Ogrzewanie Podczerwienią
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
kasia222
Re: Ogrzewanie Podczerwienią
Cześć,
znalazłam przypadkowo fajną stronke, gdzie mogę doładować swój telefon ZA FREE!
Sprawdź samemu : spam wyłudzający
Pozdrawiam i miłej zabawy
znalazłam przypadkowo fajną stronke, gdzie mogę doładować swój telefon ZA FREE!
Sprawdź samemu : spam wyłudzający
Pozdrawiam i miłej zabawy
kasi222, za reklamę, już dziękujemy
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gdzie Pan ma tych oszukanych???asolt pisze:Tak mogę. Oczywiscie jest to wierutna bzdura, licząc 5 miesiecy po 500 kWh to daje nam 2500 kWh lub niech bedzie 5,5 m-ca to 2750 kWh. Mnoząc to x4 (pompa p-p, ale i tak zawyżone) to nam daje ok 11000 kWh. To jest niemozliwe aby dom 20 letni bez termomodernizacji a tylko z wm miał takie zapotrzebowanie. Nie znam szczgółów tego budynku ale jego zapotrzebowanie na ciepło to co najmniej 22-25 tysiecy kWh. To wskazuje jak bardzo jest wyrachowany TB w oszustwie, niestety inwestor nie zawarł notarialnej umowy o karach (czyt. dopłatach do ogrzewania) w przypadku niespełnienia zapewnien TB. Gorzko bedzie płacił za to ze spotkał na swej drodze oszusta.Greengaz pisze:Asolt
Mam prośbę.
Mnie cały czas "gryzie" te 500 kWh/m-c zimą w domu 280m2 wybudowanym ponad 20 lat temu.
Z racji swojego doświadczenia mógłbyś się do tego odnieść?
Jak mozna przystępować do takiej inwestycji nie mając w planach termomodernizacji, jak mozna tego nie doradzić i to ten tak postepuje który mieni sie apostołem izolowania.
Myslałem ze te fantazje są skutkiem pewnej ułomnosci umysłu, ale tak faktycznie to jest metoda oszukiwania nieswiadomych inwestorów.
Jest Pan laikiem, nie zna się Pan na termodynamice - przecież posługuje się Pan OZC jeszcze w XXI wieku, ale oszustami nazywa tych co oszczędzają energię.
- oszczędności to nie tylko izolacja.
Skoro na dom 280m2 wychodziło 6000 zł - zużywał 15000-16000kWh - ( domów 280m2 zużywających ponad 20 000 kWh to nawet 20 lat temu nikt nie budował)
-Uszczelnienie i rekuperacja to minimum 6000-7000 kWh
- Dogrzewanie inwertorową ppci średniozimowy COP 3-4
- Niecentralny system pozwala na obniżki w pomieszczeniach czasowo nie używanych.
I tak schodzimy do niecałych 3500kWh. [/quote]
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nawiasem mówiąc to na forum jest jakiś moderator?Enerbau pisze:kasi2
22, za reklamę, już dziękujemy
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szwedzi - zostali z izolacjami w tyle...
Remissvar avseende Näringsdepartementets
promemoria avseende omarbetat direktiv om
byggnaders energiprestanda.
N2012/7477/E daterad 2011-12-23
I danska Erhvervs- og Byggestyrelsens rapport Kartläggning av strategier för
lgenergibyggnader inom EU redovisas medlemsstaternas nuvarande
energikrav p byggnader. I den rapporten kan man se att det inte bara är
Danmark som har en ambitiös inställning till att uppfylla kraven i EPBD2. Det
gäller även Frankrike, Tyskland och England. Sveriges ambition borde vara
att ligga p minst samma kravniv som dessa länder.
Będą nadrabiać zaległości
Remissvar avseende Näringsdepartementets
promemoria avseende omarbetat direktiv om
byggnaders energiprestanda.
N2012/7477/E daterad 2011-12-23
I danska Erhvervs- og Byggestyrelsens rapport Kartläggning av strategier för
lgenergibyggnader inom EU redovisas medlemsstaternas nuvarande
energikrav p byggnader. I den rapporten kan man se att det inte bara är
Danmark som har en ambitiös inställning till att uppfylla kraven i EPBD2. Det
gäller även Frankrike, Tyskland och England. Sveriges ambition borde vara
att ligga p minst samma kravniv som dessa länder.
Będą nadrabiać zaległości
[/quote]Tomasz_Brzeczkowski pisze:Gdzie Pan ma tych oszukanych???asolt pisze:Tak mogę. Oczywiscie jest to wierutna bzdura, licząc 5 miesiecy po 500 kWh to daje nam 2500 kWh lub niech bedzie 5,5 m-ca to 2750 kWh. Mnoząc to x4 (pompa p-p, ale i tak zawyżone) to nam daje ok 11000 kWh. To jest niemozliwe aby dom 20 letni bez termomodernizacji a tylko z wm miał takie zapotrzebowanie. Nie znam szczgółów tego budynku ale jego zapotrzebowanie na ciepło to co najmniej 22-25 tysiecy kWh. To wskazuje jak bardzo jest wyrachowany TB w oszustwie, niestety inwestor nie zawarł notarialnej umowy o karach (czyt. dopłatach do ogrzewania) w przypadku niespełnienia zapewnien TB. Gorzko bedzie płacił za to ze spotkał na swej drodze oszusta.Greengaz pisze:Asolt
Mam prośbę.
Mnie cały czas "gryzie" te 500 kWh/m-c zimą w domu 280m2 wybudowanym ponad 20 lat temu.
Z racji swojego doświadczenia mógłbyś się do tego odnieść?
Jak mozna przystępować do takiej inwestycji nie mając w planach termomodernizacji, jak mozna tego nie doradzić i to ten tak postepuje który mieni sie apostołem izolowania.
Myslałem ze te fantazje są skutkiem pewnej ułomnosci umysłu, ale tak faktycznie to jest metoda oszukiwania nieswiadomych inwestorów.
Jest Pan laikiem, nie zna się Pan na termodynamice - przecież posługuje się Pan OZC jeszcze w XXI wieku, ale oszustami nazywa tych co oszczędzają energię.
- oszczędności to nie tylko izolacja.
Skoro na dom 280m2 wychodziło 6000 zł - zużywał 15000-16000kWh - ( domów 280m2 zużywających ponad 20 000 kWh to nawet 20 lat temu nikt nie budował)
-Uszczelnienie i rekuperacja to minimum 6000-7000 kWh
- Dogrzewanie inwertorową ppci średniozimowy COP 3-4
- Niecentralny system pozwala na obniżki w pomieszczeniach czasowo nie używanych.
I tak schodzimy do niecałych 3500kWh.
I znowu oszustwa, niemozliwe aby dom 280 m miał zapotrzebowanie 15000-16000 kWh przy temp wew 20 oC we wszstkich pomieszczeniach i 24 oC w łazienkach, tak liczy wg norm. Szkoda ze własciciele owego domu nie ogrzewali połowy pomieszczen do 15-16 oC to wtedy by zeszli do 12000-13000 kWh tylko co to ma wszpolnego z komfortem.
Poza tym 3500 to nie 2750 kWh jak wynika z 500 kWh/ m-c, czyli kolejne oszustwo.
Trzeba było zaporoponować ogrzewanie tylko kuchni salonu sypialni i łazienki, wtedy nawet 400 kWh/m-c mozliwe oszuscie.
Z jednym jestem w stanie sie zgodzic to te 6000 - 7000 kWh jako zysk na uszczelnieniu i wm ale pod warunkiem ze całkowite zapotrzebowanie na ciepło wynosi tyle ile podałe czyli 22000-23000 kWh. Przy całkowitym zapotrzebowaniu zysk z uszczelnienia i wm wynoszący prawie 50% jest niemozliwy, czyli kolejne kłamstwo.
A jezeli pojawiły sie jakie obliczenia to dlaczego nie sa dokładne tylko celowo upraszczane, przykład
15000 kWh / 4 = 3750 kWh a nie jak Pan podaje 3500 kWh i to przy najkorzystniejszych warunkach, bo o COP=4 w sezonie grzewczym mozemy zapomniec, jeszczego gorzej jest gdy gorna wartosc czyli 16000 / 4 = 4000 kWh gdzie te 500 kWh/m-c. Jezeli te 4000 / 5,5 m-ca = 727 kWh miało byc 500 kWhMa Pan problemy z matematyką w stopniu podstawowym, oszukiwać tez trzeba umiec, czy musi Pan tak zerować na nieswiadomosci inwestorów??? Czy wie Pan co to etyka i podstawowe normy moralne, czy tyko liczy sie zysk za wszelka cene??. Nie musi Pan odpowiadac, czy którzy czytają na pewno wyrobili sobie o Panu odpowiednie zdanie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Już pisałem... Pan się na tym nie zna. Najlepszy dowód, że Pan liczy!!! Pan się zapewne uczył w szkole gdzie jeszcze dopuszczają centralne systemy grzewcze w budownictwie. To bardzo zacofane placówki - utrzymywane przez monopolistę w sprzedaży energii.
