jakie ogrzewanie wybrac?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: jakie ogrzewanie wybrac?
Co sądzić o DRT ce która podaje zakres mocy od 0.11kW a ja ma na swojej Toshibie daisekai
19W i powietrze wchodzące do splita 25.2 wychodzące 23.st.C . (godzina 11.15)
Tym bardziej, że:asolt pisze: Niesamowicie szybki jest postęp w tej dziedzinie.
Nasz miszcz jako jedyny w Polsce badacz klimatyzatorów doszedł do wniosku, że ciepłownicy producenci w tych swoich DTRkach kłamią jak najęci. Pisze tu, bo gdzieżby indziej mógł napisać, że im mniej mocy się dostarcza do sprężarki to wydajność tej sprężarki wzrasta o tyle ile mniej dostarczymy.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Porównując zużycie w tym samym obiekcie od świerć wieku, osiągam kWh poniżej 5 gr.
Zwieńczeniem tej jedynie słusznej teorii jest to, że jeżeli nic nie dostarczymy do napędu tej sprężarki to osiągnie ona najwyższą z możliwych sprawność. Czyli wystarczy, ze jest i chłodzi/grzeje.
Co za tępaki ci producenci, niewiedzą, ze wyprodukowali perpetuum mobile. A miszcz, który na to wpadł nie może otworzyć im oczu bo tępaki producenci nie są w stanie uwierzyć, że coś tak genialnego wyprodukowali.
No ale najważniejsze, że są w śród nas ci co mocno wierzą to co nasz formułkowy miszcz wymyśli i zechce się z nami swą jakże błyskotliwą wiedzą podzielić.
ps.
Zajebisty COP, cała Polska wali do miszcza obejrzeć to cudo!!!Tomasz_Brzeczkowski pisze: 19W i powietrze wchodzące do splita 25.2 wychodzące 23.st.C . (godzina 11.15)
Metr kw. maty to koszt 250 - 300 zł z montażem, ale na dom 150 m często wystarczy pokrycie tylko 50% powierzchni i grzanie średnio przez 6 godz. w ciągu doby. Zależy to oczywiście od izolacji mieszkania. Metr maty to pobór prądu 220W, łatwo więc policzyć koszty. I ręczę, ze przy tak krótkim czasie grzania w domu będzie ciepło, nie będzie wilgoci ani grzyba a mieszkańcy poprawią sobie zdrowie. Słyszał Pan, że w sanatoriach robi się zabiegi podczerwienią? Taką samą, jaką emitują maty grzewcze. A piec anodowy to koszt około 5000 zł i mieści się w skrzyni 45x45x25 cm. Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak grzanie podłogi podczerwienią to folia musi być na suficie ( sam tak mam ćwierć wieku)natjur pisze:Metr kw. maty to koszt 250 - 300 zł z montażem, ale na dom 150 m często wystarczy pokrycie tylko 50% powierzchni i grzanie średnio przez 6 godz. w ciągu doby. Zależy to oczywiście od izolacji mieszkania. Metr maty to pobór prądu 220W, łatwo więc policzyć koszty. I ręczę, ze przy tak krótkim czasie grzania w domu będzie ciepło, nie będzie wilgoci ani grzyba a mieszkańcy poprawią sobie zdrowie. Słyszał Pan, że w sanatoriach robi się zabiegi podczerwienią? Taką samą, jaką emitują maty grzewcze. A piec anodowy to koszt około 5000 zł i mieści się w skrzyni 45x45x25 cm. Pozdrawiam

A co z wentylacją i chłodzeniem? Bo przy tak ogromnych kosztach instalacji zużycie nie powinno przekraczać 10 a przy słąbej izolacji 15 kWh/m2 rocznie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zużycie giiigantyyyczne
0.11 kW x 6h x150m2 x 160 dni = 15840kWh
Wiedza o instalacjach kończy się na 30kWh/m2 - czyli 150 x 30= 4500kWh
Dobry insyalator nie przekracza 15kWh/n2 czyli 2250 .
0.11 kW x 6h x150m2 x 160 dni = 15840kWh
Wiedza o instalacjach kończy się na 30kWh/m2 - czyli 150 x 30= 4500kWh
Dobry insyalator nie przekracza 15kWh/n2 czyli 2250 .
Rozwiązanie jak najbardziej pomysłowe. Na http://www.ogrzewanie-domu.pl jest kilka wytycznych co i jak więc może to pomoże.
Nic nie pomoze, a jezeli to tylko spamerowi którzy zarobi 50 gr na tym posciematiszati pisze:Rozwiązanie jak najbardziej pomysłowe. Na http://www.ogrzewanie-domu.pl jest kilka wytycznych co i jak więc może to pomoże.
