Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Maniak »

stefanfan2 pisze:witam
Czytam ten wątek i coraz bardziej otwieram oczy ze zdziwienia, jakiś czas temu zleciłem projekt"profesjonalistom" logo firmy widać na projekcie PDF, ale z tego co czytam to tym projektem można grilla rozpalić, doradzono mi jako super rekuperator jeden z serii Mitsubishi i do tego sztywne kanały , ale po czytaniu tego wątku jestem zdecydowany na lepsza centrale oraz skrzynkę rozdzielającą i przewody do każdego anemostatu osobno, zastanawiam się czy dać ocieplane przewody typu sonoduct czy PE termoflex, część przewodów bedzie w ocieplonym suficie a cześć w nieocieplonej cześci podbitki . Niestety mam już w sufitach niektóre anemostaty sa to pomieszczenia : 1/3 1/4 1/5 1/6 1/7 1/8 (oznaczenia na projekcie parteru) i maja one fi jak na projekcie. Zaznaczyłem na tym projekcie zielonym prostokątem gdzie chciałbym umieścić skrzynkę rozdzielczą. Proszę o poradę jaką centralę polecacie jakie przewody tu zastosować i jakie średnice jakie mogą być maksymalne odległości od skrzynki bo częćś przewodów chciałbym puścić między krokwiami w podłodze poddasza, rekuperator oraz czerpnia i wyrzutnia pozostana w miejscu jak na projekcie. z góry dziękuje i czekam na szybkie porady bo w przyszłym tygodniu ekipa ma kłaść podłoge na poddaszu a chciałbym położyć niektóre przewody pod podłoga w wełnie mineralnej
Pozdrawiam
Budżet 10-12 tys
Wojtek
Obrazek

Obrazek
[/img]
Obrazek

Obrazek
chłopie jaki projekt? po co? wyciaganie kasy. zrobisz sam jak ja i zaoszczędzisz sporo. robiłem zgodnie z zaleceniami pana TB i dziala bez problemów. koszt 6 tys. wszystko z onyx dream 400.

stefanfan2
Początkujący
Początkujący

Post autor: stefanfan2 »

Witam
Teraz to już to wiem że takie projekty to ściema Pan Tomasz to prawdziwy ekspert właśnie potrzebuje takch zalecań i sam sobie ja wykonam prosze o wytyczne do mojego domu projekt podalem w poprzednim wpisie. Z gory dziekuje
Pozdrawiam

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: RobertKGB »

Wytyczne do zrobienia wentylacji w domu masz na wcześniejszych 100 stronach wątku , nigdzie nie znajdziesz cenniejszej wiedzy.

wojteksm
Początkujący
Początkujący

Post autor: wojteksm »

Witam,
Jestem w trakcie małego remontu domu 110m2 i 4 osoby. Na etapie budowy niestety nie wykonałem rekuperacji ale wykonałem przepusty i wstawiłem rury 10cm na parter (większość wyprowadzone na nieużytkowy stryszek i schowane w ścianach poddasza).
Teraz chciałbym to dokończyć.

Obrazek

Obrazek

Wstępnie wybrałem centralę OnyX Dream 200 która ma wyjścia 125.
Centrala będzie na poddaszu w garderobie - wyjścia pójdą w górę na stryszek i tam będzie rozprowadzenie.
Niebieskie kółka to zrobione przepusty. Zielone to nawiewy a fioletowe wywiewy.
Te tury 10 wywiewne są z kuchni i dolnej łazienki wydają się ok i mogą pozostać.
Rura 10 jest też w dolnej sypialni (2 osoby).
Do salonu też jest 10 w stropie. Dodatkowo w przepuście salonu są 2 rury znad komina 125.
Komin do kominka ma dodatkowo kanał wentylacyjny (10x30) więc tam też można coś wstawić.
Ogólnie z wyliczeń wychodzi mi:
rura ile przewodów pole 5m/sek na 2m/2sek
duży pokój 0,063 2 0,006234491 110 44
sypialnia dół 0,063 1 0,003117245 55 22
sypialnia gór 0,063 1 0,003117245 55 22

