Dziwny odpad w rewizji z kominka

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Jagodak1
Początkujący
Początkujący

Dziwny odpad w rewizji z kominka

Post autor: Jagodak1 »

Witam serdecznie :)

Mam oto taki problem z kominkiem.
Pale w nim grabem a rozpalam zwykłą gazetą.

Strażak nasada na kominie wygląda jak pokryty jakąś substancją, która zastygła i ociekała z niego na dach.

W drzwiczkach rewizyjnych znalazłem mnóstwo jakby spalonej substancji, lekkiej z połyskiem spore kawałki jak na zdjęciu.

Kto pomoże mi rozwiązać tę zagadkę?

Dziękuję

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dziwny odpad w rewizji z kominka

Post autor: yanes »

Mokre drzewo palone z małym dopływem powietrza- moje zdanie jest takie.

Wymagający
Początkujący
Początkujący

Post autor: Wymagający »

Witam, z przedstawionych zdjęć wynika, że posiada Pan wkład kominkowy bez możliwości podpięcia powietrza z zewnątrz do komory spalania ( nawet jeżeli takie podejście jest wykonane i jakaś rura wystaje z posadzki pod kominkiem ). Wkład spala tylko powietrze z pomieszczenia doprowadzone przez suwak w sekcji popielnika, zakładam że szyba też ulega szybkiemu zabrudzeniu ( szczególnie w fazie dogaszania ognia wewnątrz komory spalania ), niestety informacja o paleniu grabem, nie jest najlepsza, bo nie wiem, czy Pan wie, ale grab powinien być sezonowany minimum 4 lata - jest gatunkiem drewna o największej gęstości : 10 w 10-cio stopniowej skali, i dlatego paląc tym gatunkiem, ale bez odpowiedniego wysezonowania, powstaje specyficzny kondensat wytrącany z wilgoci zawartej w drewnie. Spadające "elementy" z komina i "narośl" na nasadzie typu "strażak" to konsekwencja tego o czym pisałem wcześniej. Niestety przy długim paleniu takim materiałem ( mokre drewno ) można doprowadzić do pożaru komina :( , proszę się uzbroić w cierpliwość i wysezonować bardzo dobre drewno :D , a obecnie zaopatrzyć się w drewno wysuszone ( np. brzoza - tylko ok. 1,5 roku sezonowania ), lub brykiet z drewna ( wilgotność ok. 8 % ! ). Miłego korzystania z kominka. Jeżeli będzie miał Pan jeszcze jakieś pytania, lub będą one nurtowały Pańskich znajomych, zapraszam do kontaktu: www.madarkominki.pl. Pozdrawiam, Darek

Jagodak1
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jagodak1 »

Dziekuję, to faktycznie racja. Sprobuje przepalic kominek suchym drewnem i dam znac czy pomogło.
Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”