Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Dokładnie tak to się robi. Na dwóch skrzynkach, to jak na trójnikach, jest ryzyko, że przy małym strumieniu (20m3/h na osobę) jedna skrzynka nie będzie pracować.
Dziękuje za pomoc! Jeszcze jedna kwestia związana z długościami przewodów nawiewnych w moim wypadku najkrótszy będzie miał 4,5 a najdłuższy 10m. Czy w takim wypadku nie wydłużyć tych krótszych odcinków do tych 10m, czy też może jednak pozostać takie zróżnicowanie długości przewodów?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

można lekko zrobić s.TAGBA pisze:Dziękuje za pomoc! Jeszcze jedna kwestia związana z długościami przewodów nawiewnych w moim wypadku najkrótszy będzie miał 4,5 a najdłuższy 10m. Czy w takim wypadku nie wydłużyć tych krótszych odcinków do tych 10m, czy też może jednak pozostać takie zróżnicowanie długości przewodów?
Czyli mam rozumieć, że suma oporów tego 4,5m odcinka powinna być zbliżona do sumy oporów 10m odcinka? A takie S jakiej długości przewodu prostego odpowiada?
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Dla zobrazowania to zagięcie 90' odpowiada około 3mb kanału idącego prosto.TAGBA pisze:Czyli mam rozumieć, że suma oporów tego 4,5m odcinka powinna być zbliżona do sumy oporów 10m odcinka? A takie S jakiej długości przewodu prostego odpowiada?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nie ma tak dużego znaczenia, skrzynka i tak wszystko wyrówna, ale dla świętego spokoju, może Pan małego esa zrobić.TAGBA pisze:Czyli mam rozumieć, że suma oporów tego 4,5m odcinka powinna być zbliżona do sumy oporów 10m odcinka? A takie S jakiej długości przewodu prostego odpowiada?
Bardzo dziękuje za wasze porady
Witam, czy posiada ktoś z was grzejniki adax neo? Mam z nimi pewien problem, mianowicie są nastawione na 22 stopnie, i nie osiągają takiej temperatury, a przestają grzać, wydawałoby się że źle skalibrowany jest termostat, ale w drugą stronę jest podobnie, nastawione na 18, w pokoju jest 19,5 a te zaczynają grzać? Macie z nimi jakieś doświadczenie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może są umieszczone na ścianie szczytowej?scrabie pisze:Witam, czy posiada ktoś z was grzejniki adax neo? Mam z nimi pewien problem, mianowicie są nastawione na 22 stopnie, i nie osiągają takiej temperatury, a przestają grzać, wydawałoby się że źle skalibrowany jest termostat, ale w drugą stronę jest podobnie, nastawione na 18, w pokoju jest 19,5 a te zaczynają grzać? Macie z nimi jakieś doświadczenie?
W dwóch pomieszczeniach tak, w salonie nie. Dziwi mnie, że nie grzeją ciągle do uzyskania zadanej temperatury
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Musi coś być nie tak z przepływem powietrza i czunik jest grzany.scrabie pisze:W dwóch pomieszczeniach tak, w salonie nie. Dziwi mnie, że nie grzeją ciągle do uzyskania zadanej temperatury
Nie umieszcza się grzejników konwekcyjnych na ścianach zewnętrznych a zwłaszcza pod oknem. Zużywają 2 do 3 x wiecej kWh.
Świetnie, każdy mam tak złożon ale mam 40 cm wełny w ścianie, nie wierzę, że to aż tak wychladza czujnik, poza tym te grzejniki za szybko się włączają, a z tego co Pan mówi powinny chodzić dłużej
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jedynym wytłumaczeniem jest czymś ograniczony przepływ powietrza, wtedy podnosi się temperatura czołowej płyty i grzeje czujnik.
Może wystarczy ustawić na grzejniku jeden czy dwa stopnie więcej?
Może wystarczy ustawić na grzejniku jeden czy dwa stopnie więcej?
Ok, dziękuję za pomoc, czyli testy wykonam po odpaleniu rekuperacji tak jak powinna być. Dam znać jakie będą efekty, pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Włączyłem neo dla testu i czerwone zgasło dokładnie na 20 , tyle ile jest.scrabie pisze:Ok, dziękuję za pomoc, czyli testy wykonam po odpaleniu rekuperacji tak jak powinna być. Dam znać jakie będą efekty, pozdrawiam