Nie ! W rzeczywistości najtaniej w eksploatacji wychodzi ogrzewanie elektryczne. Nie zdarzają się domy ( niezależnie stare czy nowe, których koszt ogrzewani i cwu np przy 150m2 przekracza 2000zł rocznie.Pisząc "badania" nie maiłem na myśli ani opracowań czysto teoretycznych, czy też tego co producenci przedstawili, ale danych z rzeczywistych budynków, na podstawie których można by wyciągnąć wnioski co do kosztów eksploatacji. - a raczej je wyliczyć.
Nawet gdyby gaz był za damo, to kWh prądy jakie zużywa kocioł + abonament kosztują więcej niż ogrzewanie elektryczne.Osobiści wydaje mi się, że ogrzewanie gazowe jest tańsze w eksploatacji w porównaniu do np ogrzewania podłogowe elektrycznego - ale to jest tylko "wydaje mi się".
Może Pan zrobić ogrzewanie gazowe w domu :styropianowiec https://www.youtube.com/watch?v=1P35_dIQHjg 0.08W/m2 xK podłoga ściana dach, a ja zrobię tańszą instalację w przedwojennym domu o podobnej wielkości - i będzie taniej w eksploatacji przy większym komforcie.Oczywiście nie porównuje gazówki z grzejnikami wysokotemperaturowymi vs maty grzewcze, tylko dom o podobnym zapotrzebowaniu energetycznym i w obydwu przypadkach podłogówkę niskotemperaturową.