Centrala rekuperacyjno-wentylacyjna COMAIR
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Centrala rekuperacyjno-wentylacyjna COMAIR
Witam,
planuję wykonanie u siebie instalacji wentylacyjnej, zainteresowałą mnie centrala Comair HRUC 380 FULL. Ma aluminiowy wymiennik o dużej powierzchni, co bardziej przekonuje mnie do niej, by pass 100% oraz brak nagrzewnicy.
Czy ktoś ją posiada i mógłby podzielić się opinią użytkowania?
Widziałem ją na żywo, oczywiście rozmawiałem z instalatorem, ale chciałbym, aby ktoś obiektywny się o niej wypowiedział.
Pozdrawiam
planuję wykonanie u siebie instalacji wentylacyjnej, zainteresowałą mnie centrala Comair HRUC 380 FULL. Ma aluminiowy wymiennik o dużej powierzchni, co bardziej przekonuje mnie do niej, by pass 100% oraz brak nagrzewnicy.
Czy ktoś ją posiada i mógłby podzielić się opinią użytkowania?
Widziałem ją na żywo, oczywiście rozmawiałem z instalatorem, ale chciałbym, aby ktoś obiektywny się o niej wypowiedział.
Pozdrawiam
Re: Centrala rekuperacyjno-wentylacyjna COMAIR
Nie wiem jaką cenę ci zaproponowali ale i tak w zimie nie unikniesz oblodzenia wymiennika i spadku jego wydajności więc prędzej czy później będziesz montował grzałkę. Aluminiowy wymiennik jest dużo droższy sam kiedyś chciałem mieć taki ale bardziej przekonuje mnie polski producent firma FRAPOL.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nagrzewnica do rozmrażania jest koniecznością przy wymiennikach z lamelami. A aluminiowe wymienniki "przegrały" z technologią,

z aluminium nie da się zrobić tak cienkich i "plisowanych" lameli.

z aluminium nie da się zrobić tak cienkich i "plisowanych" lameli.
to cantrala do dom do 200m2 z kanałami to może nawet 15000złNie wiem jaką cenę
Posiadam od ponad 2 lat, działa bez zastrzeżeń.
Nie zamarzła przez dwie zeszłe zimy.
Nie ma problemów typu: cieknie, kapie, skrapla się gdzie nie trzeba.
Nie hałasuje.
Sprawdzałem odzysk na początku po zamontowaniu przez 3 miesiące:
październik 2013, grudzień 2013, marzec 2014 wyniki w granicach 80% do 88%.
(Dolny Śląsk w terenach górskich)
Dokładne danę mogę ci przesłać na maila jak znajdę kajet z zapiskami.
Teraz zamierzam kupić nowy panel sterujący do podłaczenia do systemu inteligencji budynku, który sam sobie przygotowuję. (mam sterownik do programowania tygodniowego)
Nie zamarzła przez dwie zeszłe zimy.
Nie ma problemów typu: cieknie, kapie, skrapla się gdzie nie trzeba.
Nie hałasuje.
Sprawdzałem odzysk na początku po zamontowaniu przez 3 miesiące:
październik 2013, grudzień 2013, marzec 2014 wyniki w granicach 80% do 88%.
(Dolny Śląsk w terenach górskich)
Dokładne danę mogę ci przesłać na maila jak znajdę kajet z zapiskami.
Teraz zamierzam kupić nowy panel sterujący do podłaczenia do systemu inteligencji budynku, który sam sobie przygotowuję. (mam sterownik do programowania tygodniowego)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To dobra centrala, tyle, że ja wolę polskie. Mamy więcej doświadczenia i dłuższą tradycję.
Po co tygodniowe programowanie ( to jest w centralach ) tylko zastanawiam się po co.

Współczesna centrala pobiera poniżej 20 W i urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności.
Po co tygodniowe programowanie ( to jest w centralach ) tylko zastanawiam się po co.

Współczesna centrala pobiera poniżej 20 W i urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności.
Nie rozumiem zwłaszcza tego "urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności" jakis skrót myślowy?Współczesna centrala pobiera poniżej 20 W i urządzenie "kontrolujące" więcej weźmie niż da oszczędności.
Watomierz elektryczny pobiera całe 1,5 W więc nie wiem do czego Pan pije.
Centrala COMAIR nie jest nowoczesna? wg Pana pobiera dużo prądu?
Silniki niemieckie EBM te co u wszystkich central, które nazywa Pan nowoczesnymi.
na I biegu było ok 19W poboru mocy -> centrala + panel na urządzeniu pomiarowym.
O gustach się nie dyskutuje.ja wolę polskie
"Polskie centrale" ? Wymienniki z holandii i silniki z niemiec? Panel z kablem z Chin?
Wszystko montowane w Polsce, takie ot nasze "polskie" centrale.
Może zbędny bajer, może marketing?
Ale jak ustawiłem na pon-pt i osobno na weekend tak mam i jestem zadowolony, może to placebo, jak ustawiłem tak mi się podoba. Ważne, że odczucie jest pozytywne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja się tylko zapytałem co Pan ustawia na ten pon. piątek i weekend? Co?
Ustawiam sobie wydajności względem mojego życia, w tygodniu wstaję wcześniej niż w weekendy więc godziny właczenia biegu dziennego (poprzedzone przewietrzeniem), później przewietrzenia np. przed powrotem z pracy i przed pójściem spać.Ja się tylko zapytałem co Pan ustawia na ten pon. piątek i weekend? Co?
Dostosowuję wentylację do wymagań komfortu. Po to w końcu jest ta opcja, więc z niej korzystam.
Czyli centrala powinna chodzić na 2biegu non stop. Przewietrzanie na 3 i obniżenie wentylacji na pierwszym. A jak są goście to na 3?
Kiedyś frapol dawał sterownik z dokładnym programowaniem tygodniowym na każdy dzień. Więcej z tym zabawy było niż faktycznego porzytku. Teraz w tym nowym panelu sterującym jest programowanie z podziałem na godziny ale bez rozbicia na dni. Prawdę powiedziawszy i tak wystarczyłoby regulowanie na 1,2,3 w razie potrzeby gdy trzeba zwiększyć strumień.
Nie korzystam z tych funkcji w ogóle. Bardziej by mnie interesowało ile mam na i przed reku choć innym byłoby to zbędne. Jak mam duszno w domu to załączam kolejny bieg. Reku jest tak dobrany żeby cały czas chodził na najniższym biegu i zaspokajał zapotrzebowanie mieszkańców. Jeżeli jest impreza włączam 2 jeżeli chce przewietrzyć 3 ale szum niesamowity
.
No to dokładnie tak jak u mnie generalnie chodzi na najniższym a jak goście to 60%. Stary sterownik wymienili bo się wieszał a nowy to taki bajer że temperatury widać
.
Realne działanie centrali w domu jednego z inwestorów można znaleźć tutaj: http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start2
Sterowniki centrali dostepne sa w różnych werscjach: Easy - sygnalizacja diodami i przełącznik z 4 pozycjami.
Full o którym mówił autor z pełnym programowaniem.
Domo do podłaczenia pod instalację inteligencji domu.
Sterowniki centrali dostepne sa w różnych werscjach: Easy - sygnalizacja diodami i przełącznik z 4 pozycjami.
Full o którym mówił autor z pełnym programowaniem.
Domo do podłaczenia pod instalację inteligencji domu.
Panie Macieju, jeśli jest możliwośc również proszę o maila z takimi informacjami.Dokładne danę mogę ci przesłać na maila jak znajdę kajet z zapiskami.
technik@comair.pl