grzanie

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Wojtek68
Początkujący
Początkujący

grzanie

Post autor: Wojtek68 »

witam
Kupiłem dwa grzejniki panelowe podwojne wysokosci 2m i nie grzeja , troche na gurze robili z nimi cuda i nic. Sa duze i maja sporo wody nadaloe zawor jest goracy a powrot zimnawy kosztowaly kupe szmalu i do du.... moze macie jakies rozwiazanie ? :cry:

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: Shive »

Wojtek68 pisze:witam
Kupiłem dwa grzejniki panelowe podwojne wysokosci 2m i nie grzeja , troche na gurze robili z nimi cuda i nic. Sa duze i maja sporo wody nadaloe zawor jest goracy a powrot zimnawy kosztowaly kupe szmalu i do du.... moze macie jakies rozwiazanie ? :cry:

2m ? raczej długości. Napisz to jeszcze raz bardziej po naszemu :lol: zadaj sobie więcej trudu i poczytaj wcześniejsze posty. pożniej zadasz mądre pytanie na, które postaramy się odpowiedzieć

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Shive moga być RADSON np. Je produkuje w tej chwili PUrmo się chwali , że ma 2 nowe grzejniki kos i faro. To RADSONY, nawet typu nie zmienili.
Napisałeś o zaworze na dole, czy masz tam zawó zinstegrowany z głowicą termostatyczną?

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Niedawno montowałem 2 takie kolosy.Wystarczyło odpowietrzyć u góry (jak pompa stoi) i hulają.
A może zamknięte są zawory odkręcane imbusem od spodu?Przejedź palcami po dole zaworu a wyczujesz tam otworki.Tam są śruby imbusowe do zamykania zaworu.Może po prostu nie odkręcone.
Chociaż kto wie jaki to typ zaworu?Różnie tam może być z tymi imbusami,mogą być np z boku. :roll:
W środku pomiędzy nimi jest większa śruba do przykręcenia zaworu do grzejnika-tej nie ruszaj.
adam

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: grzanie

połącz krzyżowo, ma połączone od dołu ( wymusisz bardziej obieg), robił takie błędy w pisowni, że naprawdę pomyślałem o błędzie tych 2m na wys.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Tu chyba chodzi o grzejnik podłączany tylko z dołu w środku poprzez zblokowany zawór.
adam

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany

adamis pisze:Tu chyba chodzi o grzejnik podłączany tylko z dołu w środku poprzez zblokowany zawór.
obieg przy takiej wysokości grzejnika trawi zazwyczaj do połowy, robiąc krzyżowe napędzasz mu krew, Twój grzał tylko dlatego, że obieg na Twój grzejnik był łaskawszy ( odp rozkład średnic inst, opór przepływu)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”