Szambo zwykłe czy przydomowa oczyszczalnia ścieków?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: szambo zwykłe czy przydomowa oczyszczalnia ścieków?
Ja mam wybudowane szambo i nie ma żadnego problemu z odpadami.
-
PiotrNiski
- Zaawansowany

Odpowiadając na jedno z pytań koszt takiej przydomowej oczyszczalni to około 15 tys. Piszę tak plus minus w zależności co się wybierze
. Przy swoim domu mam oczyszczalnie przydomowe i wyszło mnie coś około 13 tyś. ale to jakiś rok może dwa lata temu. Oczywiście możesz się starać o dotacje tylko musisz udać się do odpowiedniego organu 
Moim zdaniem jeśli kogoś ni stać na przydomową oczyszczalnie to powinien wybrać szambo, najlepiej betonowe takie jak tu czystyzysk.eu Z tego co wiem jest trwalsze niż plastykowe. My mamy szambo bo na POŚ nie dostaliśmy zgody.
Wszystko zależy od budżetu. Nie ma co się spinać i porywać na przydomową oczyszczalnię jeżeli budżet pozwala tylko na szambo.
Ja się jeszcze zastanawiam czy u siebie nie zamontować zbiorników na deszczówkę. Podobno świetnie się sprawdzają.
Ja się jeszcze zastanawiam czy u siebie nie zamontować zbiorników na deszczówkę. Podobno świetnie się sprawdzają.
i am who i am
Przydomowa oczyszczalnia ścieków super sprawa tylko trzeba przemyśleć gdzie ma się znajdować bo w okolicy będzie czuć nieprzyjemny zapach.
Jeśli chodzi o porządne oczyszczalnie ścieków, nie takie z castoramy to w zasadzie można bez obaw je montować. Np. takie rozwiązania: zbiorniki.szczecin.pl/index.php/dom-i-ogrod/oczyszczalnie/kingspan/biodisc do domów jednorodzinnych są jak najbardziej ok.
urodzony optymista
Przeczytaj jeszcze raz swój post.
Wydaje mi się z tego co już się naczytałam że szambo jest mniej awaryjne, tańsze i wygodniejsze
Dobre opinie ma firma aquatechnika która produkuje zbiorniki na szambo. Chyba nie bawiłabym się w samodzielną oczyszczalnię ścieków. Sprawa zapachu także jest ważna.
Postaranie się o zgodę na POŚ to chwila moment więc nie wiem w czym problem. Poza tym przydomowa oczyszczalnia biologiczna taka jak np. tu aquaclear24.pl jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż szambo bo nie ma tego brzydkiego zapachu, wywóz jest o wiele tańszy i można tą wodę później wykorzystać w ogrodzie. Może i kosztuje więcej ale koszty szybko się zwracają a szambo to studnia bez dna - trzeba co chwilę płacić za wywóz.
-
KTH
Budowa i konstrukcja ma bardzo duże znaczenie dla szamba, te szamba są specjalnie zaprojektowane pod względem wytrzymałości konstrukcyjnej na siły hydrostatyczne wód gruntowych. Problem w tym że większość ceną się sugeruje

Bogatemu wszystko wolno!
Może za to samo i 3 razy płacić
Ludzie myślący robią coś raz, a dobrze, nawet jeżeli to więcej kosztuje.
Jakość ma swoją cenę, ale tylko raz.
Fahofcy i tak wiedzą lepiej, a potem płacz i zgrzytanie zębów
Może za to samo i 3 razy płacić
Ludzie myślący robią coś raz, a dobrze, nawet jeżeli to więcej kosztuje.
Jakość ma swoją cenę, ale tylko raz.
Fahofcy i tak wiedzą lepiej, a potem płacz i zgrzytanie zębów
-
KTH
tak na prawdę ze starego zbiornika można zrobić eko szambo ... kwestia wiedzy jak
A czy ktoś z was się orientuje jakie warunki trzeba spełniać, aby na swojej działce postawić zbiorniki z oczyszczalnią ścieków? Z tego co słyszałem, problemem może być na przykład studnia. Może orientujecie się w tej kwestii?
Witam,
Gdy mi instalowali zbiornik betonowy, pospolite szambo, podali mi następujące odległości:
-granica działki min. 2m od ścianki zbiornika
-studnia min. 15 metrów
Wybrałem optymalne miejsce i już, z drenażem wydaje mi się, że te odległości będą takie same.
Gdy mi instalowali zbiornik betonowy, pospolite szambo, podali mi następujące odległości:
-granica działki min. 2m od ścianki zbiornika
-studnia min. 15 metrów
Wybrałem optymalne miejsce i już, z drenażem wydaje mi się, że te odległości będą takie same.
z poważaniem
Łukasz
Łukasz
Szambo nie jest do tego by je drenować ma być bezodpływowe i szczelne!