Gruby blat - fornir ?

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

lxspsv
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2014, 11:41

Gruby blat - fornir ?

Post autor: lxspsv »

Witam,

Jestem w trakcie projektowania kuchni i już na tym etapie chciałem się zorientować względem wykonalności głównie jednego z elementów - mianowicie blatu.
Generalnie podobają mi się grube (4-5cm?) proste blaty (bez zaobleń - kańciaste ;) ) - takie jak na zdjęciu niżej.
Pytanie dotyczy z czego one są z reguły wykonane?
Wyglądają oczywiście jak drewno, tylko jest to zapewne rozwiązanie dosyć drogie.
Podejrzewam, że najbardziej realistyczny byłby fornir, tylko...
czy jest to odpowiedni materiał na blat w kuchni?
czy się nie niszczy szybciej? nie odchodzi na rantach?
ogólnie czy jest praktykowany jako materiał na blat kuchenny? a może jest jakaś odpowiednia odmiana lepsza do tego np teak?
Mile widziane doświadczenia osób które posiadają takie blaty :)

I przy okazji mam drugie - czy duża jest różnica cenowa wykończenia lakierem, laminat i fornir?
Przyznam że jestem zielony w temacie i chciałem poznać chociaż rząd wielkości - żeby się nie okazało, że nawet fornir się nie zmieści w budżecie :)

Z góry dziękuje za rady i pozdrawiam,
Łukasz

Obrazek

lxspsv
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2014, 11:41

Re: Gruby blat - fornir ?

Post autor: lxspsv »

UP,

nikt nie ma fornirowanego blatu w kuchni? :)
to może chociaż info czego innego można użyć dla uzyskania takiego efektu?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnie”