Wady i zalety takiej technologii znalazłem tutaj.Enerbau pisze:Różnica jest w zużyciu energii potrzebnej do ogrzewania.
Domy pasywne zużywają poniżej 15 kWh/m2/rok.
Domy bardzo niskoenergetyczne pomiędzy 15 kWh/m2/rok, a 30 kWh/m2/rok
Domy niskoenergetyczne zaczynają się przy zapotrzebowaniu na energię poniżej 60 kWh/m2/rok.
Dom pasywny czy energooszczędny?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Dom pasywny czy energooszczędny?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W domach izolowanych, z definicji nie montuje się pośrednich (centralnych ) systemów ogrzewania, skąd więc De Dietrych MOŻE ZNAĆ SIĘ NA ENERGOOSZCZĘDNOŚCI!!!???kostekk pisze:Wady i zalety takiej technologii znalazłem tutaj.Enerbau pisze:Różnica jest w zużyciu energii potrzebnej do ogrzewania.
Domy pasywne zużywają poniżej 15 kWh/m2/rok.
Domy bardzo niskoenergetyczne pomiędzy 15 kWh/m2/rok, a 30 kWh/m2/rok
Domy niskoenergetyczne zaczynają się przy zapotrzebowaniu na energię poniżej 60 kWh/m2/rok.
hm ja zawsze myślalam ze pasywny to wlasnie oznacza m in energooszczedny
ale okazuje się ze nie do konca
bardzo fajnie to tlumaczy ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=93J2wS5h8G0 poza tym w przypadku pasywnych domow czesto nie idzie to w parze w ogóle z oszczędnościa bo siądzie ci rekuperator albo pompa i dwa razy tyle wyda się na naprawę 
hm ja zawsze myślalam ze pasywny to wlasnie oznacza m in energooszczedny
ale okazuje się ze nie do konca
bardzo fajnie to tlumaczy ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=93J2wS5h8G0 poza tym w przypadku pasywnych domow czesto nie idzie to w parze w ogóle z oszczędnościa bo siądzie ci rekuperator albo pompa i dwa razy tyle wyda się na naprawę 
Cos w tym jest.. niestety. Filmik swietny, daje do myslenia 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Można wiedzieć ile się wydaje na naprawę pompy ciepła czy rekuperatora?animka pisze:hm ja zawsze myślalam ze pasywny to wlasnie oznacza m in energooszczedny :) ale okazuje się ze nie do konca :) bardzo fajnie to tlumaczy ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=93J2wS5h8G0 poza tym w przypadku pasywnych domow czesto nie idzie to w parze w ogóle z oszczędnościa bo siądzie ci rekuperator albo pompa i dwa razy tyle wyda się na naprawę :)
Czy Pani oglądała ten film? Co tam jest fajnie wytłumaczone?
Odkąd to domy pasywne są energooszczędne????
Panie Tomaszu, animka to spamerka, a wklejony link, to kolejny spamerski wpis.
Dyskusja ze spamerami nie ma sensu. To są forumowe śmieci, które tylko obniżają poziom forum
i odstraszają ludzi poszukujących pomocy!
Dyskusja ze spamerami nie ma sensu. To są forumowe śmieci, które tylko obniżają poziom forum
i odstraszają ludzi poszukujących pomocy!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bardzo dobrze, że tyle spamu. Czyta się nie tylko spam, ale i wyjaśnienie.
Ponieważ szkolnictwo leży... jeszcze w XXI wieku wypuszcza się na rynek tumanów proponujących pośrednie ogrzewanie gazem czy węglem. A jak nawet ktoś z pompą ciepła się trafi, to okazuje się, że nie zna jej działania i nie wie jak ją montować. Są nawet tacy, co pompę ciepła montują w miejsce kotła gazowego do grzania wody i podłogi. Należy pisać o źle wykształconych szkodnikach, wcześniej czy później ktoś na politechnice zacznie myśleć. Myślenie ma przyszłość, ogrzewanie centralne, żadnej.
Ponieważ szkolnictwo leży... jeszcze w XXI wieku wypuszcza się na rynek tumanów proponujących pośrednie ogrzewanie gazem czy węglem. A jak nawet ktoś z pompą ciepła się trafi, to okazuje się, że nie zna jej działania i nie wie jak ją montować. Są nawet tacy, co pompę ciepła montują w miejsce kotła gazowego do grzania wody i podłogi. Należy pisać o źle wykształconych szkodnikach, wcześniej czy później ktoś na politechnice zacznie myśleć. Myślenie ma przyszłość, ogrzewanie centralne, żadnej.
Ja zdecydowałam się z mężem na zakup domu energooszczędnego z przyczyn...finansowych. Niektóre są drogie, ale w trakcie użytkowania to wszystko się zwraca. Mi się podobają takie http://www.altbud-domy.pl. Tu też możesz poczytać trochę info na temat takich domów. Może się przyda. 
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Co z tego, że wybudowany jako energooszczędny, skoro zaplanowane ma nieenergooszczędne centralne ogrzewanie. Jedno zaprzecza drugiemu.olalisaka pisze:Ja zdecydowałam się z mężem na zakup domu energooszczędnego z przyczyn...finansowych. Niektóre są drogie, ale w trakcie użytkowania to wszystko się zwraca. Mi się podobają takie http://www.altbud-domy.pl. Tu też możesz poczytać trochę info na temat takich domów. Może się przyda.
.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dobrze jak projektant, zna się trochę na projektowaniu, energooszczędnym. Mało tego, przynajmniej niech wie co to znaczy!olalisaka pisze:Ja zdecydowałam się z mężem na zakup domu energooszczędnego z przyczyn...finansowych. Niektóre są drogie, ale w trakcie użytkowania to wszystko się zwraca. Mi się podobają takie http://www.altbud-domy.pl. Tu też możesz poczytać trochę info na temat takich domów. Może się przyda. :lol:
Pani Sobie wyobrazi, że do bolida formuły 1 "projektant" wkłada sinik od walca drogowego.
-
Domik Pasywny
- Początkujący

