Problem z ustawieniem kotła

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kubik
Początkujący
Początkujący

Problem z ustawieniem kotła

Post autor: kubik »

Witam Serdecznie
zarejestrowałem się tu ze względu na perypetie związane z kotłem na eko-groszek
Kocioł ma moc 25 kW popularnej polskiej firmy początkowo kocioł nie spalał wszystkiego zrzucając sporą część groszku prosto do popielnika trochę pozmieniałem ustawienia sterownika i powinno być już lepiej w każdym razie myślę że w tej kwestii powinienem sobie poradzić z wysterowaniem
ACZKOLWIEK JEŚLI KTOŚ MÓGŁBY PODAĆ OPTYMALNE PARAMETRY USTAWIENIA STEROWNIKA byłoby świetnie
problem polega na tym że jeśli piec już nagrzeje się do żądanej temperatury nie może jej utrzymać spada o jakieś 5-10 st. później znów dmucha i podaje groszek dochodzi powoli do żądanej temp. i tak w koło. Za pierwszym razem sądziłem że to za sprawą odpowietrzania grzejników akurat w tym czasie niestety po odpowietrzeniu i nagrzaniu kotła znów tak było.
CO GORSZE NIE WIEM Z JAKIEGO POWODU GRZEJNIKI SĄ GORĄCE NA SZCZYCIE I CHŁODNIEJSZE LUB TEŻ ZIMNE NA SPODZIE ??? (zostały już odpowietrzone)
jest też jakieś pokrętło za piecem które steruje podziałem gorącej wody na piętro i parter domu problem polega na tym że nie potrafię rozszyfrować tego pokrętła skalę ma od 0 do 10 a kręci się w koło w każdą stronę coś tam kombinowałem z ustawieniem ale nie wiem czy faktycznie to pokrętło powinno sie kręcić w obie strony bez żadnego ogranicznika
Nie jest to mój piec znajomy prosił o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sposoby rozwiązania powyższej sprawy
(jakże rozwlekle napisanej :) )
:D :D

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Do odpowietrzania trzeba zabierać się po wyłączeniu pompy.
To pokrętło,to pewnie zawór trójdrogowy.Wskaźnik na tej skali pokazuje położenie ''zamknięte'',czyli kierunek,który jest zablokowany.
adam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Z tego,co piszesz,to są ewidentne objawy zapowietrzenia grzejników lub zanieczyszczonego filtra przed pompą.Do odpowietrzania trzeba zabierać się po wyłączeniu pompy.
To pokrętło,to pewnie zawór trójdrogowy.Wskaźnik na tej skali pokazuje położenie ''zamknięte'',czyli kierunek,który jest zablokowany.
adam

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

jeśli grzejniki są ciepłe na górze a zimne na dole, to nie jest to problem zapowietrzenia, raczej zbyt wolnego obiegu wody....

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Tu się nie zgodzę,bo w przypadku zapowietrzenia też mamy do czynienia ze zbyt wolnym przepływem wody,ew. jego całkowitym brakiem (ale wtedy grzejnik nie grzeje słabo-on nie grzeje wcale)
adam

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

przy zapowietrzonym grzejniku w jego górnej części jest poduszka powietrzna, która nie grzeje i dlatego góra jest zimniejsza. Jeśli woda w CO płynie za wolno (źle działająca grawitacja, pompa lub "przytkana" gałązka), a do tego jakieś ubytki ciepła, to woda w grzejniku płynąc od góry oddaje ciepło, a dopływając do dołu grzejnika już jest wystudzona. Stąd góra ciepła a dół zimny...
Ale to takie "medytacje wiejskiego listonosza"..
pozdrawiam wszystkich

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”