Razem nawiew 0,015586227 275 110
Jak widać na dół przewidziałem zmianę na rury 63 a i tak przy prędkości 2m/sek powietrza jest na dole za mało - z drugiej strony jednocześnie w sypialni i salonie nie będzie 4 osób więc sumarycznie jest ok. W salonie nawiew będzie z obu rur po drugiej stronie komina od kominka - nie jest to optymalne ale trudno to teraz zmienić. Przewiduję że kominek będzie teraz naprawdę mało się palił bo i teraz jak on ogrzewa to tylko żarem (jak jest płomień w kominku to jest za ciepło)
Na rysunku zaznaczyłem jeszcze nawiew do garderoby - tu myślę przygotować miejsce na rozdzielaczu i ew, tam poeksperymentować (i jak to wpłynie na pozostałe pomieszczenia)
Na wywiewie są 2 łazienki i kuchnia po 10cm (wyciąg ma własny kanał grawitacyjny ale przerobię na obieg wewnętrzny). Dodatkowo jest pomieszczenie techniczne (z piecem gazowym z zamkniętą komorą spalania) gdzie przydałby się wywiew - czy tu zostawić grawitację (teraz zazwyczaj nią wieje do środka) i uszczelnić drzwi - czy można dodać mniejszy wywiew (rura 63 zmieści się w kanale wentylacyjnym (po drodze jest przedsionek z ogrzewaniem podłogowym).

Przewiduję rury pe-flex (na poddaszu lepsze byłyby elastyczne ocieplane ale takie się nie zmieszczą w warstwie ocieplenia zaraz nad regipsami i musiały by iść nad 2 warstwą i krokwiami - do tego nikt takich cienkich w Polsce nie sprzedaje - a przynajmniej nie przez sieć).

Czy ogólna koncepcja jest ok?

Druga sprawa to klimatyzacja - chciałbym chłodzić i dogrzewać sypialnie na górze i salon - myślałem o multisplicie ale może jak już ciągnę kanały to użyć tej samej rury (bo i tak mi zostanie) do rozprowadzenia z klimatyzatora kanałowego. Tylko jak tym sterować? zrobić przepustnice?
Moc 3,5 powinna być wystarczająca - obecnie 2,5 chłodziła dół i w największe upały chodziła na min mocy (ok 300-400W) i to okresowo. Więc o ile wg dokumentacji klimatyzatorów potrzebuję z 8-9kW to może jest to potrzebne tylko chwilowo jak się chce szybko wychłodzić przegrany dom - a to prawdopodobnie będzie bardzo rzadkie - ostatecznie chłodno będzie po 1h a nie po 10 minutach ).
Jakie przekroje potrzebuję na to powietrze z kanałówki? Po 2 rury 63 wystarczą czy bardziej 3-4 (może dół 3 a pokoje po 2 ?)
Wojciech Śmieja

wojteksm
Początkujący
Początkujący

Jeszcze temat samej centrali.
Wstępnie wybrałem Onyx 200 ale podobna jest AirPack 180 flat
Ta druga jest droższa o ok 1500 zł ze sterownikiem dotykowym.
Przemawia za nią możliwość podwieszenia (mniej miejsca garderoby) lub wogóle wrzucenia na strych (mogę tam go obudować +dać awaryjnie kabel grzejny), by-pass i nagrzewnica, lepsze sterowanie.
Czy ta różnica w cenie jest tego warta?
Jednak wyjścia są różne więc planując rozprowadzenie muszę to uwzględnić (jakie skrzynki zamówić).

PS. Co sądzicie o skrzynkach z peflex - można je samemu zaprojektować (mógłbym zaprojektować skrzynkę w sam raz do kanału wentylacyjnego pod kratkę i np 2x75/73)- czy ktoś je ma i czy są ok?
Wojciech Śmieja

szkunet
Początkujący
Początkujący

Post autor: szkunet »

Kontynuując swój wątek.
Mam do wyboru dwie centrale: Renovent Excellent 300 Plus oraz ONYX DREAM 400 i skłaniam się do onyx-a. Jakieś sugestie? Dodam tylko, że mam GWC z rury fi 200 60 mb.
Wracając do projektu to czy rozwiązanie zaprezentowane w projekcie jest do przyjęcia, czy lepiej wydać na skrzynkę rozdzielczą. Czy przy skrzynce rozdzielczej długości przewodów muszą być takie same czy to już nie ma znaczenia? No i co zrobić z przekrojami. W projekcie zaczynają się od 200 i schodzą w dół, a rekuperatory mają przyłącza 150 lub 160.

Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Wstępnie wybrałem centralę OnyX Dream 200 która ma wyjścia 125.
Centrala będzie na poddaszu w garderobie
Centrala ta nie ma układu rozmrażania i bypassu. Jeżeli będzie Pan miał klimatyzację to bypass letni jest zbędny, ale rozmrażanie, może się przydać, choć od kliku zim nie było konieczne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

rura ile przewodów pole 5m/sek na 2m/2sek
duży pokój 0,063 2 0,006234491 110 44
sypialnia dół 0,063 1 0,003117245 55 22

Razem nawiew 0,015586227 275 110
Nie ma co liczyć poszczególnych nawiewów, będą się one non stop zmieniać, na tym polega samoregulacja skrzynki.
5 wyjść ze skrzynki do centrali dream 200 jest optymalne , 180-tka airpacka jest ciut mocniejsza i ma przewietrzanie 120% dlatego można śmiało dać nawet 8 x 75mm ( 63mm wewnątrz to PE75mm)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przewiduję rury pe-flex (na poddaszu lepsze byłyby elastyczne ocieplane ale takie się nie zmieszczą w warstwie ocieplenia zaraz nad regipsami
Dlaczego ocieplone jak pod ociepleniem?
do tego nikt takich cienkich w Polsce nie sprzedaje - a przynajmniej nie przez sieć).
Jak Pan widzi, w sieci nie dość, że drogo, to jeszcze nie wszystko jest.

Kanały PE ze srebrem wewnątrz - w sieci nie ma!
Obrazek

63 mm izolowane - w sieci nie ma !
Obrazek

Obrazek
63mm nie izolowane - w sieci nie ma
Obrazek
Izolacja do kanałów PE75mm

wojteksm
Początkujący
Początkujący

To jest problem że nie ma w sieci wszystkiego :( jednak w okolicznych (Wrocław) sklepach stacjonarnych też nie mają. Są te elementy dostępne u Pana - ale w Warszawie dojazd i czas też kosztuje (a pewnie na 1 raz bym się nie zabrał ze wszystkim :) ) więc wyższa cena w pewnym zakresie jest do zaakceptowania przy jednostkowych zakupach.

Rury 75/63 powinny wejść nad regipsy - mogłyby być i 63 elastyczne ale tych nie dostanę.

Kanały PE-FLEX z d2p są z jonami srebra i o nih myślałem (będą od razu do klimatyzacji)
Wojciech Śmieja

wojteksm
Początkujący
Początkujący

Czyli lepiej byłoby wziąć airpacka - 2 dodatkowe kanały to wentylacja garderoby i 3 kanały do salonu (zamiast 2)- co wydaje się lepsze.
To dla airpacka kolejny + względem onyxa 200
Wojciech Śmieja

szkunet
Początkujący
Początkujący

Post autor: szkunet »

szkunet pisze:Kontynuując swój wątek.
Mam do wyboru dwie centrale: Renovent Excellent 300 Plus oraz ONYX DREAM 400 i skłaniam się do onyx-a. Jakieś sugestie? Dodam tylko, że mam GWC z rury fi 200 60 mb.
Wracając do projektu to czy rozwiązanie zaprezentowane w projekcie jest do przyjęcia, czy lepiej wydać na skrzynkę rozdzielczą. Czy przy skrzynce rozdzielczej długości przewodów muszą być takie same czy to już nie ma znaczenia? No i co zrobić z przekrojami. W projekcie zaczynają się od 200 i schodzą w dół, a rekuperatory mają przyłącza 150 lub 160.

Obrazek
Panie Tomaszu mogę prosić o ocenę omawianych central. Będę bardzo wdzięczny.
I jeszcze raz ponowie pytanie. Cz w moim przypadku wchodzić w rozdzielnię ,czy kontynuować na "liniowym rozwiązaniu"
Pozdrawiam!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

szkunet pisze:Kontynuując swój wątek.

Obrazek
Nie zastosowałbym żadnej z tych central.
Nie jestem fanem gwc, bo tańsza i skuteczniejsza jest klimatyzacja (przy okazji grzeje 5gr za kWh jak jest umiejętnie wykorzystywana) ale jak już Pan ma 60m, to bez sensu jest tego nie wykorzystać.
Na każde 10mb rury fi 200 w gwc musi być 100m3/h .
Centrala ONYX 550 jest o niebo dla Pana lepsza. Jest też cichsza od dream 400 nie wspominając o głośnym reno...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Kanały PE-FLEX z d2p są z jonami srebra i o nih myślałem (będą od razu do klimatyzacji)
Do kanałówki są minimum 100tki i muszą być izolowane - Z antybakterią tak wyglądają
Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To jest problem że nie ma w sieci wszystkiego Sad jednak w okolicznych (Wrocław) sklepach stacjonarnych też nie mają. Są te elementy dostępne u Pana - ale w Warszawie dojazd i czas też kosztuje (a pewnie na 1 raz bym się nie zabrał ze wszystkim Smile ) więc wyższa cena w pewnym zakresie jest do zaakceptowania przy jednostkowych zakupach.
Za wygodę trzeba płacić.
Dlatego ja konfiguruję zestawy pod konkrety do i wysyłam samochód. Jest taniej i wiadomo co kogo mieć pretensje, gdy coś jest nie tak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”