Pan jest strasznie zacofanym w wiedzy o izolowaniu i ogrzewaniu.
Przecież inwestor niewątpliwie napisze do Pana i Henoka - jak będzie "oszukany" PRAWDA?
Gdyby poszedł Pan na porządny kurs audytorów - dowiedział by się Pan jak powstało oprogramowanie do obliczeń w OZC i wiedziałby Pan, dlaczego to jest jedna wielka ściema!
Mógł Pan to też usłyszeć w niedzielę o 18 w radiu TOK.FM
Naprawdę warto się uczyć o izolacji, ale NIE OD CIEPŁOWNIKÓW Z POLITECHNIKI!!!
Wszak rolą izolowania jest marginalizacja ( najlepiej do zera ) roli ogrzewania.
Jeżeli tak zaleca liczyć np PURMO, czy ITC - to może Pan to do kosza z definicji wyrzucić!
Przecież inwestor niewątpliwie napisze do Pana i Henoka - jak będzie "oszukany" PRAWDA?
Gdyby poszedł Pan na porządny kurs audytorów - dowiedział by się Pan jak powstało oprogramowanie do obliczeń w OZC i wiedziałby Pan, dlaczego to jest jedna wielka ściema!
Wszak rolą izolowania jest marginalizacja ( najlepiej do zera ) roli ogrzewania.
Jeżeli tak zaleca liczyć np PURMO, czy ITC - to może Pan to do kosza z definicji wyrzucić!
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Już pisałem... Pan się na tym nie zna. Najlepszy dowód, że Pan liczy!!! Pan się zapewne uczył w szkole gdzie jeszcze dopuszczają centralne systemy grzewcze w budownictwie. To bardzo zacofane placówki - utrzymywane przez monopolistę w sprzedaży energii.
Pan sie odniesie do swoich obiecanych 500 kWh/m-c a nie do politechnik, ozc, itp.
Dlaczego Pan nie izolował u owego klienta cyt. "Wszak rolą izolowania jest marginalizacja ( najlepiej do zera ) roli ogrzewania". Mnie Pan poucza a nie stosuje sie do własnych zasad, jak mozna byc takim hipokrytą?. Naprawdę ciezko znaleźc ludzi u których jest takie nagromadzenia negatywnych cech jak u Pana, dobrze sie Pan z nimi czuje?
To ze Pan pisał ze sie nie znam to juz słyszałem, słyszałem tak wiele panskich bzdur ze jedna wiecej nie zrobi róznicy.
Dalej twierdze ze ma Pan olbrzymie kłopoty z matematyką w stopniu podstawowym, dzielenie i mnozenie to działania które przerastają pankie mozliwosci umysłowe.
A oszukany klient po sezonie nie zadzwoni ani do mnie ani do Henoka z powodu wstydu, ze tak łatwo dał sie podejsc takiemu oszustowi jak Pan, poza tym ostrzegalismy go przed Panem, nie skorzystał z naszych dorad, jego wybór. Do nas pretensji miał nie bedzie. Na takich to tylko umowa notarialna o karach umownych w przypadku niespełnienia oszukanczych obietnic dotyczacych kosztów ogrzewania po modernizacji. Moze wtedy byłaby wieksza odpowiedzialnosc za słowa. A tak klient zapłacił, klient przepadł i mozna szukac nastepnych frajerów.
Radio TOK FM nie jest dla mnie wyrocznią w sprawach norm, rozporzadzen i wytycznych dotyczączych audytów i obliczen ozc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie rozumie Pan - dlaczego to jest oszustwem?sprawach norm, rozporzadzen i wytycznych dotyczączych audytów i obliczen ozc.
Nie rozumie Pan, że różnica rzędu 1000kWhna dom do 150m2 - to dyskwalifikacja nie wiedza?
Oczywiscie ze to rozumiem, tylko nie rozumiem dlaczego Pan swoimi "obliczeniami" gdzie róznica jest duzo wieksza niz te 1000 kWh na dom 150 m2 tak sie kompromituje. Zaniza Pan bezczelnie zapotrzebowanie owego domu o dobre 6000 kWh lub wiecej i sie Pan tym chwali?? Jak mozna sie tak chwalic własną niewiedzą i to jeszcze publicznie na forum ??Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie rozumie Pan, że różnica rzędu 1000kWhna dom do 150m2 - to dyskwalifikacja nie wiedza?
