zamontowane nowe okna i co dalej ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
zamontowane nowe okna i co dalej ?
W moim nowym domu fachowcy zamontowali okna, stan domu surowy, kotwy i pianka. Od dołu jest szczelina. Mówili żeby narazie zatkać styropianem a później parapet i piana. Tylko do czego ten parapet przytwierdzić, oczywiście jest w ramie taki felc na parapet ale co z dziurą pod ramą ? Jeszcze jedno zostawili mi takie listwy które były przytwierdzone od spodu okien a oni je usunęli, czy mogły to byś "listwy progowe".
-
Krzysztof Piotr
- Aktywny

re
Pozostawione profile-jeśli w trakcie dostarczania były przymocowane do spodu okien są na 100% listwami "podparapetowymi"
Powinny one być zamontowane wraz z oknami.Napewno Masz gwarancje na okna i Możesz wyegzekwować w firmie usunięcie usterki.
Powinny one być zamontowane wraz z oknami.Napewno Masz gwarancje na okna i Możesz wyegzekwować w firmie usunięcie usterki.
-
JBZ
Parapety wewnętrzne i zewnętrzne muszą być zespolone z izolacją termiczną ścian tak, by nie było mostków termicznych. Wspominane listwy służą wyłącznie jako wiatroizolacja i nie likwidują zagrożeń powstania mostków cieplnych!
Jerzy Zembrowski
Jerzy Zembrowski
Ostatnio zmieniony 07 mar 2008, 16:17 przez JBZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zawodowiec-leon
- Początkujący

-
JBZ
Nie wykluczam tego. Tak, czy inaczej, popełniono fuszerkę i właściciel ma podstawy żądać usunięcia wad - bez wnikania w szczegóły. Poprawny montaż stolarki obejmuje jej obsadzenie, regulację oraz izolację termiczną po całym obwodzie.
Oczywiście, wszelkie żądania - wyłącznie na piśmie z potwierdzeniem odbioru.
Jerzy Zembrowski
Oczywiście, wszelkie żądania - wyłącznie na piśmie z potwierdzeniem odbioru.
Jerzy Zembrowski
Ostatnio zmieniony 18 sty 2008, 0:27 przez JBZ, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Krzysztof Piotr
- Aktywny

re
Jeszcze raz twierdze że na 100% profile pozostawione bez montażu są listwami podparatowymi.Na jesieni poszukując okien do naszego domu miałem oferty różnych firm i wiem że nie mocuje sie sie tych profili tylko poto żeby zabezpieczyć je w czasie transportu-w przeciwnym razie nie pozostawiono by ich ot tak sobie!!!
-
cichociemny
- Początkujący

owszem błąd popełnili tylko nie jest im na rękę się przyznać.dylot pisze:w firmie produkcyjnej powiedzieli że są to zarówno listwy transportowe jak i podparapetowe. Zależne to jest od tego jak montuje się parapety albo jaka jest obróbka okna. Czyli wg producenta montażyści nie popełnili tutaj błędu nie montując ich.
Wg mnie każde okno powinno być osadzane na listwie progowej. Bo niby do czego zamontować parapet zewnętrzny?? Do ościeżnicy czy może pod nią?? Narusza się wtedy konstrukcję okna i uniemożliwia wykonanie należytego uszczelnienia pomiędzy osieżnicą okna a ścianą.
-
cichociemny
- Początkujący

Re: zamontowane nowe okna i co dalej ?
:edit: proszę o skasowanie tego posta