Centrala rekuperacyjno-wentylacyjna COMAIR

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

salv
Początkujący
Początkujący

Centrala rekuperacyjno-wentylacyjna COMAIR

Post autor: salv »

Witam,
planuję wykonanie u siebie instalacji wentylacyjnej, zainteresowałą mnie centrala Comair HRUC 380 FULL. Ma aluminiowy wymiennik o dużej powierzchni, co bardziej przekonuje mnie do niej, by pass 100% oraz brak nagrzewnicy.
Czy ktoś ją posiada i mógłby podzielić się opinią użytkowania?
Widziałem ją na żywo, oczywiście rozmawiałem z instalatorem, ale chciałbym, aby ktoś obiektywny się o niej wypowiedział.
Pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Centrala rekuperacyjno-wentylacyjna COMAIR

Post autor: Bolas »

Nie wiem jaką cenę ci zaproponowali ale i tak w zimie nie unikniesz oblodzenia wymiennika i spadku jego wydajności więc prędzej czy później będziesz montował grzałkę. Aluminiowy wymiennik jest dużo droższy sam kiedyś chciałem mieć taki ale bardziej przekonuje mnie polski producent firma FRAPOL.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Nagrzewnica do rozmrażania jest koniecznością przy wymiennikach z lamelami. A aluminiowe wymienniki "przegrały" z technologią,
Obrazek
z aluminium nie da się zrobić tak cienkich i "plisowanych" lameli.
Nie wiem jaką cenę
to cantrala do dom do 200m2 z kanałami to może nawet 15000zł

Maciejjo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Maciejjo »

Posiadam od ponad 2 lat, działa bez zastrzeżeń.
Nie zamarzła przez dwie zeszłe zimy.
Nie ma problemów typu: cieknie, kapie, skrapla się gdzie nie trzeba.
Nie hałasuje.
Sprawdzałem odzysk na początku po zamontowaniu przez 3 miesiące:
październik 2013, grudzień 2013, marzec 2014 wyniki w granicach 80% do 88%.
(Dolny Śląsk w terenach górskich)
Dokładne danę mogę ci przesłać na maila jak znajdę kajet z zapiskami.
Teraz zamierzam kupić nowy panel sterujący do podłaczenia do systemu inteligencji budynku, który sam sobie przygotowuję. (mam sterownik do programowania tygodniowego)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To dobra centrala, tyle, że ja wolę polskie. Mamy więcej doświadczenia i dłuższą tradycję.
Po co tygodniowe programowanie ( to jest w centralach ) tylko zastanawiam się po co.
Obrazek
Współczesna centrala pobiera poniżej 20 W i urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności.

Maciejjo
Zainteresowany
Zainteresowany

Współczesna centrala pobiera poniżej 20 W i urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności.
Nie rozumiem zwłaszcza tego "urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności" jakis skrót myślowy?
Watomierz elektryczny pobiera całe 1,5 W więc nie wiem do czego Pan pije.

Centrala COMAIR nie jest nowoczesna? wg Pana pobiera dużo prądu?
Silniki niemieckie EBM te co u wszystkich central, które nazywa Pan nowoczesnymi.
na I biegu było ok 19W poboru mocy -> centrala + panel na urządzeniu pomiarowym.
ja wolę polskie
O gustach się nie dyskutuje.
"Polskie centrale" ? Wymienniki z holandii i silniki z niemiec? Panel z kablem z Chin?
Wszystko montowane w Polsce, takie ot nasze "polskie" centrale.

Po co tygodniowe programowanie ( to jest w centralach ) tylko zastanawiam się po co.
Może zbędny bajer, może marketing?
Ale jak ustawiłem na pon-pt i osobno na weekend tak mam i jestem zadowolony, może to placebo, jak ustawiłem tak mi się podoba. Ważne, że odczucie jest pozytywne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja się tylko zapytałem co Pan ustawia na ten pon. piątek i weekend? Co?

Maciejjo
Zainteresowany
Zainteresowany

Ja się tylko zapytałem co Pan ustawia na ten pon. piątek i weekend? Co?
Ustawiam sobie wydajności względem mojego życia, w tygodniu wstaję wcześniej niż w weekendy więc godziny właczenia biegu dziennego (poprzedzone przewietrzeniem), później przewietrzenia np. przed powrotem z pracy i przed pójściem spać.
Dostosowuję wentylację do wymagań komfortu. Po to w końcu jest ta opcja, więc z niej korzystam.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Czyli centrala powinna chodzić na 2biegu non stop. Przewietrzanie na 3 i obniżenie wentylacji na pierwszym. A jak są goście to na 3?

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Maniak »

Kiedyś frapol dawał sterownik z dokładnym programowaniem tygodniowym na każdy dzień. Więcej z tym zabawy było niż faktycznego porzytku. Teraz w tym nowym panelu sterującym jest programowanie z podziałem na godziny ale bez rozbicia na dni. Prawdę powiedziawszy i tak wystarczyłoby regulowanie na 1,2,3 w razie potrzeby gdy trzeba zwiększyć strumień.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie korzystam z tych funkcji w ogóle. Bardziej by mnie interesowało ile mam na i przed reku choć innym byłoby to zbędne. Jak mam duszno w domu to załączam kolejny bieg. Reku jest tak dobrany żeby cały czas chodził na najniższym biegu i zaspokajał zapotrzebowanie mieszkańców. Jeżeli jest impreza włączam 2 jeżeli chce przewietrzyć 3 ale szum niesamowity :).

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Maniak »

No to dokładnie tak jak u mnie generalnie chodzi na najniższym a jak goście to 60%. Stary sterownik wymienili bo się wieszał a nowy to taki bajer że temperatury widać :).

Jarszcz
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jarszcz »

Realne działanie centrali w domu jednego z inwestorów można znaleźć tutaj: http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start2

Sterowniki centrali dostepne sa w różnych werscjach: Easy - sygnalizacja diodami i przełącznik z 4 pozycjami.
Full o którym mówił autor z pełnym programowaniem.
Domo do podłaczenia pod instalację inteligencji domu.

Jarszcz
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jarszcz »

Dokładne danę mogę ci przesłać na maila jak znajdę kajet z zapiskami.
Teraz zamierzam kupić nowy panel sterujący do podłaczenia do systemu inteligencji budynku, który sam sobie przygotowuję. (mam sterownik do programowania tygodniowego)
Panie Macieju, jeśli jest możliwośc również proszę o maila z takimi informacjami.
technik@comair.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”