Dzięki wielkie
Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
W sumie nie pomyślałem o tym. Cały czas zastanawiałem sie jak ustawić pracę pompki na stałe, a nie wpadłem na tak proste rozwiązanie jak zdławienie temp na zaworku. Dziś po powrocie do domu od razu zrobię test zobaczymy jak się będzie zachowywać. A swoją drogą wracając do pytania, da się zamontować jakiś siłownik jeśli tak to jaki i czy może to coś poprawić?
Dzięki wielkie
Dzięki wielkie
Kup sobie siłownik i termostat pokojowy (bezprzewodowy). Nim bedziesz płynnie obnizał i podwyzszał temperature w domu poprzez zwarcie stykow w termostacie. W irydzie ustawiasz podniesienie temperatury np +5c na podłogówke. Ja mam standardowo 30c (zawór całkowicie przymkniety) i to wystarczy aby wewntarz bylo 22c przy obecnej pogodzie. Gdy temperatura spadnie ponizej 21 w podłoge idzie wtedy 35c. Pompa pracuje non stop.
Najwieksze spadki mam przy ładowaniu CWU, nawet o 10c ale ustawilem sobie tryb odlaczenia pomp na 43c i załaczenia przy 46c jak kociol sie juz dobrze rozhula.
Przy obecnej pogodzie zuzycie eko wzroslo do ok 10kg/dobe.
Najwieksze spadki mam przy ładowaniu CWU, nawet o 10c ale ustawilem sobie tryb odlaczenia pomp na 43c i załaczenia przy 46c jak kociol sie juz dobrze rozhula.
Przy obecnej pogodzie zuzycie eko wzroslo do ok 10kg/dobe.
Wróciłem do domu i od razu zasiadłem przy kotłowni. Zbiłem zaworkiem temp do 30 stopni, na piecu wrzuciłem 35 i pompa chodzi non stop. Powiem że jest o niebo lepiej temp utrzymuje sie caly czas miedzy 57-59 z tym że teraz bardzo ciężko ma dobić do 60 (podtrzymania) właściwie mam wrażenie po ubytku węgla z podajnika że tej nocy nie dobił. A nawet jeśli to w podtrzymaniu nie wytrzymuje więcej niż 3 min. Aż się boję co będzie jak przyjdą mrozy i trzeba będzie dołączyć grzejniki do tego. Mam wrażenie że czeka mnie kosztowna zima :/marcin2372 pisze:
Ustaw pracę pompki na stałe tak jak doradzał Jarecki. Miałem podobny problem i kiedy pompka chodzi non stop jest znacznie lepiej. Są wahania temperatury , ale nie tak duże jak wcześniej.
Ja u siebie ustawiłem temperaturę 29 stopni na podłogę (zawór 3d) ,a na sterowniku 35. Ponieważ nie może jej osiągnąć pompa chodzi bez przerwy.
Witam
Jestem nowy na forum i piszę pierwszy raz.
Posiadam piec firmy Dragon - typ Duo moc 15 kW z sterownikiem IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC. Do pieca w zestawie wielopaliwowy palnik ELGOMAX i dmuchawa WPA 06. Ogrzewam dom 60m2 + zasobnik CWU 120 litrów. Układ ogrzewania ma pompę CWU i pompę CO. Przed pompami zamontowany zawór 3-drogowy(bez siłownika, jest tam skala od 1 do 10).W domu 4 kaloryfery z zamontowanymi termostatami oraz pilot G. Budynek ocieplony 10cm styropianem.
Problem polega na tym, że piec nie może utrzymać temperatury zadanej, trzyma od 3 do 5 minutna podtrzymaniu i znów się załącza. Na dobę zjada 25kg ekogroszku jak na taki mały domek to wydaje mi się trochę za dużo. Paliłem ekogroszkiem 22MJ, od 2 dni palę na próbe ekogroszkiem 27 MJ i dalej to samo i dalej to samo temperatura wzrasta do zadanej, czasami do 60 o a potem potrafi spaść nawet o 10 o. Spalanie jakie było takie jest ,worek 25 kg na dobe i w popielniku takie spieki popiołu.
W obecnej chwili testuję piec na ustawieniach:
1. Nastawa temp. kotła - 55
2. Dla 100% mocy
- czas między podawaniem - 30 s
- wydajność dmuchawy - 15
3. Dla 1% mocy
- czas między podawaniem 3minuty
- wydajność dmuchawy - 1
4. Podtrzymanie
- czas przedmuchu - 10
- czas przerwy - 15
- krotność podawania - 1
5. Czas podawania - 5 (zmieniłem z 10 sekund)
6. Nastawa temperatury CWU 40
Może potrafilibyście mi pomóc z ustawieniami sterownika bo siedze już od kilku dni w kotłowni i szlag mnie trafia.
Jestem nowy na forum i piszę pierwszy raz.
Posiadam piec firmy Dragon - typ Duo moc 15 kW z sterownikiem IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC. Do pieca w zestawie wielopaliwowy palnik ELGOMAX i dmuchawa WPA 06. Ogrzewam dom 60m2 + zasobnik CWU 120 litrów. Układ ogrzewania ma pompę CWU i pompę CO. Przed pompami zamontowany zawór 3-drogowy(bez siłownika, jest tam skala od 1 do 10).W domu 4 kaloryfery z zamontowanymi termostatami oraz pilot G. Budynek ocieplony 10cm styropianem.
