Witam
Też jestem użytkownikiem Iryda RTZ PID z kotłem skam-p Konstal 20KW., palnik ekoenergia, dmuchawa wbs6aal. Użytkuję kocioł drugi sezon i przyznam ,że poprzedni rok jeżeli chodzi o zużycie opału był katastrofalny. Ogrzewam około 115 m2 (nowy budynek150m2 z garażem, ocieplony, 75 m2 podłogówki, pozostałe grzejniki) i ciężko było mi utrzymać spalanie poniżej worka na dobę - czyli 30 kg.
Instalator zostawił u mnie kocioł na ustawieniach fabrycznych IRYDA co powodowało ,że w pierwszych tygodniach nie mogłem wyjąć szuflady z popiołem ponieważ, cały nadpalony węgiel przesypywał się z retorty. Spędziłem kilka kolejnych tygodni w kotłowni eksperymentując z czasem podawania węgla i przerwami dla 100% i 1%. W końcu zostałem przy ustawieniu czas podawania 6s lub 7s, przerwa 1:40s, dmuchawa 18 do 21biegu dla 100%. Dla 1% rozciągnąłem czas do 4 minut i dmuchawę 2 bieg. Podtrzymanie przedmuch 10s, przerwa 25min., krotność. Na takich nastawach spalał mniej - około 25kg-chodziarz PID praktycznie nie działał. Stosowałem też ustawienia kilku forumowiczów między innymi Jareckiego jednak nie było mniejszego spalania. Na piecu miałem ustawione 55 stopni i zazwyczaj temperatura spadała poniżej 46 stopni zanim odbudował powyżej 56 stopni. Więc najefektywniej chodził na nastawach dla 100%. Oczywiście w popiele spieki i często musiałem z retorty haczykiem usuwać posklejane kawałki. Co ciekawe u sąsiada ten sam węgiel spala się na pyłek - ma kocioł z Zębca około 11kw i po dwóch latach eksperymentów na podobną powierzchnie spala mu około 12 kg.
W tym roku rozpaliłem kocioł tydzień temu kiedy na zewnątrz była temperatura powyżej 10-15 stopni, ale spalanie takie samę jak zimą poprzedniego roku.
Postanowiłem pozmieniać całkowicie ustawienia jakie miałem poprzednio. W tej chwili mam dla 100% 1minutę, dmuchawę 17 biegi czas podawania 8s.Dla 1% 3minuty, dmuchawa 3. Ograniczyłem moc do 70 % - w poprzednim roku nie korzystałem z tego parametru, ale po telefonie do firmy Prond tak mi doradzono, zresztą te ustawienia też na szybko podał mi ktoś z serwisu tej firmy. Zmieniłem też system obsługi podłogówki - w tej chwili pompka chodzi całą dobę , a w poprzednim załączała się kiedy temperatura wody na powrocie spadła poniżej zadanej. Powodowało to gwałtowny napływ zimnej wody do kotła i spadek temperatury o 10 lub więcej stopni.
Z obserwacji nowych ustawień wynika ,że pali się lepiej. Nie ma tak gwałtownych wahań temperatury na kotle. W dalszym ciągu mam posklejany odgazowany węgiel w palenisku po czasie kiedy jest w podtrzymaniu - przegrzebuję haczykiem. W tej chwili podtrzymanie mam takie : przedmuch 15 s, czas przerwy 15m, krotność 5, czas przedmuchu 6s - ustawienia któregoś użytkownika z forum. Zmieniłem też parametr KI na 30 - też rada z forum. Dmuchawa też zmieniona na ustawienia użytkownika moc bieg 49 z 40 na 70 % - forum:).
Jeżeli ktoś ma jakieś cenne uwagi, albo uzytkuje taki zestaw w domu Skamp 20kw(albo 17KW)ekoenergia i IRYD to proszę o komentarz. Może w tym sezonie uda mi się okiełznać kocioł - głównie chodzi o zmniejszenie spalania.