karoka65 pisze:="SUSPENSER
Patrząc tak na temat to dlaczego polecasz kocioł z eCOAL a nie prostym dwustanem - przecież różnica w składowych, które mogą się popsuć [i psują jak np. moduł internetowy] jest bardzo duża ?
Bo niema prostego dwustana i dobrze o tym wiesz.
To co dla jednego jest proste dla drugiego jest czarną magią.
eCoal zaś daje wybór, wiesz też dobrze że mam również dwustan jeśli ktoś ma tyle wiedzy, czasu, cierpliwości i doświadczenia.
Moduły zaś nie psują się bez powodu to też powinieneś wiedzieć, przeważnie są awarie po burzach i nie sypią się tylko moduły w eCoalach, jarają się całe sterowniki i wszystkich producentów bez wyjątków także nie szukaj dziury w całym.
W tym roku wymieniłem aż 1 sztukę w kotle Ogniwo Eko Plus 25kW w miejscowości Śmiechowice za Brzegiem właśnie po wyładowaniu atmosferycznym.
Faktycznie strasznie awaryjne te moduły

A co do tej małej japy i kotle 17kW na 320m2 to pytam jeszcze raz, jak chcesz tą małą japą dogrzać taką chawirę zimą, czy proponujesz zakup dwóch palników do kotła ?
Jeden na lato drugi na zimę ?
Marketing jednego słusznego widzę górą.
Wieśku - źle zrozumiałeś - dwustany są proste W BUDOWIE, a mówimy o budowie palnika, sterownika itp. i wpływu jej skomplikowania na awaryjność.
Ustawienia i oprogramowanie to zupełnie inny temat.
Co ciekawe proste dwustany czy PID-y potrafią dużo szybciej się psuć niż skomplikowany W BUDOWIE eCOAL o czym już nieraz się przekonałem - to kwestia wykonania, obudowy itp.
"Moduły zaś nie psują się bez powodu to też powinieneś wiedzieć, przeważnie są awarie po burzach i nie sypią się tylko moduły w eCoalach, jarają się całe sterowniki i wszystkich producentów bez wyjątków także nie szukaj dziury w całym."
Skoro masz takie doświadczenia ze skomplikowanym w budowie urządzeniem jakim jest sterownik to dlaczego przeraża Cię palnik z dodatkowym wypustem prostym jak budowa cepa ?
"W tym roku wymieniłem aż 1 sztukę w kotle Ogniwo Eko Plus 25kW w miejscowości Śmiechowice za Brzegiem właśnie po wyładowaniu atmosferycznym.
Faktycznie strasznie awaryjne te moduły

"
No właśnie - a ile się popsuło Ardeo że tak się tego obawiasz ?
"A co do tej małej japy i kotle 17kW na 320m2 to pytam jeszcze raz, jak chcesz tą małą japą dogrzać taką chawirę zimą, czy proponujesz zakup dwóch palników do kotła ?"
Rozumiem, że poddajesz w wątpliwość to, że ten palnik ma 17 kW - myślę, że Jarecki dokładnie wyjaśnił jak małą japą dogrzać i jak zwiększyć moc palnika - to zupełnie inna konstrukcja niż Ekoenergia.
Zobacz jaka jest różnica w sprawności z mniejszą i większą japą - nawet 10%, a u mnie moc 4 kW wystarcza na 80% sezonu - dlatego także mam zamontowany mniejszą górną głowicę i już przy 3 kW potrafię wycisnąć z kotła 80% sprawności.
Gdy się ma trochę więcej doświadczenia w serwisowaniu i ustawianiu różnych kotłów pewne rzeczy stają się oczywiste i zauważ, że wyniki badań, które podał Jarecki pokrywają się z tym co wypraktykowałem ...
"Marketing jednego słusznego widzę górą."
Do zaczepek się nie odnoszę - tak mam od dawna i tego się trzymam, a RBR-y sprzedają mi się równie dobrze co Skam-y