pilnie potzrebuje pomocy!!!

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

orelek
Początkujący
Początkujący

Post autor: orelek »

karlita pisze:mam schemat ale w domu (teraz jestem w pracy) ale zawór raczej jest założony dobrze bo sprawdzaliśmy to kilka razy i wygląda na to że jest ok...ale może piec jest jakoś xle podłaczony i z tego powodu ten zawór nie działa. Sama nie wiem....
a jeszcze jedno...to takie piece ile palą opału? to 25 kg na tydzień to jest dużo czy normalnie? Bo róznie ludzie piszą i juz sam nie wiem. Dla mnie na pewno jest to dużo
no tyle to by było super!! chodzi ci pewnie o 25kg/dobę, nie wiem czy to mało czy dużo... jedni pisza o 50 kg/dobę inni o 10kg/dobę, na to ma wpływ bardzo dużo czynników.

kriss7777
Początkujący
Początkujący

Post autor: kriss7777 »

A ja mam do Was pytanie : Czy macie zainstalowane sterowniki pokojowe?
Bo ja właœnie zamówiłem do swego pieca i mam nadzieję ograniczyć spalanie.
Byłem u koegi i patrzyłem na taki piec z podłšczonym pilotem pokojowym i uwierzcie mi jego działnie jest zupełnie inne
U mnie np pompa CO cały czas przelewa wode w układzie (non stop schładza piec=więcej opały by utrzymac stała temp) pompa załšczana co jakis czas + wyższa temp na piecu =mniej opału do podtrzyamnia temp zadanej. Tylko nie wiem czy to zda egzamin przy starego typu grzejnikach i instalacji Jeœli ktoœ ma niech się podziali wrażeniami szczꜳiwego posiadacza

orelek
Początkujący
Początkujący

to zależy od tego czy masz układ grawitacyjny czy nie... jeśli tak to po wyłączeniu pompy cała energia z kotła i tak będzie pchała sie w układ... ja u siebie mam piec na groszek,zawór mieszający, stary układ grawitacyjny i podpiety panel sterujący w przedpokoju, ustawione jest na nim parametr pompy na ciągłą pracę. Jest to panel przeznaczony wyłącznie do konkretnych regulatorów. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to opiszę jego działanie.

karlita
Początkujący
Początkujący

Post autor: karlita »

ja nie ma sterowników...i nie wiem czy to ma znaczenie..nie mam czujki na zewnatrz i przy moim sterowaniu nie mozna podłaczyć...zastanawiam się nad tym sterowaniem z algorytmem PID ale zastanawiam się czy to zda egzamin.....

karlita
Początkujący
Początkujący

sory ludzie...mój piec nie 25kg na tydzień tylko na dobę....chciałabym żeby to było na tydzień!!!!!!!!!!

karlita
Początkujący
Początkujący

ja nie mam układu grawitacyjnego....to sterowanie PID byłoby wskazane czy nie?

orelek
Początkujący
Początkujący

karlita pisze:ja nie mam układu grawitacyjnego....to sterowanie PID byłoby wskazane czy nie?
spokojnie i powolu...
miałaś podesłać schemat instalacji i nic do tej pory nie ma...

karlita
Początkujący
Początkujący

no wiem, że miałam przesłać ale juz wiem, że podłączone jest dobrze wszystko.
Temp. skała dlatego, żę był zamontowany zawór różnicowy a ogrzewanie nie jest grawitacyjne i tam cos się działo....jakiś przepływ wody tam gdzie go nie powinno być...no i juz z temperaturą mamy spokój, zawór działa...ładnie trzyma temp...opału pare kilo mniej wychodzi bo 25kg wystarcza 36 godz...więc w miarę ....
ale teraz musze lecieć bo kończeprace ...dzięki za odzew

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

karlitA

Post autor: Jarecki79 »

Karlita, jak Ci wystarcza 25kg na ponad dobę, to kocioł jest super ustawiony, pewnie opał też 1klasa i PiD nie potrzebujesz. Ewentualnie panel pokojowy może jeszcze odrobinę zaoszczędzi, ale moim zdaniem przy tak małym spalaniu zbędne gadżety. :D
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

karlita
Początkujący
Początkujący

Dzięki Jarecki...no mam nadzieję że będzie działał dobrze ten mój nabytek, ale ja sądziłam że te piece palą mniej...zanim kupilismy to jakoś nie wpadłam na to żeby pogadać z ludżmi na forum...
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”