Dlaczego nie powinno się izolowac ścian od wewnatrz?

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

perm

Re: Dlaczego nie powinno się izolowac ścian od wewnatrz?

Post autor: perm »

Połączenie obu technologii jest niestety dużo droższe. Nie wiem jaką grubość izolacji uważasz za optymalną ale każdą z przegród trzeba traktować jak przegrodę zewnętrzną. Ścianka 20 cm przy murze 12 cm ma izolacji 3 cm z każdej strony (+ KG obustronnie). To wielki mostek termiczny. W narożnikach i nie tylko będzie się wykraplała wilgoć. Grzyb murowany. Strop 60 cm grubości (20 + 20 + 20) to też jakiś absurd. Mniej nie można biorąc pod uwagę parametry dostępnej cenowo izolacji. Jest to rozwiązanie , jakby nie patrzeć wymuszone i dużo droższe i dlatego nie stosowane. To nie ma sensu. Taniej wyjdzie postawienie domu szkieletowego i zastosowanie odpowiednich materiałów wygłuszających.
Izolacja od wewnątrz jest chybionym pomysłem i próbą dopasowania idei do istniejących warunków.

Dom bez akumulacji nie może być domem w technice murowanej. Ocieplenie tylko od wewnątrz domu szkieletowego też jest absurdem. Trzeba się zdecydować albo tak albo tak. Mur i akumulacja lub szkielet i podobne i akumulacji brak. Można jeszcze połączyć obie technologie (Mabudo i podobne) czyli mur od zewnątrz, szkielet od środka. To też jest rozwiązanie dla tych, którym akumulacja przeszkadza.

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: RobertKGB »

Ścian nośnych wewnątrz nie mam wiele, nie mają kontaktu ze ścianami zewnętrznymi , ale i tak będą izolowane wełną bo mają bezpośredni kontakt ze stropem, a ścianki działowe są z gazobetonu , również nie maja kontaktu z ścianami zewnętrznymi, poza tym nie będą stały bezpośrednio na stropie więc i izolacji nie będzie tyle co na ścianach zewnętrznych. Ot tak to sobie zaplanowałem.

perm

Wiesz już pewnie dlaczego nie ma chętnych do izolowania od wewnątrz. Nie wiem jaki procent domów nowo budowanych to budynki murowane ale zakładam że około 80%. Reszta to szkieletowe i podobne. Szkieletowych od wewnątrz nie ma sensu, murowane wychodzi zbyt drogo i jest niepraktyczne. Trzeba się zdecydować i do właściwości domu i systemu grzewczego (to zdaje się jest dla ciebie priorytet) dobrać jego najbardziej optymalną konstrukcję z izolacją włącznie. Po co brnąć w nieefektywne rozwiązania?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Większego bełkotu jak ten od perma dawno na forum nie czytałem. Od kiedy izoluje się ściany działowe w budownictwie masywnym? Aby zlikwidować mostki termiczne do ścian zewnętrznych stosuje się odpowiednią technologię izolacji. To samo dotyczy stropów. Twierdzenie, że tylko izolacje zewnętrzne
są skuteczne jest wprowadzaniem inwestorów w błąd i robieniem ludziom wody z mózgów.
Już w latach 80 - tych w Niemczech i Anglii przeprowadzono badania, które wykazały że izolowanie z zewnątrz domów budowanych w technologii masywnej prowadzi do wzrostu kosztów ogrzewania
i problemów z wilgocią!
Co do izolacji w nowych budynkach budowanych w technologii masywnej, to stosuje się obecnie izolację wewnątrz muru!

perm

Dzięki za "bełkot". Chyba strasznie jesteś zestresowany. O to mi własnie chodzi, by ktoś podał jak można dom w technologii ciężkiej izolować od wewnątrz. Łączniki izolacyjne to może być rozwiązanie, mógłbyś jakieś linki do takich do ścian i stropów? Pozostaje jeszcze kwestia akumulacji którą również ma izolacja od wewnątrz wyeliminować. W rozwiązaniu z łącznikami pozostaje duża masa nieizolowanych ścian i stropów. System ogrzewania bardzo szybko reagującego się nie sprawdzi. Nigdzie nie napisałem że tylko izolacja od zewnątrz jest skuteczna. Izolacja w murze nie jest technologią stosowaną w Polsce na skalę taką by można było o niej mówić.
Proszę o te linki do łączników izolacyjnych do ścian i stropów.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

O dziwo sprawdza się w domach nieizolowanych, gdzie jest oszczędniejszy o 30 % od ogrzewania
gazowego, a tym bardziej sprawdza się w domach niskoenergetycznych. Cała Skandynawia tak ogrzewa domy, tylko w Polsce królują kotły i ogrzewania centralne. Szkoda, że jeszcze parowozy nie jeżdżą :!:

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Poczytaj w innych moich postach, a znajdziesz potrzebne Ci rozwiązania.
Nie będę się wciąż powtarzał...

perm

Spróbuję znaleźć. A co z akumulacją która w przypadku ścian i stropów murowych powoduje bezsens stosowania ogrzewania o szybkim czasie reakcji?

perm

Przebiłem się przez 15 stron twoich postów i niestety nie znalazłem nic konkretnego. Piszesz o izolacji wewnętrznej o grubości 3 cm ale nie piszesz co to za izolacja. Musiała by mieć parametry izolacyjne bliskie próżni by zapobiec skraplaniu się pary na tak ocieplonej ścianie. Daj mi może jakiegoś linka do tej izolacji czy tez do innego rozwiązania. Większość twoich postów jest niestety tylko zabieraniem głosu w "sprawie" bez konkretów, z wyłączeniem ogrzewania na podczerwień. W związku z tym, brak twojej odpowiedzi w postaci linków do konkretnych rozwiązań potraktuję jak brak pomysłu na izolacje od wewnątrz.

