Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

MateuszKalmucki
Początkujący
Początkujący

Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Post autor: MateuszKalmucki »

Witam,

w tym roku zakupiłem piec na ekogroszek. Proszę o pomoc w konfiguacji sterownika, ponieważ prawdopodobnie mam złe ustawienia i piec zużywa zbyt dużo opału. Dodatkowo załączyłem zdjęcia z moimi ustawieniami.

Piec - 25 kW

Sterownik - MultiSTER PLUS
Dom - 180 m2, ocieplony, okna i drzwi plastikowe

Grzejniki płytowe

Bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu sterownika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mateusz

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Kolego, ten wątek dotyczy konkretnego sterownika - Iryd PID

Multi-ster jest wyrobem firmy elektro-miz, przy podajniku tłokowym pomóc Ci może jedynie producent tego kotła, bo tak bardzo się tłoki różnią.... inne skoki, inne podawania, inne porcje.
Sterownik ma podział co ile podać porcję, w przedmuchu co ile dmuchnąć, jak długo i z jaką krotnością podać paliwo. To musisz dopasować a jak - tutaj trzeba pytać producenta danego tłoka.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

darek_444 pisze:
Witam!
Nawiązując do tej wypowiedzi proszę o pomoc w ustawieniu kotła.
Kocioł z podajnikiem dragon eko duo 25 kW
Palnik ekoenergia ( chyba mała ale o co moge poprawic w napowietrzaniu )
Sterownik jak w temacie Iryd RTZ PID
Dmuchawa WPA07 z klapką i przesłoną
Dom nowy ocieplony okolo 200m do ogrzania parter podłogowo pietro grzejniki.

Proszę o pomoc będę wdzięczny za każde informacje ale głównie mnie interesuje jak mam ustawić przesłonę na dmuchawie i czy używać klapki zamykającej dmuchawę ponieważ mało kto o tym pisze.Z prowadzonych prób a raczej błędów widzę ze ma to duże znaczenie i wpływ na prace kotła.
W sieci jest tez dużo sposobów na poprawę palnika ekoenergii ale chciałbym aby ktoś mi potwierdził skuteczność tych przeróbek. Chciałbym palić ekogroszkiem zmieszanym z miałem.

Pozdrawiam
Co do nastaw, wątek pełen przykładów.

Jak na 100%masz WPa07 a nie WPa06, to w menu kodowym 99 wybierz typ dmuchawy użytkownika i dla WPa07 na silniku 36W ustawiasz dla biegu 49-70%, dla biegu 1-29%

Jak nie masz kłopotów z za dużym ciągiem kominowym, to zabezpiecz klapkę w pozycji stale otwartej, inaczej wymiennik zajdzie szybko na czarno a w gorszym przypadku przy braku przepływu powietrza zaklei się smołą.

Przysłona- nie ma recepty, u jednego max. otwarta i jest dobrze a u drugiego szparka na 1,5cm... - zależy od ciągu kominowego. Jak miałem Iryda na kotle domowym- miałem przysłonę przymkniętą i szczelinę ok.3cm, ten sam sterownik trafił na zakład produkcyjny i tam klapka musi być na full otwarta..

darek_444
Początkujący
Początkujący

Post autor: darek_444 »

Witam!
Dziękuje za zainteresowanie.
Śledząc to forum oraz czekając na podpowiedzi wymyśliłem coś takiego:
100% 32 s 48 bieg
1% 3 min 30 s 6 bieg
podtrzymanie
czas przedmuchu 10s
przerwa 35min
krotność podawania 1
dmuchawę mam ustawiona w kodzie 99 jako jedną z opcji hornet 102
1 bieg 25%
49 bieg 40%
Nie mogę używać opcji dmuchawa użytkownika ponieważ po zaniku napięcia sterownik resetował moje ustawienia ( kontakt z producentem przyniósł tylko informacje ze należy sprawdzić wersje programu i nie używać tej opcji )
Dmuchawa jest wpa07 z 34W silnikiem i są problemy z rozruchem poniżej 20 % mocy.
Posiadam też dmuchawę wpa06 ale nie miała przesłony i uważałem ze jest zbyt mocna.
Może się mylę?

Obrazek

Obrazek

A oto efekty pracy przez 24h

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o opinię jakim parametrem dopracować całość.
Czy mogę jakoś zniwelować wady małej ekoenergii?
Uszczelniona już jest i dziury w kanale powietrznym dwie z czterech zaklejone.
Na zdjęciu z szufladą popielnika ( dół zdjęcia to strona zasobnika) widać niedopalony węgiel a raczej miał a końcówka palnika na przeciwko zasobnika jest jakby nieczynna.
Mogę to jakoś zniwelować?
Posiadam także przepustnicę w cybuchu pieca. Używać tego czy lepiej nie bo widzę ze inne piece raczej tego nie mają.

Pozdrawiam i liczę na sugestie.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Kolego tak na szybko.
W kodzie 99 wybierz zatem typ dmuchawy pod RV-14,RV-18, tam jest 70/30 co odpowiada charakterystyce WPa07

Ja bym jednak ster do serwisu posłał, sa opcje i maja działać.

Na resztę wypowiedzi trochę dzisiaj czasu nie mam, zaraz mam pilny wyjazd i wracam dopiero w poniedziałek.

daro122
Początkujący
Początkujący

Post autor: daro122 »

Witam
Proszę o pomoc.
Mam sterowanie podłogówki zaworem 3g bez siłownika,. pompa jest za zaworem i woda leci do rozdzielacza. Kupiłem termostat pokojowy beznapięciowy , który podłączyłem do ster. ityd pid. Mam pytanie , czy jest jakaś możliwość aby termostat wyłączał pompę mieszacza lub przerywał jej prace w celu zmniejszenia temperatury w podłogówce?. w instrukcji pisze ze pompy mieszacza nie wyłącza tylko zmienia temperaturę.

darek_444
Początkujący
Początkujący

Post autor: darek_444 »

Jarecki79 pisze:Kolego tak na szybko.
W kodzie 99 wybierz zatem typ dmuchawy pod RV-14,RV-18, tam jest 70/30 co odpowiada charakterystyce WPa07

Ja bym jednak ster do serwisu posłał, sa opcje i maja działać.

Na resztę wypowiedzi trochę dzisiaj czasu nie mam, zaraz mam pilny wyjazd i wracam dopiero w poniedziałek.
Sezon grzewczy trwa to nigdzie nie wysyłam sterownika. Interesuje mnie opcja czujnika temp spalin może udałoby się za jedną wysyłką załatwić.
Takie opcje dmuchawy widzę u siebie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy w sterowniku jest dodawany jakiś współczynnik charakterystyki dla danej dmuchawy czy to jest tylko ograniczenie minimum i maksimum tak aby wybrać najbardziej liniowy fragment charakterystyki pracy?

W chwili obecnej wybrałem opcje 8 horn 105 rv21 wbs1
49-70%
1-30%
Czy przy prawidłowo pracującym kotle w wymienniku nic nie powinno się osadzać?
Aktualnie osadza mi się taki brunatny nalot. Łatwo go usunąć.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Wybierz tak, aby było ok. 70% dla 49 i 30%dla 1biegu

Przy 20% dmuchawy WPa07,RV-13AMs,DM85 mogą się na biegu 1 nie obracać i będą stały na zwarciu. Można je zatem uszkodzić.

Jak na sterze masz naklejkę z napisem PID s, to czujnik spalin podłączysz, jak literki s nie ma, to jest to możliwe, ale już nie tak proste, trzeba wysłac ster do producenta.

Jak trafiłeś na dooopny węgiel, to masz 2opcje:
a. w kodzie 10 dajesz podbicie obrotów dmuchawy na 10sekund i zostawiasz przedłużenie pracy pid na 1st.C...

b. jak nie pomoże i nadal opał nie będzie dopalony, to wyłącz pid-a, czyli w parametrze wydłużenie pracy pid dajesz na sam dół. bywają takie opały,że na pidzie nie dasz rady

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

daro122 pisze:Witam
Proszę o pomoc.
Mam sterowanie podłogówki zaworem 3g bez siłownika,. pompa jest za zaworem i woda leci do rozdzielacza. Kupiłem termostat pokojowy beznapięciowy , który podłączyłem do ster. ityd pid. Mam pytanie , czy jest jakaś możliwość aby termostat wyłączał pompę mieszacza lub przerywał jej prace w celu zmniejszenia temperatury w podłogówce?. w instrukcji pisze ze pompy mieszacza nie wyłącza tylko zmienia temperaturę.
Podaję z pamięci.

Jak nowszy soft, to będzie to robił przy wyborze:
brak siłownika zaworu, sterowanie grzejnikami czy podłogówką...
najlepiej zadzwoń do producenta i dopytaj, na sterowniku masz naklejkę z numerem telefonu do serwisu

lukasz_
Początkujący
Początkujący

Post autor: lukasz_ »

Witam
Posiadam sterownik IRYD RTZ pid fuzzy logic
Czy jest jakaś opcja którą przywraca ustawienia fabryczne
Chyba trochę namieszam w ustawieniach

Pozdrawiam

marcin2372
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcin2372 »

Witam
Też jestem użytkownikiem Iryda RTZ PID z kotłem skam-p Konstal 20KW., palnik ekoenergia, dmuchawa wbs6aal. Użytkuję kocioł drugi sezon i przyznam ,że poprzedni rok jeżeli chodzi o zużycie opału był katastrofalny. Ogrzewam około 115 m2 (nowy budynek150m2 z garażem, ocieplony, 75 m2 podłogówki, pozostałe grzejniki) i ciężko było mi utrzymać spalanie poniżej worka na dobę - czyli 30 kg.
Instalator zostawił u mnie kocioł na ustawieniach fabrycznych IRYDA co powodowało ,że w pierwszych tygodniach nie mogłem wyjąć szuflady z popiołem ponieważ, cały nadpalony węgiel przesypywał się z retorty. Spędziłem kilka kolejnych tygodni w kotłowni eksperymentując z czasem podawania węgla i przerwami dla 100% i 1%. W końcu zostałem przy ustawieniu czas podawania 6s lub 7s, przerwa 1:40s, dmuchawa 18 do 21biegu dla 100%. Dla 1% rozciągnąłem czas do 4 minut i dmuchawę 2 bieg. Podtrzymanie przedmuch 10s, przerwa 25min., krotność. Na takich nastawach spalał mniej - około 25kg-chodziarz PID praktycznie nie działał. Stosowałem też ustawienia kilku forumowiczów między innymi Jareckiego jednak nie było mniejszego spalania. Na piecu miałem ustawione 55 stopni i zazwyczaj temperatura spadała poniżej 46 stopni zanim odbudował powyżej 56 stopni. Więc najefektywniej chodził na nastawach dla 100%. Oczywiście w popiele spieki i często musiałem z retorty haczykiem usuwać posklejane kawałki. Co ciekawe u sąsiada ten sam węgiel spala się na pyłek - ma kocioł z Zębca około 11kw i po dwóch latach eksperymentów na podobną powierzchnie spala mu około 12 kg.
W tym roku rozpaliłem kocioł tydzień temu kiedy na zewnątrz była temperatura powyżej 10-15 stopni, ale spalanie takie samę jak zimą poprzedniego roku.
Postanowiłem pozmieniać całkowicie ustawienia jakie miałem poprzednio. W tej chwili mam dla 100% 1minutę, dmuchawę 17 biegi czas podawania 8s.Dla 1% 3minuty, dmuchawa 3. Ograniczyłem moc do 70 % - w poprzednim roku nie korzystałem z tego parametru, ale po telefonie do firmy Prond tak mi doradzono, zresztą te ustawienia też na szybko podał mi ktoś z serwisu tej firmy. Zmieniłem też system obsługi podłogówki - w tej chwili pompka chodzi całą dobę , a w poprzednim załączała się kiedy temperatura wody na powrocie spadła poniżej zadanej. Powodowało to gwałtowny napływ zimnej wody do kotła i spadek temperatury o 10 lub więcej stopni.
Z obserwacji nowych ustawień wynika ,że pali się lepiej. Nie ma tak gwałtownych wahań temperatury na kotle. W dalszym ciągu mam posklejany odgazowany węgiel w palenisku po czasie kiedy jest w podtrzymaniu - przegrzebuję haczykiem. W tej chwili podtrzymanie mam takie : przedmuch 15 s, czas przerwy 15m, krotność 5, czas przedmuchu 6s - ustawienia któregoś użytkownika z forum. Zmieniłem też parametr KI na 30 - też rada z forum. Dmuchawa też zmieniona na ustawienia użytkownika moc bieg 49 z 40 na 70 % - forum:).

Jeżeli ktoś ma jakieś cenne uwagi, albo uzytkuje taki zestaw w domu Skamp 20kw(albo 17KW)ekoenergia i IRYD to proszę o komentarz. Może w tym sezonie uda mi się okiełznać kocioł - głównie chodzi o zmniejszenie spalania.

:D
Ostatnio zmieniony 07 lis 2014, 18:34 przez marcin2372, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Po pierwsze musisz uszczelnić palenisko.
Slicon w rowek pod paleniskiem i na łączeniu nacięc z korpusem palnika
Po drugie, nie wiem, czy firma Konstal i p.Wichłacz coś modyfikują ten palnik.
Musiałbyś się zapytać u producenta.

Ja sugeruje go rozkręcić w połowie i jak nie jest zmieniany, to zakleić 3dziury z czterech, które zobaczysz między tunelem dmuchawy a tunelem ślimaka (w połowie palnika)

Dopiero po tych operacjach bym cos kombinował z nastawami.
Kwiatki w instalacji i zalewanie zimną wodą też dobremu spalaniu nie sprzyjają.

marcin2372
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcin2372 »

Jarecki79 pisze:Po pierwsze musisz uszczelnić palenisko.
Slicon w rowek pod paleniskiem i na łączeniu nacięc z korpusem palnika
Po drugie, nie wiem, czy firma Konstal i p.Wichłacz coś modyfikują ten palnik.
Musiałbyś się zapytać u producenta.

Ja sugeruje go rozkręcić w połowie i jak nie jest zmieniany, to zakleić 3dziury z czterech, które zobaczysz między tunelem dmuchawy a tunelem ślimaka (w połowie palnika)

Dopiero po tych operacjach bym cos kombinował z nastawami.
Kwiatki w instalacji i zalewanie zimną wodą też dobremu spalaniu nie sprzyjają.
Zrobiłem to w poprzednim roku zgodnie z twoimi zaleceniami na forum i uszczelniłem cały palnik. Myślę że ta zmiana w ustawieniu pompy od podłogówki na stałe pomoże z ustabilizować pracę kotła i wreszcie jakoś rozsądnie ustawić. Zaczynam całą zabawę od poczatku. Zasypuję kocioł i zapisuję jak długo na danym nastawie się spalał zasobnik.
Dzięki za radę.

faceoff
Początkujący
Początkujący

Post autor: faceoff »

Mysle, ze chodzi o jakis kwiatek w instalacji niz ustawienia.

Pale drugi sezon i ze swoich obserwacji wnioskuje, ze warunkiem niskiego spalania jest zachowanie podstawowych warunkow:

1. Obowiazkowo termostaty jesli sa grzejniki.

2. Pompa na podlogowke pracuje cały czas. Cykliczne załaczanie pompy bedzie powodowac zalewanie kotła niska temperatura wody. Temp na podłogowke wystarczy u mnie 30c.

3. CWU ustawiamy sobie na godziny kompielowe. Wieczorem miedzy 18-20 podgrzewam do 45c i rano 6-7 do 37c. W pozostałym czasie utrzymuje temp na ok 30c. Mimo zasobnika 140l wystarczy na 2-3min odkrecic wode w kranie i obniza sie temperatura zadana po czym zalacza sie pompa na dogrzewanie a co za tym idzie kocioł zaczyna "szalec".

Przy obecnej pogodzie zuzycie mam ok 7-8kg/dobe (12kw ogrzewa 105mk2). Dodam ze mam dwa niezalezne obiegi i dogrzewam chate tylko grzejnikami. Podłogowka załączam w mrozy.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

faceoff pisze:
Przy obecnej pogodzie zuzycie mam ok 7-8kg/dobe (12kw ogrzewa 105mk2). Dodam ze mam dwa niezalezne obiegi i dogrzewam chate tylko grzejnikami. Podłogowka załączam w mrozy.
U mojego znajomego jest podobnie, domek ma teraz chyba 4-5lat
Też tak działa,że podłogówke załącza tylko w duże mrozy, tak mu wystarczają grzejniki i jest ok.
Jak ma załączone grzejniki z podłogówką, spalanie mu rośnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”