no tyle to by było super!! chodzi ci pewnie o 25kg/dobę, nie wiem czy to mało czy dużo... jedni pisza o 50 kg/dobę inni o 10kg/dobę, na to ma wpływ bardzo dużo czynników.karlita pisze:mam schemat ale w domu (teraz jestem w pracy) ale zawór raczej jest założony dobrze bo sprawdzaliśmy to kilka razy i wygląda na to że jest ok...ale może piec jest jakoś xle podłaczony i z tego powodu ten zawór nie działa. Sama nie wiem....
a jeszcze jedno...to takie piece ile palą opału? to 25 kg na tydzień to jest dużo czy normalnie? Bo róznie ludzie piszą i juz sam nie wiem. Dla mnie na pewno jest to dużo
pilnie potzrebuje pomocy!!!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
A ja mam do Was pytanie : Czy macie zainstalowane sterowniki pokojowe?
Bo ja włanie zamówiłem do swego pieca i mam nadzieję ograniczyć spalanie.
Byłem u koegi i patrzyłem na taki piec z podłšczonym pilotem pokojowym i uwierzcie mi jego działnie jest zupełnie inne
U mnie np pompa CO cały czas przelewa wode w układzie (non stop schładza piec=więcej opały by utrzymac stała temp) pompa załšczana co jakis czas + wyższa temp na piecu =mniej opału do podtrzyamnia temp zadanej. Tylko nie wiem czy to zda egzamin przy starego typu grzejnikach i instalacji Jeli kto ma niech się podziali wrażeniami szczęłiwego posiadacza
Bo ja włanie zamówiłem do swego pieca i mam nadzieję ograniczyć spalanie.
Byłem u koegi i patrzyłem na taki piec z podłšczonym pilotem pokojowym i uwierzcie mi jego działnie jest zupełnie inne
U mnie np pompa CO cały czas przelewa wode w układzie (non stop schładza piec=więcej opały by utrzymac stała temp) pompa załšczana co jakis czas + wyższa temp na piecu =mniej opału do podtrzyamnia temp zadanej. Tylko nie wiem czy to zda egzamin przy starego typu grzejnikach i instalacji Jeli kto ma niech się podziali wrażeniami szczęłiwego posiadacza
to zależy od tego czy masz układ grawitacyjny czy nie... jeśli tak to po wyłączeniu pompy cała energia z kotła i tak będzie pchała sie w układ... ja u siebie mam piec na groszek,zawór mieszający, stary układ grawitacyjny i podpiety panel sterujący w przedpokoju, ustawione jest na nim parametr pompy na ciągłą pracę. Jest to panel przeznaczony wyłącznie do konkretnych regulatorów. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to opiszę jego działanie.
no wiem, że miałam przesłać ale juz wiem, że podłączone jest dobrze wszystko.
Temp. skała dlatego, żę był zamontowany zawór różnicowy a ogrzewanie nie jest grawitacyjne i tam cos się działo....jakiś przepływ wody tam gdzie go nie powinno być...no i juz z temperaturą mamy spokój, zawór działa...ładnie trzyma temp...opału pare kilo mniej wychodzi bo 25kg wystarcza 36 godz...więc w miarę ....
ale teraz musze lecieć bo kończeprace ...dzięki za odzew
pozdrawiam
Temp. skała dlatego, żę był zamontowany zawór różnicowy a ogrzewanie nie jest grawitacyjne i tam cos się działo....jakiś przepływ wody tam gdzie go nie powinno być...no i juz z temperaturą mamy spokój, zawór działa...ładnie trzyma temp...opału pare kilo mniej wychodzi bo 25kg wystarcza 36 godz...więc w miarę ....
ale teraz musze lecieć bo kończeprace ...dzięki za odzew
pozdrawiam
karlitA
Karlita, jak Ci wystarcza 25kg na ponad dobę, to kocioł jest super ustawiony, pewnie opał też 1klasa i PiD nie potrzebujesz. Ewentualnie panel pokojowy może jeszcze odrobinę zaoszczędzi, ale moim zdaniem przy tak małym spalaniu zbędne gadżety. 
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl