i wtedty wygląda to dobrze. Obecnie jestem na ukończeniu rozdzielacza prototypowego z przepustnicami oraz wentylatorami. Zobaczę co to da i jak sie będzie spisywać.Waldek86 pisze:Czyli w miarę blisko podłogi lub w podłodze??Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewanie jest najczęściej podłogowe, w starych domach grzejnikowe elektryczne, z kanałówka chłodzi i ogrzewa powietrze. Nawiew do klimatyzacji jest na ścianie, tam gdzie nie przeszkadza i łatwo się montuje.2. W jakim miejscu, odległościach montuje się kratki nawiewne do ogrzewania?
I odrębne pytanie:
Stosując grzanie nawiewowe jest możliwość regulacji temp na poszczególne pokoje?? np aby na górze w pokojach było o 2 stopnie chłodniej niż na dole?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Panie Tomku, to to co leci z pompy to nie nadmuch ciepłego powietrza...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Raczej wyżej.
-
Waldek86
- Zainteresowany

Z tego co tu widzę to wszyscy z forum chcą próbować robić coś takiego.
Nie chce być królikiem doświadczalnym a z tego co tutaj czytam to wszystko na razie jest w fazie testów.
No chyba że ktoś mi pokaże taki działający domek... bo jak na razie to widzę tylko teorię a jak wiadomo pomiędzy teorią a praktyką jest wielka przepaść
Nie chce być królikiem doświadczalnym a z tego co tutaj czytam to wszystko na razie jest w fazie testów.
No chyba że ktoś mi pokaże taki działający domek... bo jak na razie to widzę tylko teorię a jak wiadomo pomiędzy teorią a praktyką jest wielka przepaść
Dom w Mandarynkach (N)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

System ogrzewania zapewnia ustawioną temperaturę w pomieszczeniach. Pompę ciepła traktuję jako klimatyzację. A że jest rewersyjna, to nie widzę powodu z takiego bonusa nie skorzystać.TwojOszczednyDom pisze:Panie Tomku, to to co leci z pompy to nie nadmuch ciepłego powietrza... :) ? Przecież to też grzeje, też dmucha. Może ujmijmy to tak...to nie takie ogrzewanie nadmuchowe jak zwykło się znać :)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Raczej wyżej.
Z telewizora, czy oświetlenia, też "leci" ciepłe, przy dobrej izolacji może wystarczyć, ale to nie ogrzewanie.
Szanowny Panie Grzegorzu... Piszę tak (ogrzewanie jest niecentralne a pompa ciepłą ogrzewa powietrze, a nie ogrzewanie jest nadmuchowe) zupełnie świadomie i specjalnie. ŻEBY NIKOMU NIE PRZYSZŁO DO GŁOWY ROBIĆ KLIMATYZACJĘ (INEWERTER POWIETRZE POWIETRZE ) JAKO JEDYNY SYSTEM GRZEWCZY.
Ogrzewanie powietrzne uważam, za jedno z droższych i najmniej komfortowych systemów. Nie można ustawić temperatury podłogi i komfortu w łazienkach. Wielu ludzi (i słusznie ) odwraca się na pięcie jak tylko słuszy hasło"ogrzewanie nadmuchowe"
Mam nadzieję, że przekonałem Pana do prostowania stwierdzenia "ogrzewanie nadmuchowe"
Ps Pochwalę się, że na forum muratora mam dożywotni zakaz pisania. Kasa jest najważniejsza.