Nie rozumiem, tok myslenia innych, zyjących w innej rzeczywistosci (alternatywnej) jest dla mnie całkowicie niezrozumiałyTomasz_Brzeczkowski pisze:Nie rozumie Pan - dlaczego to jest oszustwem?sprawach norm, rozporzadzen i wytycznych dotyczączych audytów i obliczen ozc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To raczej Pan myli pojęcia. Ja nie liczyłem, ja posługuje się licznikiem, więc stanem faktycznym.Zaniza Pan bezczelnie zapotrzebowanie owego domu o dobre 6000 kWh
To Pana obliczenia są do bani?
- Jak Pan liczy straty na szczelności budynku
- jak Pan liczy straty do gruntu ?
- jak Pan liczy gdy grzejniki konwekcyjne zastąpi się promiennikowymi ?
- jak Pan liczy straty przez wentylację "grawitacyjną" ?
- jak Pan liczy - gdy w łazienkach grzejniki drabinkowe czy konwekcyjne zastąpi się nadmuchem ciepłego powietrza w dół.
- Wie pan jakie to są ilości zaoszczędzonych kWh?
Dalej mówimy o domu który Pan modernizował?. Czyzby był on ogrzewany czystym prądem??Tomasz_Brzeczkowski pisze:To raczej Pan myli pojęcia. Ja nie liczyłem, ja posługuje się licznikiem, więc stanem faktycznym.Zaniza Pan bezczelnie zapotrzebowanie owego domu o dobre 6000 kWh
To Pana obliczenia są do bani?
- Jak Pan liczy straty na szczelności budynku
- jak Pan liczy straty do gruntu ?
- jak Pan liczy gdy grzejniki konwekcyjne zastąpi się promiennikowymi ?
- jak Pan liczy straty przez wentylację "grawitacyjną" ?
- jak Pan liczy - gdy w łazienkach grzejniki drabinkowe czy konwekcyjne zastąpi się nadmuchem ciepłego powietrza w dół.
- Wie pan jakie to są ilości zaoszczędzonych kWh?
Jezeli nie był to co Pan zmierzył?? Prosze dalej nie brnąc w kłamstwa.
Co do obliczen, straty na szczelnosci dobieram z norm lub jezeli były pomiary wsp. n50 to z pomiarów. Straty do gruntu wg norm (nie liczę strat x6 ), straty na wg wg norm (nieco zawyzone)
Jezeli chodzi o zmiane rodzaju ogrzewania przez nadmuchowe to róznice są bardzo niewielkie i wynikają jedynie ze sprawnosci systemu grzewczego. Ilosc ciepła które jest potrzebne do uzupełnienia strat jest niezalezna od rodzaju ogrzewania.
Moje obliczenia do bani? moze ale sie sprawdzają, a Pan nie ma zadnych.
Prosze podac sposób obliczenia zapotrzebowania na ciepło licznikiem domu projektowanego, istniejacego na papierze, gdzie Pan podepnie swój licznik.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma znaczenia dom...
- Jest ten sam! Raz ogrzewany grzejnikami elektrycznymi konwekcyjnymi ( również w łazienkach ) a potem promiennikowymi a w łazienkach nadmuch w dół ciepłego!!!
- Jak Pan liczy szczelność ?
- Czy z daleka omija Pan takie sponsorowane programy jak np. www.sankom.pl ?
http://www.sankom.pl/[b]programy-sponsorowane[/b]
- Jest ten sam! Raz ogrzewany grzejnikami elektrycznymi konwekcyjnymi ( również w łazienkach ) a potem promiennikowymi a w łazienkach nadmuch w dół ciepłego!!!
- Jak Pan liczy szczelność ?
- Czy z daleka omija Pan takie sponsorowane programy jak np. www.sankom.pl ?
http://www.sankom.pl/[b]programy-sponsorowane[/b]
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, 15:27 przez Tomasz_Brzeczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dr Duda - obliczył mostek termiczny do gruntu przy bk w domu 10x10m - na 3000kWh w sezonie - bez uwzględniania wzrostu zawilgocenia. Czy audytor nr 1 i wykładowca tego tematu nie umie liczyć?. Straty do gruntu wg norm (nie liczę strat x6 ), straty na wg wg norm (nieco zawyzone)
A może jednak da się Pan namówić na badanie kablem samoregulujacym ( utrzymuje stałą temperaturę ) jaka jest różnica w zużyciu kWh przy identycznej izolacji, identycznym delta T i odbiorniki piach kontra powietrze?