SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Było samo OHHHHH i AAAHHHH, więc dołożyłem troszkę i wybrałem ARDEO. Chyba specjalnego interesu nie zrobiłem.Teraz trzeba pchac to dalej. Możliwe że sam miał o jednolitej granulacji spalał by się dobrze , ale skąd wżiąść u nas dobry miał.
skam-p 12kw, ardeo ,spp
Witam znów. Strasznie problematyczne jest spalanie u mnie ruskiego ekoza 670zl. Ustawienia 5/42 dmuchawa 27, rozruch 4, tło wyłączone, PID 1. Piec skacze od 45C do 54C i nie potrafi utrzymać zadanej 50C stabilnie. Cały czas pojawiają się spieki łatwe do rozkruszenia w palcach. Nie bardzo mam już pomysły co dalej. Mam nadzieję, że to nie piec jednego lub dwóch węgli, a reszty nie dotykać.
PS ja też myślę, że nie nabrałem się na chwyt marketingowy i ochy achy z forum
PS ja też myślę, że nie nabrałem się na chwyt marketingowy i ochy achy z forum
Przed montażem palnika zasylikonowałem większość otworów od strony kosza ,oraz szmatką zatkałem rórkę pod wentylatorem.
Efekty są widoczne.
Poprzednio rozpalenie zajmowało mi moze 5 minut (palnikem gazowym
) Teraz tym samym sposobem ze 20 , no i dymi się troche z kosza. Może jarecki wyjasni do czego ma służyć rurka w tym ECO ARDEO. Chciałbym zobaczyć jak był zrobiony poprzednio palnik ( w starszej wersji). Na zdjęciu palnika które ostatnio wkleił Pod szczelinami w palniku nie ma otworków , u mnie są. Pod każdą szczeliną jest otworek.
Efekty są widoczne.
skam-p 12kw, ardeo ,spp
krzychol dokładnie tak przez chwilę sobie pomyślałem, że na rynek weszła jakaś partia palników nie wiem: nowa, inna, zmieniona, poprawiona, lekko zmofyfikowana, inną farbą pomalowanaNikt nie mówił jaki ma palnik , ale pewnie wszyscy macie jak ja palnik ardeo z nowej serii ECO-BURN czy jakos tak.Palniki sa robione chyba dopiero od czerwca.
Ja dostałem piec w czerwcu. Dokładnie w okolicach 19 czerwca. Jeżeli to prawda to jest jakiś trop...
Ja dostałem chyba w lipcu 2014. Skam-P Plus 17kW, palnik stalowy ardeo obrotowy AZP eco-burn 15kW, dmuchawa 40W.
Ja dostałem na przełomie sierpnia i września
Mam stalową obrotówkę 12kw , dmuchawa 80w ,a na podajniku napisane że jest do 18kw
Mam stalową obrotówkę 12kw , dmuchawa 80w ,a na podajniku napisane że jest do 18kw
skam-p 12kw, ardeo ,spp
Wieczorem podjadę jeszcze i zerknę co się dzieje w kociołku po zatkaniu szmatką rurki i zatkaniu otworów.
Poprawie tez ustawienia , bo przed pracą pognałem go aby odrobił od 20* do 54* w pół godziny , więc nie wiadomo jak jest.
Poprawie tez ustawienia , bo przed pracą pognałem go aby odrobił od 20* do 54* w pół godziny , więc nie wiadomo jak jest.
skam-p 12kw, ardeo ,spp
Jarek, czekamy na Ciebie
Zaklejać dziurkę czy nie i czym się różnią palniki poza tym nawiewem, o których pisze krzychol?
Zaklejać dziurkę czy nie i czym się różnią palniki poza tym nawiewem, o których pisze krzychol?
Ta rurka pod dmuchawą to myślę, że jest to otwór antyspalinowy, którego zadaniem jest zabezpieczenie przed cofaniem się dymu z palnika do kosza. Jeżeli dym będzie się często cofał to kosz i podajnik szybko zajdzie nagarem i przy połączeniu z mokrym opałem wyjdzie z tego niezła rdza. Ja też zatkałem ten otwór pod dmuchawą na próbę, trochę to pomogło ale rewelacji nie było. Nie tu jest chyba rozwiązanie problemu. Zaślepianie wszelkich otworów to tylko półśrodki. Dlatego wolę być ostrożnym i rurkę spowrotem odetkałem. Gdyby powietrze dostarczane przez rurkę było niepotrzebne to po co producent ją tam wstawił?krzychol pisze:Przed montażem palnika zasylikonowałem większość otworów od strony kosza ,oraz szmatką zatkałem rórkę pod wentylatorem.
Efekty są widoczne.Poprzednio rozpalenie zajmowało mi moze 5 minut (palnikem gazowym
) Teraz tym samym sposobem ze 20 , no i dymi się troche z kosza. Może jarecki wyjasni do czego ma służyć rurka w tym ECO ARDEO. Chciałbym zobaczyć jak był zrobiony poprzednio palnik ( w starszej wersji). Na zdjęciu palnika które ostatnio wkleił Pod szczelinami w palniku nie ma otworków , u mnie są. Pod każdą szczeliną jest otworek.