- Kontakt:
Domy pasywne to przyszłość, za kilka lat tylko takie będą budowane.
My właśnie realizujemy taki projekt pod Lublinem, aktualnie jest już dach i mamy nadzieję, że na sierpień będzie już gotowy - pasywny dom pokazowy. Oczywiście z certyfikatami i po testach szczelności. Ciekawych zapraszamy na budowę już teraz

My właśnie realizujemy taki projekt pod Lublinem, aktualnie jest już dach i mamy nadzieję, że na sierpień będzie już gotowy - pasywny dom pokazowy. Oczywiście z certyfikatami i po testach szczelności. Ciekawych zapraszamy na budowę już teraz

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Raczej przeszłość. Domy pasywne to utopia. Wolę domy zużywające 4 x mniej przy większym komforcie . Poza tym domy aktywne są tańsze.Domik Pasywny pisze:Domy pasywne to przyszłość, za kilka lat tylko takie będą budowane.
My właśnie realizujemy taki projekt pod Lublinem, aktualnie jest już dach i mamy nadzieję, że na sierpień będzie już gotowy - pasywny dom pokazowy. Oczywiście z certyfikatami i po testach szczelności. Ciekawych zapraszamy na budowę już teraz :)
wygląda trochę jak stodoła z garażem na dwa ciągniki i WueSKę, ale to kwestia gustu.
Ciekawa wizualizacja. Czy można zapytać o grubość izolacji do gruntu i rodzaj systemu ogrzewania?Domik Pasywny pisze:Domy pasywne to przyszłość, za kilka lat tylko takie będą budowane.
My właśnie realizujemy taki projekt pod Lublinem, aktualnie jest już dach i mamy nadzieję, że na sierpień będzie już gotowy - pasywny dom pokazowy. Oczywiście z certyfikatami i po testach szczelności. Ciekawych zapraszamy na budowę już teraz![]()