Kolektory słoneczne? Dobry, czy zły wybór? Co Was odstrasza?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
- Sunex
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Kolektory słoneczne? Dobry, czy zły wybór? Co Was odstrasza?
Kolektory słoneczne są widoczne. Często wykorzystywane tylko do podgrzewu ciepłej wody. Co odstrasza inwestorów od zakupu pompy ciepła, kotłowni hybrydowej?
Cena z pewnością, ale nie tylko. Chętnie poznamy Wasze opinie.
Cena z pewnością, ale nie tylko. Chętnie poznamy Wasze opinie.
Re: Kolektory słoneczne? Dobry, czy zły wybór? Co Was odstra
Ostatnio byłem w Belgii i tam ani na jednym dachu nie widziałem wodnego kolektora słonecznego ale za to bardzo dużo było zamontowanych ogniw fotowoltaicznych.Dlaczego tego systemu nie rekomenduje pan ludziom ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może to, ze u nas propaguje się drogie i stare rozwiązania, " bo ja lubię te piosenki, które znam"yanes pisze:Ostatnio byłem w Belgii i tam ani na jednym dachu nie widziałem wodnego kolektora słonecznego ale za to bardzo dużo było zamontowanych ogniw fotowoltaicznych.Dlaczego tego systemu nie rekomenduje pan ludziom ?
Powietrzne pompy ciepła biją na głowę kolektory, a ppci +PV...
[quote="Sunex"][/quote]
Coraz więcej inwestorów nie chce mieć w swoim domu drogiego i niekomfortowego centralnego ogrzewania.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Coraz więcej inwestorów nie chce mieć w swoim domu drogiego i niekomfortowego centralnego ogrzewania.
Moim zdaniem te rozwiązania są trochę za drogie i nie dla naszego klimatu. Są już nowe technologie na rynku tańsze w eksploatacji niż pompy ciepła, solary itp. Polecę piec elektryczno-indukcyjny marki eterma trade. Ma dużo zalet, np brak przyłącza gazowego, brak komina itp. Zakup pieca zwraca się przed jeszcze jego zakupem a potem i tak jest dużo tańszy w eksploatacji
Certyfikat i świadectwo potwierdzające niski pobór mocy i zgodność norm dla Unii Europejskiej:
Świadectwo charakterystyki energetycznej
Deklaracja zgodności UE
Chyba to jest tajne, bo na stronie nie ma o tym wzmianki!!! A co z poborem mocy?
Lepsze bajki czytalem.
Świadectwo charakterystyki energetycznej
Deklaracja zgodności UE
Chyba to jest tajne, bo na stronie nie ma o tym wzmianki!!! A co z poborem mocy?
Lepsze bajki czytalem.
-
michal_drzen
- Zainteresowany

Ja się zastanawiam nad instalacją podgrzewaczy solarnych. I mam do Was pytanie: opłaca się czy nie? Może korzystacie? Kilka informacji udało mi się znaleźć między innymi tutaj: http://blog.dedietrich.pl/czy-instalacj ... oplacalna/
Co sądzicie na ten temat?
Co sądzicie na ten temat?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Oczywiście, że instalacja kolektorów jest bardzo opłacalna... Głównie dla producenta i instalatora. Jest też opłacalna dla sprzedawcy energii - dlatego to dotuje!
W doope dostaje tylko inwestor, ale on rzadko liczy częściej ulega reklamie ulega reklamom i oszołomom od OZE.
5500 netto kosztuje polski zasobnik z pompą ciepła i ogrzanie 1m3 do 55 st. wody wyjdzie 7-8 zł zimą. czyli jakby kolektor był na Sycylii. .
W doope dostaje tylko inwestor, ale on rzadko liczy częściej ulega reklamie ulega reklamom i oszołomom od OZE.
5500 netto kosztuje polski zasobnik z pompą ciepła i ogrzanie 1m3 do 55 st. wody wyjdzie 7-8 zł zimą. czyli jakby kolektor był na Sycylii. .
Mnie odstraszają tylko koszty początkowe no i mało słońca w polskim klimacie.