Producent tez? moze ktos podrasował bez wiedzy producenta, same tumany nie wiedzą co produkują i jak udoskonalic swój wyrób. A wystarczy zapytac TB, on za takie informacje mogłby na forum udzielac sie wyłacznie hobbystycznie, rzucic firmę w diabły i zyc jak lord w zamian za tą niesamowitę wiedzę. Ile by dali producenci aby uzyskac takie parametry swoich wyrobów. Konkurencja by upadła, ale jest jak jest.bachus pisze:Tym bardziej, że:asolt pisze: Niesamowicie szybki jest postęp w tej dziedzinie.Nasz miszcz jako jedyny w Polsce badacz klimatyzatorów doszedł do wniosku, że ciepłownicy producenci w tych swoich DTRkach kłamią jak najęci. Pisze tu, bo gdzieżby indziej mógł napisać, że im mniej mocy się dostarcza do sprężarki to wydajność tej sprężarki wzrasta o tyle ile mniej dostarczymy.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Porównując zużycie w tym samym obiekcie od świerć wieku, osiągam kWh poniżej 5 gr.
Zwieńczeniem tej jedynie słusznej teorii jest to, że jeżeli nic nie dostarczymy do napędu tej sprężarki to osiągnie ona najwyższą z możliwych sprawność. Czyli wystarczy, ze jest i chłodzi/grzeje.
Co za tępaki ci producenci, niewiedzą, ze wyprodukowali perpetuum mobile. A miszcz, który na to wpadł nie może otworzyć im oczu bo tępaki producenci nie są w stanie uwierzyć, że coś tak genialnego wyprodukowali.
No ale najważniejsze, że są w śród nas ci co mocno wierzą to co nasz formułkowy miszcz wymyśli i zechce się z nami swą jakże błyskotliwą wiedzą podzielić.
ps.Zajebisty COP, cała Polska wali do miszcza obejrzeć to cudo!!!Tomasz_Brzeczkowski pisze: 19W i powietrze wchodzące do splita 25.2 wychodzące 23.st.C . (godzina 11.15)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2015, 13:36 przez asolt, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy z tego wynika jaki jest chwilowy COP?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co sądzić o DRT ce która podaje zakres mocy od 0.11kW a ja ma na swojej Toshibie daisekai
I jest Pan Pewien że sprężarka działa?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co sądzić o DRT ce która podaje zakres mocy od 0.11kW a ja ma na swojej Toshibie daisekai
no nie do końca jest to prawdą (z proporcjami że tak liczą) ponieważ, np, dla urządzenia RAS-10N3AVP-E+ RAS-B10N3KVP-E podają odpowiednio (dla grzania):Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie wiem kto pisze te DTR-ki.
Ale wiem, że :
poprosiłem kilka najbardziej znanych firm o faktyczny pobór mocy przy zmniejszonym wydatku bo nie jest on proporcjonalny jak podają w dtr-kach. Byli zdziwieni, że tak jest i żadnych badań nie mają. Po prostu jak COP 5 przy 100% to bez badań wpisali 5 przy minimum. jak pobiera 100W daje 500 i jak 500 to 2500.
Jak ktoś założy podlicznik, to ewidentnie zobaczy, że to nieprawda, że COP znacznie wzrasta.
Zwróciłem się do Instytutu w Radomiu o kosztorys takiego badania, odmówiono mi przedstawienia kosztorysu.
Za pisanie o tym na FM - mam za każdym razem 2 tygodnie ban.
KWh po 5 i mniej groszy wielu bogatym firmom (Vissmann Junkers Danfoss ...) nie pasuje.
Zakres: 0,8 - 5,8 Kw
pobór: 0,15 - 0,63 - 1,90 kwh
Daje nam to 0,8/0,15 = 5,33
a dla maksymalnego 5,8/1,9 = tylko 3,05
I nadal przeglądając wiele urządzeń zwykle te typowe minisplity ścienne mają jednak lepsze parametry od kanałowych, kasetowych - jak to piszą komercyjnych.
Zgoda jednak pełna w tym, że im mniej pobiera tym większy współczynnik EER i COP. Czyli dla tych urządzeń najlepiej jest gdy pracują na minimum.
Szkoda tylko, że Pan dla swojej TOshiby w sklepie nie ma DTR'ki z podanymi poborami. Możnaby się jakoś odnieść do tego.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie zajrzę, ale, gdyby nie działała to co schładza powietrze przechodzące przez splita o 2,2 st.? Najmniejszy zauważony pobór był 15W.Maniak pisze:I jest Pan Pewien że sprężarka działa?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co sądzić o DRT ce która podaje zakres mocy od 0.11kW a ja ma na swojej Toshibie daisekai
Obecnie 190W od góry 26st C na wyjściu 14,5st.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czyli praca non stop i rekuperacja z wentylacji .Zgoda jednak pełna w tym, że im mniej pobiera tym większy współczynnik EER i COP. Czyli dla tych urządzeń najlepiej jest gdy pracują na minimum.