Witam,
mam ten palnik i od 1,5 miesiąca użytkuje eco-burna wcześniej górniak więc z eko zero doświadczenia.
Specjalnie się zarejestrowałem żeby potwierdzić że i mnie to dotknęło jak zasypałem wesołą... niedopał, sadza itd.
Z tego co się dowiedziałem to spowodowane jest to nierównomierną granulacją eko, palnik się kręci w jedną stronę i zagęszcza opał w jednej strefie(ale chyba wszystkie podajniki tak mają), powietrze nie może się przebić i stąd niedopał.
Poprzednia żeliwna wersja tez to miała i chyba producent chciał coś polepszyć bo jest teraz trochę inna koronka z otworami.
Jarecki też mi doradził zatkanie tej rurki pod dmuchawą(potwierdzam więcej dymu w koszu) i minimalnie pomogło.
Inną radę dostałem od starego użytkownika żeliwnego ardeo, on nawiercił sobie otwory w koronce w strefie zagęszczania, niżej niż te które teraz są(na razie się wstrzymuje).
Sam zacząłem kombinować z ustawieniami, zobaczyłem w niedzielę(tylko wtedy jestem w dzień w domu) że mi dymi z komina gdy dmuchawa nie pracuje, tło nie pomagało :/
Ustawiłem w spp podawanie 2 i przerwę 22 (na dom wtedy szło ok. 5.5 kw/h) spp chodził na ok. 70% mocy prawie cały czas. I zdziwienie prawie nie ma niedopałów a wynik nie taki zły bo wychodziło ok. 1100-1200 g/h mieszanki 50/50 wesołej z najtańszym polskim eko ze składu.
Jak ktoś chce spróbować podam na moim przykładzie jak dobrać przerwę.
Każdy wie ile mniej więcej spala na godzinę. JA liczyłem tak:
4,5g x 2 podowanie / 20 przerwy x 3600 s godzina = 1620 g/h max x 70%( średnia pracy spp)= ok.1100 g czyli tyle ile mniej więcej wyszło mi spalanie.
Wystarczy dobrać przerwę tak żeby wyszło nasze średnie godzinowe spalenie.
Tylko problem jak wiatr ustawić, ja tego nie wiem
mam ten palnik i od 1,5 miesiąca użytkuje eco-burna wcześniej górniak więc z eko zero doświadczenia.
Specjalnie się zarejestrowałem żeby potwierdzić że i mnie to dotknęło jak zasypałem wesołą... niedopał, sadza itd.
Z tego co się dowiedziałem to spowodowane jest to nierównomierną granulacją eko, palnik się kręci w jedną stronę i zagęszcza opał w jednej strefie(ale chyba wszystkie podajniki tak mają), powietrze nie może się przebić i stąd niedopał.
Poprzednia żeliwna wersja tez to miała i chyba producent chciał coś polepszyć bo jest teraz trochę inna koronka z otworami.
Jarecki też mi doradził zatkanie tej rurki pod dmuchawą(potwierdzam więcej dymu w koszu) i minimalnie pomogło.
Inną radę dostałem od starego użytkownika żeliwnego ardeo, on nawiercił sobie otwory w koronce w strefie zagęszczania, niżej niż te które teraz są(na razie się wstrzymuje).
Sam zacząłem kombinować z ustawieniami, zobaczyłem w niedzielę(tylko wtedy jestem w dzień w domu) że mi dymi z komina gdy dmuchawa nie pracuje, tło nie pomagało :/
Ustawiłem w spp podawanie 2 i przerwę 22 (na dom wtedy szło ok. 5.5 kw/h) spp chodził na ok. 70% mocy prawie cały czas. I zdziwienie prawie nie ma niedopałów a wynik nie taki zły bo wychodziło ok. 1100-1200 g/h mieszanki 50/50 wesołej z najtańszym polskim eko ze składu.
Jak ktoś chce spróbować podam na moim przykładzie jak dobrać przerwę.
Każdy wie ile mniej więcej spala na godzinę. JA liczyłem tak:
4,5g x 2 podowanie / 20 przerwy x 3600 s godzina = 1620 g/h max x 70%( średnia pracy spp)= ok.1100 g czyli tyle ile mniej więcej wyszło mi spalanie.
Wystarczy dobrać przerwę tak żeby wyszło nasze średnie godzinowe spalenie.
jachu mamy XXI wiek a producenci co chwilę coś wymyślają. Zobacz, że jeszcze chwilę temu nasze palniki nie miały otworów tylko szczeliny.jachu771 pisze: Gdyby powietrze dostarczane przez rurkę było niepotrzebne to po co producent ją tam wstawił?
Czekamy co nam Jarek powie.