Słyszałem, że Stowarzyszeni B-4 z Wrocławia organizuje darmowe szkolenia z instalacji kolektorów słonecznych
rejestracja i zapisy: dolnoslaskie-eco-budownictwo.b4ngo.pl/
Słyszałem, że Stowarzyszeni B-4 z Wrocławia organizuje darmowe szkolenia z instalacji kolektorów słonecznych
rejestracja i zapisy: dolnoslaskie-eco-budownictwo.b4ngo.pl/
odstrasza na pewno wysoki koszt inwestycji i fak, że raczej jest używana tylko do ogrzania cwu. a co z resztą? opłaca się inwestować w 2 źródła energii? przecież lepiej podpiąć się pod jedno bo i taniej i sprawniej. jeżeli chodzi o odnawialne źrodła to po ptostu tutaj też wygrywa pompa ciepła i większosć ludzi wybiera ten kierunek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najbardziej odstraszający jest brak podstawowej wiedzy o temacie.dandiugo pisze:odstrasza na pewno wysoki koszt inwestycji i fak, że raczej jest używana tylko do ogrzania cwu. a co z resztą? opłaca się inwestować w 2 źródła energii? przecież lepiej podpiąć się pod jedno bo i taniej i sprawniej. jeżeli chodzi o odnawialne źrodła to po ptostu tutaj też wygrywa pompa ciepła i większosć ludzi wybiera ten kierunek
- kolektory mają sens wyłącznie przy paliwach stałych
- kolektory w naszym klimacie montuje się pionowo na elewacji. NIGDY POD KĄTEM NA DACHU.
- kolektory powinny już dawno wyprzeć z rynku pompy ciepła, ewentualnie pompy ciepła zasilane z ogniw hybrydowych.
Nie rozumie dlaczego eko-fachowcy mają mieć coś do powiedzenia w temacie solarów, skoro nawet tego tematu nie mają na swojej stronie internetowej
Coś mi tu wygląda na reklamę ponad swoje możliwości..., a "fahofcy" muszą się jeszcze trochę dokształcić!
Coś mi tu wygląda na reklamę ponad swoje możliwości..., a "fahofcy" muszą się jeszcze trochę dokształcić!
-
aseba
- Zaawansowany

Są świadomi dobrych i złych stron swoich przekonań,więc nie udzielają się aż tak publicznie jak co nie którzy,co widzą tylko czubek swojego nosa... nie dlatego,że jest najpiękniejszy,tylko dlatego,że mają zeza!? 
[quote="aseba"][/quote]
a Pana czubek nosa jest piękniejszy czy ma zeza?
a Pana czubek nosa jest piękniejszy czy ma zeza?
Nie jest Pan w błędzie Jak na razie wygrywają kolektory słoneczne i to wielokrotnieTomasz_Brzeczkowski pisze:. jeżeli chodzi o odnawialne źrodła to po ptostu tutaj też wygrywa pompa ciepła i większosć ludzi wybiera ten kierunek
Tak zgadza się, szanowny Pan jej zupełnie nie ma a w dziedzinie kolektorów Pańska wiedza to dno Wielkiego Kanionu.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Najbardziej odstraszający jest brak podstawowej wiedzy o temacie.
Nie, przy prądzie amortyzacja instalacji jest największa, Prawie wszyscy to wiedzą.Tomasz_Brzeczkowski pisze: - kolektory mają sens wyłącznie przy paliwach stałych
Kolektory, nie w naszym klimacie a na naszej szerokości geograficznej ZAWSZE SIĘ WIESZA POD KĄTEM.Tomasz_Brzeczkowski pisze: - kolektory w naszym klimacie montuje się pionowo na elewacji. NIGDY POD KĄTEM NA DACHU.
A ile ciepła daje ogniwo hybrydowe? Nigdy Pan na to pytanie nie odpowie, bo to są pytania Poza Pańskim zasięgiemTomasz_Brzeczkowski pisze: - kolektory powinny już dawno wyprzeć z rynku pompy ciepła, ewentualnie pompy ciepła zasilane z ogniw hybrydowych.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2014, 1:24 przez bachus, łącznie zmieniany 1 raz.