Jesteś w dużym błędzie, są Polskie firmy produkujące kolektory próżniowe i są to kolektory o bezpośrednim przepływie a nie Cińskie heat pipe. Tym właśnie się różnią.paveu2 pisze:Wszyscy Ci, którzy oferują kolektory próżniowe oferują produkty z Chin. Bez dwóch zdań.
Jakiego producenta kolektory wybrać
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jakiego producenta kolektory wybrać
Rury są wszędzie te same co za tym idzie absorber jest zawsze produkcji chińskiej. To, że magistrale, króćce, wełna itp. pochodzą z innych krajów to ok może tak być (np. firmy na V w pewnych przypadkach). Pamiętajmy, że kraj poskładania kolektora do kupy to nie kraj jego produkcji.
RAPczyn proszę o przykład.
Żeby była jasność. Nie mam na celu oczerniania sprzedawców. Apeluje tylko o nie mącenie ludziom w głowach.
Edit: Wiadomo jest Narva ale ich rur raczej próżno szukać w kolektorach na naszym i nie tylko naszym rynku
RAPczyn proszę o przykład.
Żeby była jasność. Nie mam na celu oczerniania sprzedawców. Apeluje tylko o nie mącenie ludziom w głowach.
Edit: Wiadomo jest Narva ale ich rur raczej próżno szukać w kolektorach na naszym i nie tylko naszym rynku
Jak są mniej więcej koszty kolektorów tej firmy? Chodzi mi o rząd wielkości
Kolektory próżniowe DS na bazie europejskich rur prózniowych i link do strony fabryki Narvapaveu2 pisze:Wszyscy Ci, którzy oferują kolektory próżniowe oferują produkty z Chin. Bez dwóch zdań. Czy lepsze czy gorsze to już wychodzi na pomiarach do SK. Proszę więc- bez oszukiwania. To prośba do sprzedawców bądź instalatorów.
http://depsol.pl/kolektory-prozniowe/
http://www.narva-bel.de/en/NARVA_Solar_ ... _1818.html
Od każdej reguły są wyjątki
Na kule słońce będzie padać prostopadle niezależnie od kata padania promieni ale tylko w jej centralnym punkcie wiec na bardzo ograniczonej powierzchni im dalej od centrum kąt robi się coraz większy.bachus pisze:Dało się wydłubać.

na powyższym zdjęciu widać że im dalej od "czubka rury" tym kat padania jest coraz większy. jednak to tylko jest przekrój poprzeczny.
jest jeszcze kat ustawienia całego kolektora i on jest stały to widać na drugiej grafice:

i tu jasno widać że jeżeli słońce jest "wysoko" promienie nie padają prostopadle na rury

na powyższej grafice rury termosowe wypadają tak świetnie bo pod uwagę brana jest tylko jedna płaszczyzna ( i brakuje informacji zawartych w pierwszym obrazku) a należy uwzględnić jeszcze kąt słońca względem kolektora (2 grafika)
Nie wnikając w szczegóły matematyczne: Rur Narva na 300 L zbiornik potrzeba srednio ok. 30, heatpipe termosowe zakłada się 40 lub 44 czasem nawet więcej. Rura narva ma 2 m dł. heat pipe 1,8 w przeliczeniu na metry bierzące naje to 60mb-Narva i 72mb-HP z czegoś ta różnica musi wynikać
Widzisz, istnieje coś takiego jak badania cieplne kolektorów słonecznych. Te badania wykonywane są w laboratoriach według jednej miary zawartej w normie. Podstawą do tych porównań było właśnie zamiana tekstu pisanego wynikła z raportu badań poszczególnych kolektorów na wersję graficzną przedstawiającą rys.1 bo w takich to właśnie warunkach wykonano pomiary.depsol pisze:
na powyższej grafice rury termosowe wypadają tak świetnie bo pod uwagę brana jest tylko jedna płaszczyzna
Właśnie w pierwszym obrazku kąt padania był dokładnie prostopadły w obydwu płaszczyznach, bo tak się bada kolektory.depsol pisze: ( i brakuje informacji zawartych w pierwszym obrazku) a należy uwzględnić jeszcze kąt słońca względem kolektora (2 grafika)
Dla czego tylko obrazki odnoszą się do jednej płaszczyzny to opisałem to dokładnie w tekście, może nie zauważyłeś. Powtórzę.
Opis zmian zachodzących w jednej płaszczyźnie jest tylko dla tego, że są to rysunki porównawcze i dodatkowa zamiana kąta w drugiej płaszczyźnie tak samo wpływa na wszystkie cztery porównania w ten sam sposób.
Rura czwarta jest właśnie rurą Narva i nie jesteś tych wyników podważyć bo są one oparte o raporty z badań.
Pomijanie tych szczegółów matematycznych jest błędem, bo właśnie one dają cały obraz kolektora i jego uzysk nie w chwili gdy na kolektor pada promieniowanie prostopadłe a uzysk uzyskiwany w pewnym okresie czasu np. dnia.depsol pisze: Nie wnikając w szczegóły matematyczne: Rur Narva na 300 L zbiornik potrzeba srednio ok. 30, heatpipe termosowe zakłada się 40 lub 44 czasem nawet więcej. Rura narva ma 2 m dł. heat pipe 1,8 w przeliczeniu na metry bierzące naje to 60mb-Narva i 72mb-HP z czegoś ta różnica musi wynikać
Jednak są. Ok. Jakiś cennik można otrzymać? Jestem ciekaw jaka jest ich cena.
[quote="bachus"][quote="depsol"]
Proszę mi powiedzieć jeszcze jaki konkretnie model kolektora próżniowego z U rurką był brany pod uwagę w tej kalkulacji? Producent, model
Proszę mi powiedzieć jeszcze jaki konkretnie model kolektora próżniowego z U rurką był brany pod uwagę w tej kalkulacji? Producent, model
Oczywiście, producent "BACHUS" typ : KSP12OPCdepsol pisze:bachus pisze:depsol pisze:
Jaką sprawność ma ten kolektor? bo w kalkulacji z katem padania promieni słonecznych przyjmuje Pan 76% a na stronie internetowej podane jest 89%.bachus pisze:depsol pisze:bachus pisze: Oczywiście, producent "BACHUS" typ : KSP12OPC
Mi z wstępnej kalkulacji biorąc pod uwagę max. moc kolektora w watach i powierzchnię apertury wyszło że ma ok 66%
76,3% w stosunku do pow. apertury, na stronie podana wartość jest w stosunku do pow. absorbera i jest to kolektor z lustrem.depsol pisze:
Jaką sprawność ma ten kolektor?
A jak cenowo się przedstawia? Jaki jest koszt zakupu tego kolektora?
Koszt kolektora KSP12OPCL czyli z lustrem wynosi 1950zł netto.michaal85 pisze:A jak cenowo się przedstawia? Jaki jest koszt zakupu tego kolektora?
Ja się w całości zdałem na usługę firmy Klimat (www.klimat-bartycka.pl). Oni zajmują się instalacją CO od początku do samego końca. Najlepiej im na początku podesłać ogólny plan domu, jakiś opis przez formularz na stronie, to wszystko wyjaśnią i wstępnie zaprojektują jak to miałoby wyglądać. Dobry kontakt, dokładnie wykonana instalacja z pompą ciepła!
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Do Despol:
Przejrzałem pobieżnie Twoją stronę www.
Kolektory tam widzę fajne. Nawet ich cena byłaby znośna, w porównaniu np. do wielkości zestawu.
Mam jedynie zastrzeżenia do ceny grupy solarnej na silnik prądu stałego, zasilanej z panela PV.
http://www.depsol-solary-sloneczne.pl/g ... larna-eu21
Wiem, że wszystko kosztuje ale ja za to cudo nie dałbym 1 899,00 zł. kiedy za 1500 zł. brutto* mogę mieć nowoczesną grupę solarną, w komplecie ze sterownikiem, z przepływomierzem elektronicznym, z czterema czujnikami temperatury, z pompą sterowaną elektronicznie (a nie poprzez załącz/wyłącz) firmy Hewalex.
Co do samych ruch, nie sprzeczam się, że są fajne i równie dobrze będę brał je pod uwagę, gdyż w przyszłości będę dokupywał solarów do już istniejących instalacji, które posiadam.
*// Hewalex na swej stronie internetowej podaje wyższą cenę ale kto kupuje bezpośrednio u producenta, kiedy może taniej przez pośrednika - co najmniej o wartość VAT?
Przejrzałem pobieżnie Twoją stronę www.
Kolektory tam widzę fajne. Nawet ich cena byłaby znośna, w porównaniu np. do wielkości zestawu.
Mam jedynie zastrzeżenia do ceny grupy solarnej na silnik prądu stałego, zasilanej z panela PV.
http://www.depsol-solary-sloneczne.pl/g ... larna-eu21
Wiem, że wszystko kosztuje ale ja za to cudo nie dałbym 1 899,00 zł. kiedy za 1500 zł. brutto* mogę mieć nowoczesną grupę solarną, w komplecie ze sterownikiem, z przepływomierzem elektronicznym, z czterema czujnikami temperatury, z pompą sterowaną elektronicznie (a nie poprzez załącz/wyłącz) firmy Hewalex.
Co do samych ruch, nie sprzeczam się, że są fajne i równie dobrze będę brał je pod uwagę, gdyż w przyszłości będę dokupywał solarów do już istniejących instalacji, które posiadam.
*// Hewalex na swej stronie internetowej podaje wyższą cenę ale kto kupuje bezpośrednio u producenta, kiedy może taniej przez pośrednika - co najmniej o wartość VAT?