A może to i lepiej.Szkoda tylko, że Pan dla swojej TOshiby w sklepie nie ma DTR'ki z podanymi poborami. Możnaby się jakoś odnieść do tego.
Nieproporcjonalne zyski energetyczne silników DC przy zmniejszonym wydatku, zaobserwowałem przy centralach wentylacyjnych. Zastanowiło mnie czy tak samo będzie ze sprężarkami. Zadzwoniłem do głównego konstruktora we Frapolu (Marcina Witka ) - powiedział, że nie słyszał, by ktoś to badał, ale dlaczego ma być inaczej.
Wydawałoby się, dlaczego producent ma utajniać, czy przekłamywać te dane? Nie logiczne , prawda?
A Pan poczyta w innym miejscu:
Zakres pracy od -15 do +45 st.C.
Nie testował Pan zimą, ale ja miałem -23 (3 luty 2012) i sklep oraz mieszkanie bez problemów ogrzało. Ale testował Pan to ostatnimi dniami. Ja mam jednostkę zewnętrzną na dachu pokrytym czarną papą, jestem więc pewien, że temperatura znacznie przekraczała 45 st. I co nie pracowało? Dlaczego taki zakres podali????
Widzi Pan, ja też dociekliwy jestemTomasz_Brzeczkowski pisze:Czyli praca non stop i rekuperacja z wentylacji .Zgoda jednak pełna w tym, że im mniej pobiera tym większy współczynnik EER i COP. Czyli dla tych urządzeń najlepiej jest gdy pracują na minimum.
A może to i lepiej.Szkoda tylko, że Pan dla swojej TOshiby w sklepie nie ma DTR'ki z podanymi poborami. Możnaby się jakoś odnieść do tego.
Nieproporcjonalne zyski energetyczne silników DC przy zmniejszonym wydatku, zaobserwowałem przy centralach wentylacyjnych. Zastanowiło mnie czy tak samo będzie ze sprężarkami. Zadzwoniłem do głównego konstruktora we Frapolu (Marcina Witka ) - powiedział, że nie słyszał, by ktoś to badał, ale dlaczego ma być inaczej.
Wydawałoby się, dlaczego producent ma utajniać, czy przekłamywać te dane? Nie logiczne , prawda?
A Pan poczyta w innym miejscu:
Zakres pracy od -15 do +45 st.C.
Nie testował Pan zimą, ale ja miałem -23 (3 luty 2012) i sklep oraz mieszkanie bez problemów ogrzało. Ale testował Pan to ostatnimi dniami. Ja mam jednostkę zewnętrzną na dachu pokrytym czarną papą, jestem więc pewien, że temperatura znacznie przekraczała 45 st. I co nie pracowało? Dlaczego taki zakres podali????
Jednak z chęcią uzbierałbym więcej danych od innych użytkowników różnych urządzeń. nie ma co ale Toshiba to jednak marka nie byle jaka w porównaniu z tym chińczykiem gree. U pana SCOP powyżej 5 a tutaj raptem 3,8. Ale już toshiby kanałowe mają SCOP'y podobne do gree bo od 3,6 - 4,04.
Wracając jeszcze do zimy to jak zacznie się grzanie to z chęcią będę oczekiwał poborów u Pana.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jakby nie liczyć, to jest to najtańsze źródło w instalacji i eksploatacji. A ja dalej nie wiem, dlaczego DTR-ki podają znacznie gorsze dane. Mało tego, jak dopytuję się o tabele z pomiarów, to nikt (nawet producent ) tego nie ma!Widzi Pan, ja też dociekliwy jestem Smile Czekam na zimę i będę zbierał dane. Co do testów ostatnich to akurat sprężarka w moim przypadku jest w cieniu Smile. Tak czy siak bije dane katalogowe na głowę bo w DTR'ce podają pobór nominalny 1,05 Kwh dla danych 27C wewnątrz i 35 C na zewnątrz. Tymczasem użytkownik miał 37C na zewnątrz i 26C wewnątrz ustawione plus gotowanie w domu, 5 osób, TV, komputer i urządzenie brało 350-400W. Dom 95m2. W takim razie jaki był EER?! Smile Ile mocy chłodniczej z tego poboru dawał?
Niedługo (jak się to rozpowszechni - a musi, bo jest za tanio i za komfortowo) , że to wszystko oczywiste i że od dawna fachowcy o tym wiedzieli.
Tak było z z odzyskiem ciepła 25 lat temu.