czas podtrzymania w piecu na ekogroszek

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Kumek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Kumek »

Jak wiadomo piec pracuje w trybie automat i podtrzymanie. MAm pytanie czy są jakieś orientacyjne czasy lub ktoś może napisać jak to wygląda w jego przypadku.
Chodzi o to że np. piec jak przejdzie z automatu na potrzymanie to w tym podtrzymaniu pracuje jakieś 15 min i wraca ponownie do automatu. W automacie popracuje 5 min i wpada poniwnie w podtrzymanie.
Myślę że te czasy mogą świadczyc o optymalnym ustawieniu pieca.
np. piec źle ustawiony pracuje w pdtrzymaniu 6 min nastepnie powraca w automat i pracuje 20 min w automacie by dobić temperaturę i przejśc w podtrzymanie.
A dobry piec np. podtrzymanie 20 min a w automacie 3 min by dobić temp. i wpada w podtrzymanie.

Zamieszałem trochę ale pewnie wiecie o co chodzi.

karlita
Początkujący
Początkujący

Post autor: karlita »

nie wiem jak w innych piecach ale ja u siebie mam podtrzymywanie ognia co 20 min na 20 s, a poza tym piec włacza się jak spadnie temp. poniżej nastawionej....
pozdrawiam

Kumek
Zainteresowany
Zainteresowany

Chodzi o coś innego.
Piec w automacie ma czasy podawania paliwa , długości podawania , przedmuchy itd. jak rozgrzeje piec do zadanej temperatury np.60 stopni to przechodzi w czas podtrzymania, i wówczas są inne czasy podawania i przedmuchu. jesli temp. spadnie o histerezę np 2stopnie to wraca ponownie w automat.
Chodzi o to jak długo wasze piece potrafią w podtrzymaniu utrzymać temperaturę.
U mnie jest tak że w podtrzymaniu pracuje jakieś 13-15 min. w tym czasie temperatura spadnie o tą histerezę i włącza się atomat na jakieć 10 min by podnieś temp. I tak cyklicznie.

mezzo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mezzo »

Witam w moim piecyku jest bardzo podobnie 17 kw ok 15 min przerwy ok 5 do 10 min pracy

Kumek
Zainteresowany
Zainteresowany

Wielkie dzięk.i No właśnie o to chodzi . Też mam 17KW tylko firma "Stanisław Krzaczek" chyba Puławy.

Awatar użytkownika
tomnie
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomnie »

A ja ma HEF-a 75 KW z podajnikiem bocznym sterownikiem GECO z pompą z Leszna . Gość ,który instalował piec powiedział że najlepsza praca tego pieca to zakres min. 58 st. max. 80 st.
Pompa ma regulowaną wydajność oraz kilka trybów pracy jednym z nich jest tryb nocny – tzn. pompa się wyłącza na czas pracy pieca - jak piec zagrzeje to się odpala .
Wczoraj w ramach wolnych mocy przerobowych protestowałem sobie ten tryb pracy i okazuje się że pompa obniżyła temperaturę na piecu do 45 st. , wyłączyła się -odpalił piec i podgrzał temperaturę do 64 st. Zastanawiam się czy te 45 st. to nie zbyt niska temperatura dla pieca .
Normalnie mam piec ustawiony na pracę w zakresie min 60 st. max 75 st.-praca ciągłą pompy .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”