Jestem w trakcie projektowania kuchni i już na tym etapie chciałem się zorientować względem wykonalności głównie jednego z elementów - mianowicie blatu.
Generalnie podobają mi się grube (4-5cm?) proste blaty (bez zaobleń - kańciaste
Pytanie dotyczy z czego one są z reguły wykonane?
Wyglądają oczywiście jak drewno, tylko jest to zapewne rozwiązanie dosyć drogie.
Podejrzewam, że najbardziej realistyczny byłby fornir, tylko...
czy jest to odpowiedni materiał na blat w kuchni?
czy się nie niszczy szybciej? nie odchodzi na rantach?
ogólnie czy jest praktykowany jako materiał na blat kuchenny? a może jest jakaś odpowiednia odmiana lepsza do tego np teak?
Mile widziane doświadczenia osób które posiadają takie blaty
I przy okazji mam drugie - czy duża jest różnica cenowa wykończenia lakierem, laminat i fornir?
Przyznam że jestem zielony w temacie i chciałem poznać chociaż rząd wielkości - żeby się nie okazało, że nawet fornir się nie zmieści w budżecie
Z góry dziękuje za rady i pozdrawiam,
Łukasz