Problem polega na tym, że piec nie może utrzymać temperatury zadanej, trzyma od 3 do 5 minutna podtrzymaniu i znów się załącza. Na dobę zjada 25kg ekogroszku jak na taki mały domek to wydaje mi się trochę za dużo. Paliłem ekogroszkiem 22MJ, od 2 dni palę na próbe ekogroszkiem 27 MJ i dalej to samo i dalej to samo temperatura wzrasta do zadanej, czasami do 60 o a potem potrafi spaść nawet o 10 o. Spalanie jakie było takie jest ,worek 25 kg na dobe i w popielniku takie spieki popiołu.
W obecnej chwili testuję piec na ustawieniach:
1. Nastawa temp. kotła - 55
2. Dla 100% mocy
- czas między podawaniem - 30 s
- wydajność dmuchawy - 15
3. Dla 1% mocy
- czas między podawaniem 3minuty
- wydajność dmuchawy - 1
4. Podtrzymanie
- czas przedmuchu - 10
- czas przerwy - 15
- krotność podawania - 1
5. Czas podawania - 5 (zmieniłem z 10 sekund)
6. Nastawa temperatury CWU 40
Może potrafilibyście mi pomóc z ustawieniami sterownika bo siedze już od kilku dni w kotłowni i szlag mnie trafia.
gregory80
Witam. Jestem tu nowy ale spróbuj ustawić przerwę w podtrzymaniu na 10. Miałem też spore spadki temp. Teraz jest już dobrze. Spalanie natomiast też mam jeszcze spore i jestem na etapie prób ustawień. Powierzchnia użytkowa 105m. Tylko grzejniki i CWU, Ściany porotherm 30 i 12 cm styropianu, dach 20cm wełny. Narazie pale czeskim groszkiem Ledvice. Spalanie przy -2 około 20kg. Zaczynam zmieniać siłe nadmuchu. Teraz mam 15. Ustawienia pieca wg Jareckiego i Cobry. Piec Witkowski 19kw. Pozdrawiam
witam..... jestem na etapie odpalania kotła termiko 19kw...ogrzewam nowy dom...dobrze ocieplony....15cm..poddasze ocieplone....strop rowniez...pow125m2 okolo 30m2 podłogowki 90m2 grzejniki...sterowanie iryd pid..na ustawiniach producenta powstaja spieki....na dzien dzisiejszy mam takie ustawienia....dla 100%...czas miedzy podawaniem 50sek...wydajnosc dmuchawy15bieg...czas podawania 12sek...dla 1%...czas miedzy podawaniem 3min. moc dmuch.1bieg......i nadal spieki wielkosci mandarynek....ogolnie steruje temp.pomieszczenia pilot R.Jak juz osiagnie temp zadana na pilocie to kocioł jest dosyc długi czas w potrzymaniu.....(w tym czasie co kocioł jest w podtrzymaniu spiekow praktycznie nie ma).............Wiec moj problem polega na tym ze w momncie kiedy kocioł pracuje w 100% powstaja spieki nawet wtedy kiedy oscyluje z moca np40%..........prosze o podpowiedzi co moge zmienic.......
Proponuje lekture z tego forum. Ktoś proponował zmienić częstotliwość podawania żeby wzruszyć groszek w palenisku. Właśnie pale czeskim ekogroszkiem i ciężko zrobic spieki ale spróbuj 30 przerwy i podawanie 6
ja lasnie walcze z ustawieniami na wszystkie strony
powiedzcie ile waszym zdaniem powinien spalac kocioł 25 kw (palnik ekoenergia),dom powiedzmy srednio ocieplony 180m2,mój kociołek przy tych pogodach pali 20 kg groszku na dobe,wydaje mi sie troche duzo
i jeszcze jedno jak powinien byc ustawiony zawór 3d

mam cos takiego, czy strzałka powinna byc bardziej na czerwonym czy niebieskim
moze ktos ogólnie wyjasni ja to działa
powiedzcie ile waszym zdaniem powinien spalac kocioł 25 kw (palnik ekoenergia),dom powiedzmy srednio ocieplony 180m2,mój kociołek przy tych pogodach pali 20 kg groszku na dobe,wydaje mi sie troche duzo
i jeszcze jedno jak powinien byc ustawiony zawór 3d

mam cos takiego, czy strzałka powinna byc bardziej na czerwonym czy niebieskim
moze ktos ogólnie wyjasni ja to działa
Piec Witkowski 19kw z podajnikiem ślimakowym. Palnik mała ekoenergia. Witam. Cieszyłem się że piec zaczął mi spalać 20kg ekogroszku czeskiego. Zacząłem palić naszym wysokoenergetycznym i worek 25 kg dziennie schodzi. Ustawienia jareckiego i kobry też się nie sprawdzają. Zmieniam codziennie na inne i to samo. W tej chwili mam dla 100% 32 przerwy, nadmuch 24. Dla 1% 2.40 i 3. Podtrzymanie 15, 12 i krotność 1. Podawanie 6. Przesłona otwarta. Palnika nie uszczelniałem, pali się równo na całej powierzchni. Spieki są ale łatwo się rozpadają.
Witam Serdecznie - Powiedz mi Bardzo prosze - czy ja dobrze zrozumialem - sterownik IRYD PID fuzzy lopgic ma mozliwosc zgrywania/logowania swojej pracy ??Jarecki79 pisze: Nagrałem tylko na kartę prace kotła z tych cykli i pliki poszły do firmy Prond.
Byloby Genialnie
Pozdrawiam
Piotrek
Witam,jest jakaś nowa wersja softu do sterownika?
Tak przez urządzenie serwisowe tzw. logger z kartą SD mogę do celów rozwojowych nagrywac pracę kotła, następnie plik wysyłam do obróbki do Prond...Fajowy pisze:Witam Serdecznie - Powiedz mi Bardzo prosze - czy ja dobrze zrozumialem - sterownik IRYD PID fuzzy lopgic ma mozliwosc zgrywania/logowania swojej pracy ??Jarecki79 pisze: Nagrałem tylko na kartę prace kotła z tych cykli i pliki poszły do firmy Prond.
Byloby Genialnie
Pozdrawiam
Piotrek
To tak w skrócie.
Czyli taki szary czlowiek jak ja nie ma mozliwosci logowania pracy kotla ?
No chyba, ze mozna zakupic taki logger.
No chyba, ze mozna zakupic taki logger.
zacytowałem siebie aby przypomnieć problem... "Faceoff" po poradził: "w 100%mocy mam 32sek pauza i nadmuch 17bieglaszczyk pisze:witam,
Mam kocił Skam-P 12 KW (sterownik jak w temacie + pilot R + czujnik temperatury) palę pierwszy sezon i zaczyna mnie to "palenie" niepokoić... Temperatury na zewnątrz na plusie a dzieje się coś "dziwnego".
Mam ustawienia na sterowniku: temperatura zadana: 50 stopni
dla 100% mocy: 59s - czas między podawaniem, dmuchawa 18
dla 1% mocy: 3 min czas między podawaniem, dmuchawa 4
czas przedmuchu: 12
czas przerwy 32 min
krotność podawania: 3
czas podawania: 5s
i co się dzieje: piec z trudem osiąga zadaną temperaturę - najczęściej pracuje w zakresie 48-49stopni - więc cały czas niemal jest w trybie "pracy". teraz nawet na dzień odłączyłem pompę od CWU dla odciążenia go, ale to niewiele daje... Efekt jest taki, że temperatura którą podaje mi termometr zamontowany na wyjściu rur dla grzejniki (mam je na górze domu) to ok 45 stopni - przez co na górze jest niezbyt ciepło. Na dole podłogówka - temperatura wody ok 40 st. więc jest OK... ciepło. (piec ogrzewa nowy dom, dobrze ocieplony, powierzchnia ok 120m)
Ale co będzie jak jak przyjdzie minus 20 stopni? teraz piec z trudem osiąga 50 stopni, a co będzie jak będę chciał go "rozpalić" do wyższych temperatur?
z góry dzięki za porady i sugestie
w 1% mocy mam pauza 2min.:45sek i nadmuch 1bieg
podawanie 6sekund
podtrzymanie co 25min, krotnośc 1, czas 10sekund
w menu kodowym 10
jak jest ciepło przedłużenie pracy pid 1st.C
jak jest zimno przedłużenie pracy pid 3st.C
zmiana tez szybkości pracy algorytmu z fabrycznego 21 na 35......
w menu 99
dmuchawę ustawiłem dla biegu 49 - 70%
dla biegu 1 - 8%
Zawsze mozesz szybko skorygowac ograniczajac moc kotła do np 70%
Moim zdaniem za mocno dmuchasz i za wolno podajesz.
Daj znac co sie zmienilo...."
Zmiana nastąpiła... piec osiąga temperaturę tylko mam wątpliwości co do ilości spalania: przy takich temperaturach jak obecnie (jak było w grudniu na minusie było podobnie) spalanie to ok 25kg na dobę - więc chyba nieco dużo jak na piec 12KW i powierzchnie ogrzewaną ok 120m - dodam że próbowałem palić trzema węglami: Z Chwałowic, PIeklorzem, i nie widzę różnic - macie jakiś pomysł co możnaby jeszcze zrobić? Dziękuję bardzo za poradę.
-
mariusz0776
- Początkujący

Przy moich ustawieniach dla
100% mocy przerwa 35 sek ,dmuchawa 7
1% mocy przerwa 2:10,dmuchawa 1
podawanie 3 sekundy
kocioł 15kW spala mi przy takich temperaturach ok 13kg na dobę. W domu temp 23-24 stopnie.
100% mocy przerwa 35 sek ,dmuchawa 7
1% mocy przerwa 2:10,dmuchawa 1
podawanie 3 sekundy
kocioł 15kW spala mi przy takich temperaturach ok 13kg na dobę. W domu temp 23-24 stopnie.