SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

dareck70
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: dareck70 »

Panowie, jakieś efekty po zmianie softu? JCM podziałałeś coś przez weekend?
Ja obniżam nadmuch po 1 pkt dziennie - od wczoraj jest 27 (stary soft). Spróbuje zejść do takiej wartości, gdzie zacznie niedopalać.
Piszecie, że jest mniej niedopałów. Pokażcie zdjęcia palnika, popielnika.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Darku, może rozmawiajmy w jednym miejscu.
Wszyscy i tak mamy konta na forum Boleckiego.

Bolek wydzielił osobny wątek do dyskusji.

W każdym razie z newsów jest tak:
Byłem dzisiaj u chłopaków w ardeo. Testy będą w tym tygodniu, palnik trafi też w ręce specjalisty do wydania niezależnej opinii. Mam tutaj na myśli efekt rozmowy o kształcie ślimaka i sprawdzenie prototypu. Jak wyjdzie lepiej- będzie sukces, jak wyjdzie gorzej- trzeba będzie sprawę przeanalizować i przemyśleć dlaczego i rozciągnie się temat w czasie.

dareck70
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dareck70 »

jcm
Początkujący
Początkujący

Post autor: jcm »

Darek - tak próbowałem ale wydaje mi się, że nic się nie zmieniło, tak jak pisałem wcześniej przy dm.32 naprawde niewiele zmielonego towaru lądowało w popielniku - całego groszku wcale (pomimo że wciąż nie pali się po całości).
Kupiłem natomiast 2 worki innego opału, podobno ruski (tak naprawdę wydaje mi się że to nie typowy groszek tylko jakby to co zostało z przesiania miału czy grubszego węgla ale nieważne). Ustawienia zostawiłem jak na starym opale i troszkę więcej zmielonego i pojedyncze bryłki lądowały w popielniku. Nie zmieniałem jednak ustawień ponieważ wg SPP spalanie było sporo niższe (przy porównywalnych warunkach na dworze), być może dlatego że był on mniejszej granulacji i należałoby zmienić wagę podawanego opału.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

jcm pisze:Nie zmieniałem jednak ustawień ponieważ wg SPP spalanie było sporo niższe (przy porównywalnych warunkach na dworze), być może dlatego że był on mniejszej granulacji i należałoby zmienić wagę podawanego opału.
Na 101% :)
Im paliwo drobniejsze tym więcej ślimak podaje na minutę im grubsze podaje mniej ( wagowo ).

kedlaw01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kedlaw01 »

Jaką wagę mam ustawić jak palę cały czas miałem? Teraz mam 4g.

jcm
Początkujący
Początkujący

kedlaw01 pisze:Jaką wagę mam ustawić jak palę cały czas miałem? Teraz mam 4g.
Zapytaj na forum bolecki, tam niektórzy palą miałem (kaszpir, wuwok?)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

kaszpir i wuwok mają palniki żeliwne

miałem w ardeo pali jednak Kobra, jego można zapytać.

Albo włącz podawanie, jak zacznie zsypywać do popielnika zatrzymaj, wygarnij z popielnika, załącz podajnik na 5minut, zastopuj, zważ węgiel z popielnika i wynik pomnóż razy 12 - będzie przesyp godzinowy, teraz musisz go tylko przeliczyć na sekundy

kedlaw01
Początkujący
Początkujący

[quote="Jarecki79"]kaszpir i wuwok mają palniki żeliwne

miałem w ardeo pali jednak Kobra, jego można zapytać.

Albo włącz podawanie, jak zacznie zsypywać do popielnika zatrzymaj, wygarnij z popielnika, załącz podajnik na 5minut, zastopuj, zważ węgiel z popielnika i wynik pomnóż razy 12 - będzie przesyp godzinowy, teraz musisz go tylko przeliczyć na sekundy[/quote

Dziękuję za informację. Mi miał się lepiej pali niż eko. A jak się zmienia wagę bo wchodzę w tę opcję ale mogę zmienić z 4,5g na 45g czy coś w tym stylu ale dowolnej liczby nie?

jcm
Początkujący
Początkujący

Kedlaw widze ze jestes z Garwolina, gdzie tam uCiebie mozna kupic dobry miał?

kedlaw01
Początkujący
Początkujący

jcm pisze:Kedlaw widze ze jestes z Garwolina, gdzie tam uCiebie mozna kupic dobry miał?
Dobry miał? Nie wiem gdzie można taki kupić. Ja kupuję u Zagórskiego rosyjski - niby 26MJ - odsiew z reszty węgla, sporo dużych kawałków. Przy dość dużym dmuchaniu spala się na pyłek z kilkoma kalafiorami na szufladę.

jcm
Początkujący
Początkujący

Ja bywam w garw. Gdzie jest ten skład i po ile jest miał? Probowales jakiś groszek stamtąd?

kedlaw01
Początkujący
Początkujący

jcm pisze:Ja bywam w garw. Gdzie jest ten skład i po ile jest miał? Probowales jakiś groszek stamtąd?
Skład jest przy bazie PKS. Miał teraz jest po 520 zł, a groszek po 670zł. Ja jeżdżę przyczepką a później w domu sobie workuję. Eko też próbowałem, trochę się spieka ale w granicach przyzwoitości. Jeszcze w Garw. jest skład Składywęgla.pl, tam nie kupowałem a ceny niskie.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Co do ruskiego to najczęściej spala się dobrze
Sam trafiłem na złej jakości ruski w brico opisany przez Kinvestments na workach

To co Kedlaw wymienia, czyli składywęgla - w TVN był o nich dwukrotnie reportaż, oszukiwali na węglu sprzedając różne kaloryczności od miału po orzech pod różna wartością energetyczną a tymczasem jak wykazało dochodzenie dzeinnikarzy był to ten sam węgiel niesort z Rosji przychodzący przez granicę w Braniewie i tam cudownie sortowany dostawał różne kaloryczności i granulacje, twierdzili też,że mają polski węgiel, tymczasem żadna z polskich spółek nie przyznała sie w reportażu do współpracy z nimi, oszukiwali także na wadze sprzedawanego opału, w kolejnym artykule pokazywali też jak ładnie do tego domieszują kamienia, aby zwiększyć wagę....

kedlaw zmieniasz 4,5grama jako jednostkę i jako cyfrę - kredką przeskakujesz i zmienisz
, bez kredki to zmieniasz tylko g na deg, druga jednostka potrzebna do tłoków.....

zkruk1
Początkujący
Początkujący

Post autor: zkruk1 »

Hej,mam pytanko zamierzam kupić kocioł skam p plus 7kw.mam nowy mały domek do ogrzania 75m2.martwi mnie troche ten nowy palnik obrotowy,czy jest on juz sprawdzony?czy po ukończeniu gwarancji szlak go nie strzeli?czy wszystkie elementy palnika są wykonane z żeliwa?czy są jakieś elementy podajnika wykonane z żeliwa?jakie jest spalanie dobowe na tak zwanym podtrzymaniu?jaki jest pobór prądu takiego kotła z podajnikiem?pozdrawiam :D
zbyszek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”