No i jeszcze jedna rzecz. Zdaje sie masz firmę sprzedającą również izolacje (korek). Dlaczego nie oferujesz tej wspaniałej 3 cm izolacji?

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

15 stron, to niewiele zważywszy na liczbę postów.
Aby nie być gołosłownym podaję przykładowy link: http://www.ytong-silka.de/de/content/mu ... ung_wi.php
Nic nie stoi na przeszkodzie by nasi klienci kupowali izolacje z korka do ociepleń wewnętrznych.
Korek jest tylko produktem ubocznym w naszej ofercie.
Oto przykład izolacji wewnętrznej 3cm wykonanej przy pomocy płyt silikatowych.
Obliczenia i komentarz prof. dr.-inż Lothara Siebela (proszę kliknąć na link do pdf. "Kleine Dämmung
große Wirkung") http://www.innen-daemmung.de/cms/front_ ... p?idcat=81
Przykłady zastosowania tzw. klimaplatten: http://www.klimaplatte.de/index.php?page=products
Myślę że narazie wystarczy.
Co do akumulacji ciepła, to ciepło zakumulowane w ścianach i wyposażeniu domu pełni rolę bufora, pozwalającego na elastyczne dozowanie ciepła z decentralnego ogrzewania.
Istotne jest to, że nie zostaje ono wypromieniowane do fundamentów ani przez dach.

perm

Dzięki, zapoznam się. Niestety z niemieckiego jestem noga ale poproszę kogoś by mi to przetłumaczył.

Nie widzę tam jakiejś rewolucyjnej metody, parametry izolacji takiej jak multipor czy te płyty silikatowo-coś tam nie powalają na kolana. Może jednak zastosowanie zmniejszonej warstwy izolacji ma swoje uzasadnienie. Jakoś doczytam.

Co do akumulacji jako bufora to jest to oczywista korzyść ale negowana przez zwolenników szybko reagującego systemu grzewczego takich choćby jak Brzęczkowski. Co w takim razie z uzyskami ciepła np od słońca? Po co w takim domu szybko reagujący system ogrzewania skoro temperaturę reguluje bufor?

perm

Jak na razie wszystko to są aplikacje do istniejących budynków bez odpowiedniego ocieplenia. Generalnie stosowane by nie naruszać fasady. No ale czytam dalej.

perm

No niestety. Nie znalazłem tam sugestii czy też wskazówek jak stosować te produkty w nowo budowanych domach. Wszystkie przykłady pokazują docieplanie istniejących budynków. Parametry tych wszystkich paneli izolacyjnych są bardzo przeciętne. Krytycznym elementem jest paroszczelność tych izolacji co oznacza że musi to być bardzo dokładnie zrobione. Autorzy tych opracowań zdają sobie zreszta sprawę z ograniczeń tej metody. Jest tam tabela w której pokazano skuteczność ocieplenia od wewnątrz z uwzględnieniem nieuniknionych mostków. Dla porównania podana jest skuteczność ocieplenia od zewnątrz. Ocieplenie od wewnątrz jest, przy warstwie 12 cm prawie dwa razy mniej skuteczne czyli dające o tyle mniejsze oszczędności. Przy grubszej warstwie będzie jeszcze gorzej.
Obrazek
W sumie, to z czym się zapoznałem utwierdza mnie w przekonaniu że ocieplenie od wewnątrz jest sensowne tylko wtedy gdy inne rozwiązanie nie wchodzi w rachubę z różnych przyczyn.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Krytycznym elementem jest paroszczelność tych izolacji co oznacza że musi to być bardzo dokładnie zrobione.
Paroszczelność jest dokładnie tak samo ważna przy każdej przegrodzie termicznej - nie może być ruchu powietrza i pary w przegrodzie. Dlatego izolację od zewnątrz przykleja się tylko jak nie ma innego wyjścia.

perm

No nie. To jest twoja interpretacja. Nie ma potwierdzenia w tych materiałach przedstawionych przez Enerbau. Chodzi oczywiście o stosowanie izolacji wewnętrznej.
Oczywistym jest że przepływ wilgoci musi byc uwzględniony przy planowaniu izolacji. Izolacje zewnętrzną jednak, bez wielkiego problemu da się zrobić tak by ten przepływ zminimalizować. Przykładem chyba najlepszym sa domy pasywne izolowane z zewnątrz. Pokaż mi dom pasywny zaizolowany od wewnątrz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”