Ja też myślę, że winowajcą jest ślimak zagęszczający opał w jednym miejscu (może trzeba zwrócić uwagę na jego konstrukcję?). Zatykanie otworów pewnie nie przyniesie trwałych efektów ale nawiercenie tej koronki pewnie tak. Tylko potrzebne są wskazówki dokładnie gdzie, ile i jaką średnicę otworów zrobić. No i gwarancja?yareka pisze:Witam,
Co do ustawień to kombinowałem z różnymi ale praca na 70% i powyżej to pewnie spowoduje spadek sprawności?
Jeżeli chodzi o wiatr to w tej sytuacji ciężko go ostawić (małe pole manewru), bo u mnie do 24 jest dużo sadzy i koksu, a jeszcze względnie idzie na 27, powyżej 32 strata sprawności i spieki.
eco-burn, czyli AZP-RT nie różni się niczym pod względem rozprowadzenia powietrza od starej wersji żeliwnej AZP-RŻ czy AZP-MRŻ, co więcej góra czyli ruszt, ten kwadrat i koronka są takie same i schodzą z tego samego modelu odlewu.dareck70 pisze:jachu771 pisze:
Czekamy co nam Jarek powie.
Jedyna zmiana to zewnętrzna puszka powietrzna jest stalowa. Przy całym odlewie ważyło to wszystko ok.35kg i było drogie w wymianie i kłopotliwe, po nowemu w środku jest trójnik żeliwny ważący ok.9kg, co ma ułatwić serwis i być tańsze w wymianie. Ot cała tajemnica zmiany starego żeliwnego na nowszy.
Kiedyś dziurek nie wiercili, póxniej w tym żeliwnym wiercili a przez jakiś czas zamiast dziurek były mniejsze ząbki niżej odlewu, generalnie w starszym i nowszym nawiercają koronkę.
Ślimak się kręci w jedną stronę i w jedną mocniej zagęszcza paliwo, tutaj dotyczy to ćwiartki a przy palnikach żeliwnych jednej strony palnika
Ten otwór to do napowietrzenia rury ze ślimakiem, dosusza i pomaga palić, w palnikach eco-burn AZP-RT i starych AZP-MRŻ, RŻ jest tylko ten jeden otwór antyspalinowy. W typowo stalowych azp-r, azp-mr oprócz tego są jeszcze dalej nawiercone dziurki i w wersji stalowej tą rurkę można zakryć zupełnie bezkarnie.
Jak w eco-burn zacznie cofać dym, to dla osób chętnych jest inwazyjna przeróbka, trzeba nawiercić ten trójkąt, gdzie mocowana jest dmuchawa, dać tam coś wkręcanego lub dospawać kawałek rurki, nałożyć wężyk i zrobić dziurkę z tyłu kosza przy jego górze i tam też jakiś kawałek rurki i połączyć to wężykiem. Będzie jednocześnie dosuszanie oraz kompensacja ciśnień w koszu/palniku.
ps. dzisiaj na próbę zakupiłem w Brico-Marche jakiś groszek opisywany jako 22-24MJ/kg, jutro pod wieczór pewnie wsypię. Od środy czy czwartku ma być na promocji po 17,49zł/worek 25kg
Muszę chwilę znaleźć i poszperać co to za węgiel, pewnie jakiś "rusek" ale jak się będzie dobrze palić, to ok.piątku kupuję większą ilość.
To zdjęcie jest stare jak kamienie, tyle,że było w mojej galerii na forum a na nim dobrze widać szczeliny, tam była krótka seria, gdzie zamiast otworków jeszcze niżej były takie mniejsze szczeliny- ząbki. baaa widać na nim też nieszczęsny otwór wydymiający, który trzeba było zatykać do sterowań z modulacją mocy, bo to się tylko względnie na dwustanie paliło. Dziura koło mechanizmu obrotu była u nas w tamtym czasie gwintowana i wkręcana tam była śruba, z gwintem M12 jak pamiętam.krzychol pisze:Na zdjęciu palnika które ostatnio wkleił Pod szczelinami w palniku nie ma otworków , u mnie są. Pod każdą szczeliną jest otworek.
JACHU TO ILE %SPRAWNOŚCI WYCISKASZ KOŁO TYCH 6,5-7kW?
Pod 73%?
Co do tej koronki, to jak ktoś chętny mogę się zapytać i poprosić aby sprzedali niewiercone dla osób, które chcą się pobawić. Wiertło o średnicy 5 - dobre spalanie, ale łatwo zatykają się dziurki, wiertło o średnicy 6- mniejszy problem z zatykaniem. Można zakombinować od strony kosza ze średnicą 5 a po przeciwnej czy w tej ćwiartce średnica 6mm
Ostatnio zmieniony 08 gru 2014, 22:29 przez Jarecki79, łącznie zmieniany 1 raz.
OK. Jarek, tylko dalej nie wiemy jak palić na 1/4 palnika bo na reszcie czyli 3/4 już wiemyJarecki79 pisze:eco-burn, czyli AZP-RT nie różni się niczym pod względem rozprowadzenia powietrza od starej wersji żeliwnej AZP-RŻ czy AZP-MRŻ, co więcej góra czyli ruszt, ten kwadrat i koronka są takie same i schodzą z tego samego modelu odlewu.