zarejestrowałem się tu ze względu na perypetie związane z kotłem na eko-groszek
Kocioł ma moc 25 kW popularnej polskiej firmy początkowo kocioł nie spalał wszystkiego zrzucając sporą część groszku prosto do popielnika trochę pozmieniałem ustawienia sterownika i powinno być już lepiej w każdym razie myślę że w tej kwestii powinienem sobie poradzić z wysterowaniem
ACZKOLWIEK JEŚLI KTOŚ MÓGŁBY PODAĆ OPTYMALNE PARAMETRY USTAWIENIA STEROWNIKA byłoby świetnie
problem polega na tym że jeśli piec już nagrzeje się do żądanej temperatury nie może jej utrzymać spada o jakieś 5-10 st. później znów dmucha i podaje groszek dochodzi powoli do żądanej temp. i tak w koło. Za pierwszym razem sądziłem że to za sprawą odpowietrzania grzejników akurat w tym czasie niestety po odpowietrzeniu i nagrzaniu kotła znów tak było.
CO GORSZE NIE WIEM Z JAKIEGO POWODU GRZEJNIKI SĄ GORĄCE NA SZCZYCIE I CHŁODNIEJSZE LUB TEŻ ZIMNE NA SPODZIE ??? (zostały już odpowietrzone)
jest też jakieś pokrętło za piecem które steruje podziałem gorącej wody na piętro i parter domu problem polega na tym że nie potrafię rozszyfrować tego pokrętła skalę ma od 0 do 10 a kręci się w koło w każdą stronę coś tam kombinowałem z ustawieniem ale nie wiem czy faktycznie to pokrętło powinno sie kręcić w obie strony bez żadnego ogranicznika
Nie jest to mój piec znajomy prosił o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sposoby rozwiązania powyższej sprawy
(jakże rozwlekle napisanej