Przegrzanie wody w kotle

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

piono2
Początkujący
Początkujący

Przegrzanie wody w kotle

Post autor: piono2 »

Witam wszystkich zainteresowanych. Mam pytanie kilka dni temu mialem awarie w mojej nowo wybudowanej kotłowni. A mianowicie posiadam kocioł na ekogroszek. Dodam ze w mojej instalacji posiadam trzy pompy na co cwu i podlogowe. Wczesniej grzalem tylko cwu i co i bylo wszystko w porzadku a kiedy wyschly mi posadzki uruchomilem podlogowke i bylo 1 dzien ok. Po jednodniowym postoju w ogrzewaniu uruchomilem ponownie kociol i ogrzewanie podlogowe. Wszystko dobrze sie rozpalalo i stopniowo nabijalo temperature na kotle, pompy chodzily jak trzeba wiec wyszedlem na jakies 30 min z kotlowni. Po powrocie bylem w szoku. Kociol sie zagotował i sposcil ze 30 l wody ze zbiornika wyrownawczego, pompy sie zapowietrzyly tzn chodzily i byly bardzo gorace. Kaloryfery zimne i podlogowka też. Mam pytanie czy w wyniku wlaczenia podlogowki w calym obiegu grzewczym zmnieszył sie poziom wody i datego kociol sie zagotowal? i jezeli kociol gotowal sie ze 20 minut to moze to miec to jakis zly wplyw na kociol? Dodam ze jak wrocilem do kotlowni to oprocz gotowanie sie wody, strzelalo cos w srodku?? z gory dziekuje!![/list]

w84u
Aktywny
Aktywny

Post autor: w84u »

A czy mógłbyś to jakoś ładnie rozrysować i podać na stronę? Z uwzględnieniem gównych podejrzanych: zawór trój-, czwór-drogowy i różnicowy oraz pompa CWU i zawory zwrotne.. Czy masz ustawiony parytet dla CWU? Więcej szczegółów, nie chcę zgadywać.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: K.mat »

To było nieodpowiedzialne żeby zalewać pustą instalację nie odpowietrzając i nie dolewając wody!I jeszcze pozostawić bez dozoru.Pompy dostały powietrza i skończył się obieg wymuszony,ztąd to zagotowanie.Piec jak nie cieknie to nic mu nie jest.Odpowietrzyć układ kilka razy przy wyłączonych pompach,tak długo aż przestanie dziwnie szeleścić w pompach i można rozpalać.Ale spokojnie,nasłuchując co w pompach słychać.W razie czego wyłączyć pompy,odpowietrzać i szybko je włączać!Tak długo aż się uspokoji.Woda ma prawo do dwóch tygodni gazować(swieża woda)

Awatar użytkownika
Zazriel
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zazriel »

piono2, strzelam w ciemno, na pewno masz przed pompami jakiś filtr zanieczyszczeń, wykręć sitko i sprawdź czy nie jest zaklejone osadami z instalacji. Wyczyszczenie powinno pomóc.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

piono2, strzelam w ciemno, na pewno masz przed pompami jakiś filtr zanieczyszczeń, wykręć sitko i sprawdź czy nie jest zaklejone osadami z instalacji. Wyczyszczenie powinno pomóc.
Nie zaszkodzi sprawdzić!Ale domyślam się że zapowietrzyłeś pompy.A to już zonk!!!

Kris2222
Początkujący
Początkujący

Post autor: Kris2222 »

a czy można od tego sie jakoś zabezpieczyć ?
chodzi mi o to żeby umieścic automatyczne odpowietrzniki na wyjściu z kotła ?

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

czy można od tego sie jakoś zabezpieczyć ?
Tylko jeżeli wznośna idzie odpowiednią średnicą bez zbędnych zakrętów.Powietrze wali prosto w górę i musi się uwolnić w naczyniu przelewowym.Musi to być w jednej pionowej lini do góry a nie z trójnika z boku,bo wtedy dostanie się do instalacji i nawet pompa na powrocie ani odpowietrzniki nie pomogą!!!
chodzi mi o to żeby umieścic automatyczne odpowietrzniki na wyjściu z kotła ?
Odpowietrzniki dajemy tylko na instalacji gdzie rura schodzi w dół,albo z powodów innych przeszkód robimy odwrotny syfon.(np.obchodzimy belkę górą)Wtedy w części górnej tego syfonu będzie trzymać się powietrze skutecznie hamując przepływ wody. Podstawa to zamontowanie pompy na powrocie,bo wtedy zawsze kocioł jest zalewany chłodną wodą i jest szansa że instalacja sama się uspokoji i zacznie dalej grzać bez dolewania wody i odpowietrzania grzejników(jak u mnie ostatnio)

Kris2222
Początkujący
Początkujący

k mat a jak se poradzić z pompami w instalacji gdy jest zawór czterodrożny .
Chodzi mi o to że w instalacji będą trzy pompy ,1 d0 obieg grzejników, 2 do bojlera i 3 do podłogówki . Bojler ma chodzić jako priorytet. Wszystko przyłączone do kotła z podajnikiem na groszek.
Wiem że pompa na powrocie więcej wytrzyma tylko jak to rozwiązać , żeby wszystko działało jak należy , żeby te pompy sie nie gryzły. ?

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

No cóż,sprawa się lekko komplikuje w takim układzie
Bojler ma chodzić jako priorytet
Czy to dobry pomysł :roll: ?Nie wiem jak szybko nagrzeje się woda a w piecu automatyka może wygasić płomień.

Kris2222
Początkujący
Początkujący

czyli niema wyjścia i wszystko na zasilanie?

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Wygląda na to że nie :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”