Instalacja elektryczna i uprawnienia

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

Post autor: marcin2057 »

Witam mam takie pytanie siostra się buduję i w ogólnym projekcie ma również projekt instalacji elektrycznej wraz ze schematem i już dobranymi zabezpieczeniami a ja mam uprawnienia Sep do 1kV Czy mogę wykonać taką instalację elektryczną?
Na świadectwie kwalifikacyjnym mam napisane że spełniam wymagania do pracy na stanowisku eksploatacji w zakresie
-obsługi
-konserwacji
-remontów
-montażu

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Post autor: buraczane_pole »

witam

może Pan wykonać taką instalację, jednakże do wykonania pomiarów wykonanej przez Pana instalacji bedzie potrzebny ktoś posiadający uprawnienia pomiarowe. w niektórych regionach do odbioru bedzie potrzebna również pieczątka kogoś z uprawnieniami budowlanymi.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin2057
Aktywny
Aktywny

Post autor: marcin2057 »

witam ponownie a jakie uprawnienia powinnem posiadać abym mógł samodzielnie wykonać instalacje i osobiście ją odebrać i jak wygląda protokuł odbiorczy instalacji i na czym polegają pomiary danej instalacji
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Wrzucić w Google hasło "odbiór instalacji elektrycznej" i ... uczyć się, uczyć.

Awatar użytkownika
Mike_Mil
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Mike_Mil »

Ja jestem ciekaw czy Ty ELPIOTR robisz wszystko tak jak piszesz....czy tylko sobie piszesz......
jeśli jesteś w temacie,sam wiesz że projektanci wymyślają ustrojstwa,a my je tylko wykonujemy....
Powiem Ci że jak czytam te Twoje posty które składają sie z odsyłaczy,z paragrafów to mi się nie chce na forum wchodzić...
Co jakieś pytanie-to TY musisz wyskoczyć z swoimi formułkami...nie możesz ludziom normalnie wytłumaczyć,tylko linki.......
widzę że jesteś na forum the beast i nikt Ci nie może podskoczyc....
...........

Weż się za robotę,a nie za kompa......ale po TWOICH WYPOWIEDZICH WIDZE ŻE NIGDY W ŻYCIU NIE ROBIŁEŚ TYLKO KIEROWAŁEŚ LUDZMI,I PRACĘ ZNASZ OD STRONY papiErkowej...
nigdy nie wygrasz z głupcem-najpierw ściagnie Cię do swojego poziomu,póżniej pokona doświadczeniem......

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.
Co jakieś pytanie-to TY musisz wyskoczyć z swoimi formułkami...nie możesz ludziom normalnie wytłumaczyć,tylko linki.......
Nie moja wina, że instalatorzy nie chcą się uczyć.
W dzisiejszej dobie wszechstronnego dostępu do internetu łatwiej jest zdobyć informację na dany temat.
Ale ludzie są leniwi, nie szukają samodzielnie odpowiedzi - a w necie jest wszystko.
Trzeba tylko chcieć, a nie czekać na podanie na tacy.

PS. Kolego Mike_Mil, dla elektryków Prawo budowlane, Rozporządzenia
oraz Normy ( dotyczy elektryki ) to podstawa do samodzielnej pracy w zawodzie.
Dochodzą zmiany w technologii wykonania m. inn. instalacji, nowy osprzęt i aparaty - i nie uczyć się tego ?

elektrohurt
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

hej

Post autor: elektrohurt »

do wykoania pomiarów potrzebne są dwie osoby , elektromonterzy , najlepiej z uprawnieniami D i E

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Post autor: buraczane_pole »

wcale nie muszą byc to elektromonterzy, minimum to jedna osoba z uprawnieniami E+pomiar i druga przeszkolona w zakresie udzielanie pierwszej pomocy, alby protokół z takich pomiarów był cacy musi się pod nim podpisać osoba z D+pomiar

LuxMarket
Początkujący
Początkujący

Post autor: LuxMarket »

Witam . Z takimi uparwnieniami moze Pan wykonac instalacje elektryczna. Co do pomiaru to jesli nie ma Pan uprawnien E+pomiar i drugiej osoby przeszkolonej z zakresu Bezpieczenstwa to niestety nie mozna.
Artykuły elektryczne,oświetleniowe.

tyga33
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Instalacja elektryczna i uprawnienia

Post autor: tyga33 »

Nowoczesne rozwiązania w temacie energii dla przemysłu przygotowała firma Elektrobud www.elektrobud.pl. Mam na myśli ich stację ICZ-E. Daje duże możliwość i prawie eliminuje do zera straty podczas przesyłu prądu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”