Ocieplenie domu na zewnątrz czy wewnątrz?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Ocieplenie domu na zewnątrz czy wewnątrz?
Jeżeli w 15tyś z pompą ciepła bym się zmieścił to bardzo chętnie.Niestety do takich robót mam dwie lewe rączki:(Sam mogę grzejnik powiesić.Nie znam się na tym,co gdzie i jak rozmieścić.Mam kuchnie łazienkę,przedpokój i 2 pokoje na parterze i taki sam układ na pierwszym piętrze(łacznie 100m2).Już miałem jednego pana od wentylacji, ale jeszcze nie wyliczył wszystkiego.Polecił taką centralę Domekt REGO 400V.Szkoda ,że tak daleko mieszkacie:(
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Za duża i z obrotowym wymiennikiem, to do Skandynawiiolinger pisze:Jeżeli w 15tyś z pompą ciepła bym się zmieścił to bardzo chętnie.Niestety do takich robót mam dwie lewe rączki:(Sam mogę grzejnik powiesić.Nie znam się na tym,co gdzie i jak rozmieścić.Mam kuchnie łazienkę,przedpokój i 2 pokoje na parterze i taki sam układ na pierwszym piętrze(łacznie 100m2).Już miałem jednego pana od wentylacji, ale jeszcze nie wyliczył wszystkiego.Polecił taką centralę Domekt REGO 400V.Szkoda ,że tak daleko mieszkacie:(
Ta centrala to od gościa co zajmuje się wentylacją? Jakoś wątpię bo ty masz 100m2 a nie 180m2. Za duża jest. Jaka cena tego? A tak w ogóle to gdzie mieszkasz? Ja jestem z małopolski jak blisko A4 to wpadam na weekend i wszystko ci spinamolinger pisze:Jeżeli w 15tyś z pompą ciepła bym się zmieścił to bardzo chętnie.Niestety do takich robót mam dwie lewe rączki:(Sam mogę grzejnik powiesić.Nie znam się na tym,co gdzie i jak rozmieścić.Mam kuchnie łazienkę,przedpokój i 2 pokoje na parterze i taki sam układ na pierwszym piętrze(łacznie 100m2).Już miałem jednego pana od wentylacji, ale jeszcze nie wyliczył wszystkiego.Polecił taką centralę Domekt REGO 400V.Szkoda ,że tak daleko mieszkacie:(
Pan tłumaczył,że lepiej wziąść większą ,bo nie musi działać na 100% i tym samym mniej energii pobierze? co pan poleca w takim razie?Może jest pan w stanie mi jakoś pomóc?Pozdrawiam.
Wybacz, ale jak dla mnie to ten ktoś na wentylacji się nie zna! Jakie 100%? U mnie w zasadzie nigdy nie działa na 100%. Zimą jedzie na 25% i pobiera uwaga 12W!? Teraz średnio 35%. Z daleka od gościa. Pan Tomasz powinien coś doradzić uwzględniając, że ze wszystkim chcesz się wyrobić w 15 tyś. (5 tyś. zostanie na ewentualne robocizny 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma problemu skonfigurować wszystko, ale nie tak na forum.
Wracają do tematu ocieplania poczytajcie:
http://www.e-izolacje.pl/a/4437,dociepl ... d-wewnatrz
Bzdury piszą bo styropian wodę chłonie.bachus pisze:Wracają do tematu ocieplania poczytajcie:
Cala argumentacja oparta tylko na tym:Maniak pisze: Bzdury piszą bo
Maniak pisze: styropian wodę chłonie.
Artykuł napisany niedawno, ale informacje o sposobach izolacji wewnętrznych pochodzą z końca ubiegłego wieku!!!
Artykuł napisany niedawno, ale informacje o sposobach izolacji wewnętrznych pochodzą z końca ubiegłego wieku!!!
To tak jak ogrzewanie na podczerwień, też z ubiegłego wieku według proroka o jedynie słusznych teoryjach.Enerbau pisze:http://www.e-izolacje.pl/a/4437,docieplanie-scian-od-wewnatrz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Enerbau pisze:http://www.e-izolacje.pl/a/4437,docieplanie-scian-od-wewnatrz
Tak... jeszcze z czasów, gdy nie znano paroizolacji.Jeśli jednak ściany nie są szczególnie narażone na zawilgocenie, a w pomieszczeniu sprawnie działa wentylacja, można wykonać docieplenie od wewnątrz, choć optymalnym rozwiązaniem byłoby wykonanie tych prac na elewacji budynku.
Paroizolacja zabezpiecza współczesne przegrody przed wilgocią i spadkowi wartości współczynnika przewodzenia ciepła.
Kolego Bachus, uważasz że styropian wody nie chłonie?!bachus pisze:Cala argumentacja oparta tylko na tym:Maniak pisze: Bzdury piszą boManiak pisze: styropian wodę chłonie.
Odpowiadając wprost to można powiedzieć, że prawie wszystko chłonie wodę, styropian też.Maniak pisze: Kolego Bachus, uważasz że styropian wody nie chłonie?!
Ale jakoś na swojej elewacji obserwując od 10 lat to styropian jest suchy a więc na mojej elewacji nie chłonie wody, ten pod podłogą też jest suchy.
Trudno by chłonął wodę na elewacji, skoro jest zabezpieczony przez klej, izogrund, tynk warstwowy
i specjalną farbę zewnętrzną. Tylko w przypadku uszkodzenia powłoki zewnętrznej możliwe jest jego
zawilgocenie!
Co do styropianu podłogowego, to w przypadku skutecznej izolacji przeciw wilgociowej, to nie ma prawa ulec zawilgoceniu.
Jak ktoś ma skopany dom, to każda izolacja ulegnie zawilgoceniu.
i specjalną farbę zewnętrzną. Tylko w przypadku uszkodzenia powłoki zewnętrznej możliwe jest jego
zawilgocenie!
Co do styropianu podłogowego, to w przypadku skutecznej izolacji przeciw wilgociowej, to nie ma prawa ulec zawilgoceniu.
Jak ktoś ma skopany dom, to każda izolacja ulegnie zawilgoceniu.