zużycie - 8 kWh/24 w niedzielę.
Przy ciągłej pracy - w taki sam upał 2,6 kWh /24

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Teraz pobiera 182W .
Na ON/OFF - 500-600W czyli więcej niż katalog.

Termostat jest ustawiony na 25 st,C a klimatyzacja na 27 ( by sterował nią termostat zewnętrzny.RobertKGB pisze:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Teraz pobiera 182W .
Na ON/OFF - 500-600W czyli więcej niż katalog.
Zaraz zaraz nie wiem czy dobrze rozumiem.
1- w pierwszym przypadku sprężarką steruje termostat nastawiony np na 21stC, sprężarka pracuje na 100% mocy lub 0% gdy osiągnie ta temperaturę.
2- w drugim przypadku sprężarka chodzi bez przerwy na stałych "obrotach" z pominięciem termostatu np 50% mocy tak ?
Tu temperatura 25 st.C jest ustawiona na klimatyzacji i sprężarka chodzi non stop, a % jest zależny od chwilowych potrzeb,2- w drugim przypadku sprężarka chodzi bez przerwy na stałych "obrotach" z pominięciem termostatu np 50% mocy tak ?

RobertKGB pisze:OK rozumiem , czyli druga sytuacja jest normalnym trybem pracy klimatyzacji.
to tak jak by mieć 10l paliwa w zbiorniku i jakim trybem dojadę dalej :
1. Gaz do dechy osiągam prędkość max i gaszę silnik, po zatrzymaniu znowu gaz do dechy i gaszę silnik ......
2. Osiągam prędkość optymalna , tempomacik i wio do przodu.

Niekoniecznie. Z drugiej strony im większa sprężarka tym mniejszy COP przy 100%RobertKGB pisze:Więc wniosek z tego taki, że ogrzewanie/chłodzenie klimatyzatorem opłaca się przewymiarować , oczywiście w granicach rozsądku.
Panie Tomaszu pobiera 12W bo działa tylko jednostka wewnętrzna. Obserwując cały czas urządzenie gree kanałowe zauważam to samo działając cały czas pobiera dziennie 3-4 kwh. W trybie on-off testu nie robiłem bo testy nie u mnie więc się nie bawiłem tak, ale może się uda sprawdzić. Najmniej urządzenie pobierało ze sprężarką i j. wewn 280W. Czyli sprężarka 250W i j. wewn. 30W. Natomiast sama j, wewn. 20W (odpowiednik Pana 12W).Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Ps. aktualnie moja toshiba pobiera 12W
Przewymiarowanie nie jest dobre jak w każdym przypadków, ponieważ urządzenia nie są w stanie zejść poniżej pewnego minimum. Podam przykład z tego co obecnie obserwuje. otóż inwerter o mocy 3,5kw działa w zakresie poboru mocy od 0,22-1,4 a już inwerter 5kw w zakresie 0,55 - 2,2. Lepiej dobierać więc w sam raz a im sam raz mniejszy tym lepiej. To trochę podobnie jak z kotłami C.O., które zawsze przewymiarowują co jest błędem.RobertKGB pisze:Więc wniosek z tego taki, że ogrzewanie/chłodzenie klimatyzatorem opłaca się przewymiarować , oczywiście w granicach rozsądku.

To jak 54W rozpisać? Tyle wentylator nie pobiera bo lekko chłodnym dmucha.Panie Tomaszu pobiera 12W bo działa tylko jednostka wewnętrzna. Obserwując cały czas urządzenie gree kanałowe zauważam to samo działając cały czas pobiera dziennie 3-4 kwh. W trybie on-off testu nie robiłem bo testy nie u mnie więc się nie bawiłem tak, ale może się uda sprawdzić. Najmniej urządzenie pobierało ze sprężarką i j. wewn 280W. Czyli sprężarka 250W i j. wewn. 30W. Natomiast sama j, wewn. 20W (odpowiednik Pana 12W).

Ja dane odczytuję z 2 podliczników. osobno j. wew. osobno zewn. 54 W może być przy rozpędzaniu się sprężarki chyba, że utrzymuje się dłużej to już nie. Nie ma Pan danych katalogowych od min do max poboru mocy? Patrzę teraz na daiseikai RAS-10G2AVP-E + RAS-10G2KVP-E g i ma zakres od 0,11 Kwh - 0,9Tomasz_Brzeczkowski pisze:Aktualnie 54WTo jak 54W rozpisać? Tyle wentylator nie pobiera bo lekko chłodnym dmucha.Panie Tomaszu pobiera 12W bo działa tylko jednostka wewnętrzna. Obserwując cały czas urządzenie gree kanałowe zauważam to samo działając cały czas pobiera dziennie 3-4 kwh. W trybie on-off testu nie robiłem bo testy nie u mnie więc się nie bawiłem tak, ale może się uda sprawdzić. Najmniej urządzenie pobierało ze sprężarką i j. wewn 280W. Czyli sprężarka 250W i j. wewn. 30W. Natomiast sama j, wewn. 20W (odpowiednik Pana 12W).