Dlaczego nie powinno się izolowac ścian od wewnatrz?

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dlaczego nie powinno się izolowac ścian od wewnatrz?

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Jak izolacja Pana śmieszy, Pan nie izoluje. Izolacja od gruntu to 30-60cm . Jak Pan nie zaizoluje założy Pan sobie droższe centralne i będzie grzał grunt. Śmieszne?

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: RobertKGB »

Dobra Panowie, leci już 7 strona i nadal nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie zadane w temacie. Więc upewnia mnie to tylko w tym, że ludzie nie izolują od wewnątrz bo w większości boją się się wilgoci, a to akurat słusznie, bo jeśli się ma wentylacje grawitacyjną i nie da się paroizolacji (bo przecież ściana musi "oddychać" sic!) to grzyb murowany !!! Co lepsi wentylują jeszcze przestrzeń między ścianą, a izolacją i wtedy narzekają że izolacja nieskuteczna. Tak z reguły kończą się wszystkie próby izolacji wewnętrznej. Ja natomiast jestem pewien że jak się to zrobi porządnie i tak jak powinno być to nie ma problemu żadnego aby zaizolować dom od wewnątrz.

perm

Post autor: perm »

Zapominasz o nakładach finansowych i mniejszej skuteczności takiej izolacji. Nie izoluje się od wewnątrz bo to droższe i mniej skuteczne. To nie ma sensu. Spróbuj komuś wytłumaczyć dlaczego ma dom murowany izolować od wewnątrz. Po to by wydać więcej pieniędzy? Jak ktoś nie chce akumulacji to niech wybuduje dom szkieletowy albo w takiej technice jak mabudo. Mur a wewnątrz szkielet.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Nakłady finansowe - zgodzę się, instalując pompę ciepła czy solary też trzeba się liczyć z większym nakładem finansowym, a jednak ludzie to kupują. Co do skuteczności to uważam wręcz przeciwnie.

perm

RobertKGB pisze:Nakłady finansowe - zgodzę się, instalując pompę ciepła czy solary też trzeba się liczyć z większym nakładem finansowym, a jednak ludzie to kupują. Co do skuteczności to uważam wręcz przeciwnie.
Zamieściłem tam wcześniej tabelkę od Enerbau. Izolacja od wewnątrz jest prawie o połowę mniej skuteczna od izolacji z zewnątrz. Tabelę robili specjaliści od izolowania od wewnątrz. Uważasz że się mylą?

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Przeoczyłem ten wykres , ale on dotyczy zupełnie czegoś innego , chodzi o wpływ grubości izolacji na przewodność cieplną , poza tym z tego co widzę to ostatnie porównanie 12cm warstwy zewnętrznej i wewnętrznej jest porównane na zasadzie "z mostkami" i "bez mostków" i jak ktoś sobie w istniejącym domu przyklei izolację tylko na ścianę zewnętrzną od wewnątrz to ma mostki choćby przez stropy ale ja wykluczam taka opcję bo mostków przez strop nie będzie.

perm

RobertKGB pisze:Przeoczyłem ten wykres , ale on dotyczy zupełnie czegoś innego , chodzi o wpływ grubości izolacji na przewodność cieplną , poza tym z tego co widzę to ostatnie porównanie 12cm warstwy zewnętrznej i wewnętrznej jest porównane na zasadzie "z mostkami" i "bez mostków" i jak ktoś sobie w istniejącym domu przyklei izolację tylko na ścianę zewnętrzną od wewnątrz to ma mostki choćby przez stropy ale ja wykluczam taka opcję bo mostków przez strop nie będzie.
Jak najbardziej chodzi o wpływ grubości izolacji na przepływ ciepła. Jest tam jednak czerwoną linią zaznaczona teoretyczna możliwa wartość dla izolacji oraz praktyczna możliwa do osiągnięcia dla izolacji wewnętrznej w skutek, jak pisze wyżej nieuniknionych mostków cieplnych. Dla porównania jest ta sama wartość dla izolacji od zewnątrz, bliska tej teoretycznie osiągalnej (prawie dwa razy mniejsza). Autorzy tego opracowania, jeszcze raz to podkreślę, specjaliści od ocieplania od wewnątrz dostrzegają problem mniejszej skuteczności takiej izolacji i uczciwie o tym informują. Wniosek może być tylko jeden. Trzeba izolacji wewnętrznej dać więcej by osiągnąć podobny efekt. To "więcej" może oznaczać grubiej ale też, zamiast tego na większej powierzchni.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Co to znaczy "nieuniknione mostki cieplne"? Wszystko można tak wybudować aby mostków nie było nawet dom ze styropianem na zewnątrz stojący na fundamencie, ale to dopiero było by nieopłacalne.

perm

RobertKGB pisze:Co to znaczy "nieuniknione mostki cieplne"? Wszystko można tak wybudować aby mostków nie było nawet dom ze styropianem na zewnątrz stojący na fundamencie, ale to dopiero było by nieopłacalne.
Nieuniknione czyli wynikające z konstrukcji budynku. Można im oczywiście zapobiec, tak jak piszesz ale jest to kosztowne. Jak tę tabelkę trzeba rozumieć. Gdybyś ocieplał tylko ściany zewnętrzne to izolacja od wewnątrz jest prawie o połowę mniej efektywna od izolacji zewnętrznej właśnie ze względu na mostki. Mostki można zlikwidować docieplając dodatkowo np ściany nośne czy działowe, stropy i podłogi. Można też tylko zwiększyć grubość izolacji wewnętrznej ścian zewnętrznych. Wyjdzie na jedno. (oczywiście w dużym uproszczeniu). I w tym i w tym przypadku potrzebne są dodatkowe nakłady dla uzyskania takiego samego efektu jak przy ociepleniu od zewnątrz.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Poza tym nie mogę znaleźć artykułu z którego pochodzi ten wykres bo z chęcią bym przeczytał cały

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Gdybym ocieplał tylko ściany zewnętrzne..... ale co za problem ocieplić też strop 90m2 wełny od dołu i 90m2 styropianu na górę + paroizolacja ? to aż taki wielki koszt? ścianę nośną w domu mam tylko jedna , w dodatku nie przylegającą do ścian zewnętrznych, jak trzeba będzie to położę tam 3-5 cm izolacji. Ścianki działowe, też można odsunąć od zewnętrznych, lub zrobić po prostu lekką konstrukcję szkieletową. Na mój dom ile wydam więcej na izolację 20?, 30?, a niech nawet 50 tyś pln więcej? odbije sobie na niegrzaniu fundamentów i ścian, nie "inwestując" w pompę ciepła, c.o., solary ....

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Nie ma izolacji z mostkami termicznymi!!! Gdzie Ma Pan mostki przy izolacji od wewnątrz.
Przy izolacji od zewnątrz też nie ma mostków!!! Izolacja w podłodze styka "zamyka" się z izolacją w ścianie.
Panie perm - izolacja to termos - To jest izolacja od wewnątrz:

Obrazek

Obrazek
a to od zewnątrz
Obrazek drugi rys
Obrazek
Czy technologia płyty fundamentowej! (to Pan zna)

To
Obrazek
Nie jest izolacja
i to nie jest izolacja

Obrazek

To Pan mi napisze ! Jak przy stojącej już na fundamencie ścianie może Pan zrobić izolację od zewnątrz - bo wg mnie - tylko tak można zaizolować jak radzi xella

Obrazek

perm

RobertKGB pisze:Gdybym ocieplał tylko ściany zewnętrzne..... ale co za problem ocieplić też strop 90m2 wełny od dołu i 90m2 styropianu na górę + paroizolacja ? to aż taki wielki koszt? ścianę nośną w domu mam tylko jedna , w dodatku nie przylegającą do ścian zewnętrznych, jak trzeba będzie to położę tam 3-5 cm izolacji. Ścianki działowe, też można odsunąć od zewnętrznych, lub zrobić po prostu lekką konstrukcję szkieletową. Na mój dom ile wydam więcej na izolację 20?, 30?, a niech nawet 50 tyś pln więcej? odbije sobie na niegrzaniu fundamentów i ścian, nie "inwestując" w pompę ciepła, c.o., solary ....
Odbijesz sobie na niegrzaniu fundamentów i ścian? Bilans energetyczny budynku jest taki sam niezależnie od tego czy masz ocieplenie od wewnątrz czy zewnątrz koszt będzie identyczny. Możesz wydać więcej pieniędzy tyle że nic w zamian nie zyskasz.

perm

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie ma izolacji z mostkami termicznymi!!! Gdzie Ma Pan mostki przy izolacji od wewnątrz.
Przy izolacji od zewnątrz też nie ma mostków!!! Izolacja w podłodze styka "zamyka" się z izolacją w ścianie.
Panie perm - izolacja to termos - To jest izolacja od wewnątrz:

Obrazek

Obrazek
a to od zewnątrz
Obrazek drugi rys
Obrazek
Czy technologia płyty fundamentowej! (to Pan zna)

To
Obrazek
Nie jest izolacja
i to nie jest izolacja

Obrazek

To Pan mi napisze ! Jak przy stojącej już na fundamencie ścianie może Pan zrobić izolację od zewnątrz - bo wg mnie - tylko tak można zaizolować jak radzi xella

Obrazek
Znowu te śmieszne obrazki? Myślałem że już o nich zapomniałeś.

perm

RobertKGB pisze:Poza tym nie mogę znaleźć artykułu z którego pochodzi ten wykres bo z chęcią bym przeczytał cały
Jest tam gdzieś w linkowanych przez Enerbau stronach. Nie wiem gdzie bo też mam problem z odnalezieniem. Zdaje się któryś z tych fachowców zamieścił to jako ilustrację do swojej wypowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”